BREAKING:Preben Damgaard er død

Artikel top billede

Foto: Nerdalize.com.

Her tester de om varme servere kan afløse radiatorer

En computer kan afløse den traditionelle radiator som huset varmeforsyning. Læs her, hvordan hollandske selskaber forsøger at udvinde computere for både beregninger og varme på én gang.

Computere udvikler varme. Varme koster penge, hvilket også gælder gulvpladsen i et datacenter.

Så hvorfor ikke bare hænge computere op i folks hjem, så der kan spares på varmen og gulvpladsen?

Sådan lyder filosofien bag et nyt hollandsk forsøg, hvor fem husstande skal være værter for såkaldte e-Radiatorer, der genererer varme, mens de knuser tal og løser opgaver.

Ideen er født af iværksættervirksomheden Nerdalize, der på grund af varmemangel jokede internt om, at de burde købe 100 pc'er for at holde varmen.

Joken blev til en forretningsvision, siden et crowdfundingprojekt, hvor Nerdalize har rundet det nødvendige biddrag på 400.000 kroner.

Nu er den lille iværksættervirksomhed så gået sammen med det hollandske energiselskab Eneco, der har to millioner kunder, for at udvikle, teste og eventuelt ultimativt sælge e-Radiatorerne.

Det skriver ZDNet.

Kan blive et reelt produkt

Når forskere fra blandt andet Leiden Universitetets medicinske fakultet skal have beregnet komplekse opgaver, kan der ifølge folkene fra Nerdalize også kommer miløbesparelser, som vi hørte om termen 'grøn it' for blot få år siden. 

Hvor meget, der spares i varme, på datacentre og ikke mindst på klima-kontoen, kan vi måske få noget at vide om mod slutningen af året, hvor forsøgsordningen rinder ud.

Hvis der er en positiv business case, er energiselskabet Eneco klar til at masseproducere de vægthængte computere.

Flere er i gang

Tanken er dog på ingen måde ny.

Franske Qarnot Computing afprøvede noget tilsvarende i Paris i 2013, mens de amerikanske it-universiteter MIT og Stanford længe har været i gang med lignende øvelser.

Også it-giganten Apple har på en lidt større skala tænkt sig at genbruge varmen fra sit kommende datacenter nær Viborg-egnen til fjernvarme-anlæg til omkring 15.000 jyder.

Herhjemme er det dog ikke muligt at benytte genbrugsvarme fra industri-installationer, uden at betale skat.

Læs også:

Sjællandsk it-firma laver 'en Apple' - datacenter skal levere varme til husstande
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere