Total forvirring om gratis Windows 10: Nu kommer alle undtagelserne

Microsoft trækker hårdt i håndbremsen: Alle kan ikke opgradere gratis til Windows 10. Mange Windows-brugere må faktisk til lommerne, hvis de ønsker Windows 10, hedder det nu.

Rap, rap.

Det er lyden af den and, som Microsoft sendte ud i medie-æteren i onsdags.

For da software-giganten forleden fra Shenzhen i Kina annoncerede, at alle Windows-brugere fra de helt tidlige versioner af styresystemet og sågar software-pirater kunne opgradere gratis til Windows 10, var det en stor, international it-nyhed.

Men historien har såmænd også vist sig at være for god til at at være sand.

Lost in translation
For opgraderingerne gælder stadig kun for Windows 7 og fremad. Og der er endda flere af disse versioner, som brugerne skal betale for at få opgraderet.

Det oplyser Microsofts danske kommunikationsdirektør Anders Adelhorst, efter Microsoft har set, hvordan historien om de gratis software-opgraderinger til alle spredte sig som ringe i vandet på de internationale nyhedssites.

"Opgraderingen fra Windows 7 og frem var vel, hvad de fleste havde forventet i forvejen. Jeg ved ikke helt, hvorfor gratis opgradering til alle-historien fra Kina kom ud, som den gjorde. Måske er noget blevet 'lost in translation'," lyder forklaringen fra Anders Adelhorst hos Microsoft i Danmark til Computerworld.

Det skal du betale for
Anders Adelhorst fortæller, at det gratis Windows 10-opgraderingstilbud til forbrugere gælder for nye og eksisterende enheder, der kører Windows 7, Windows 8.1 og Windows Phone 8.1.

"Nogle versioner er ikke dækket under den gratis opgradering til forbrugere. Det gælder Windows 7 Enterprise, Windows 8/8.1 Enterprise og Windows RT/RT 8.1," forklarer han.

Dermed siger han indirekte, at folk med enterprise-versioner må til lommerne, hvis de ikke har en software-assurance, såfremt de ønsker opgradering til Windows 10.

Betalingen gælder også for de folk, som har versioner af Windows, der er ældre end 7'eren.

Det betyder eksempelvis, at de mange kinesere med Windows XP må fiske yuan opad lommen, hvis de vil se internettet igennem det kommende Windows. 

Hvad så med piraterne?
Og så var der nyheden om, at opgraderingen også gjaldt piratversioner af Windows.

"Software-piraterne vil stadig i mange tilfælde få muligheden for opgradering til Windows 10, men deres version vil stadig blive betragtet som en ulovlig version," fortæller Anders Adelhorst fra Microsoft til Computerworld.

Software-selskabet forklarer i en meddelelse på engelsk til Computerworld, at brugen af uægte versioner af Windows kan resultere i flere dårlige ting.

Det gælder eksempelvis højere risiko for malware, identitetstyveri, offentliggørelse af dine personlige data og dårligere ydeevne på maskine og sågar funktionsfejl.

Så nyheden fra Microsoft i Kina var egentlig, at der ikke var nogen nyhed. 

Læs også:

Tre vigtige facts om Windows 10: Det skal du vide om det nye styresystem
IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

26. februar 2021 | Læs mere


AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Premium
Bankdata efter hård kritik af it-sikkerheden fra Finanstilsynet: Vi kan godt genkende kritikken
Interview: Bankdata kan godt nikke genkendende til den række af kritik-punkter, som Finanstilsynet retter mod selskabets it-sikkerhed. Men der er en god forklaring, mener compliance-direktør Lene Weldum.
Computerworld
Spotify på vej med kæmpe satsning: Vil være mere end blot en musikstreamingtjeneste
Svenske Spotify er klar med en række nyheder, der rækker længere end blot lyd.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst.