Foto: Nerdalize.com.

Her tester de om varme servere kan afløse radiatorer

En computer kan afløse den traditionelle radiator som huset varmeforsyning. Læs her, hvordan hollandske selskaber forsøger at udvinde computere for både beregninger og varme på én gang.

Computere udvikler varme. Varme koster penge, hvilket også gælder gulvpladsen i et datacenter.

Så hvorfor ikke bare hænge computere op i folks hjem, så der kan spares på varmen og gulvpladsen?

Sådan lyder filosofien bag et nyt hollandsk forsøg, hvor fem husstande skal være værter for såkaldte e-Radiatorer, der genererer varme, mens de knuser tal og løser opgaver.

Ideen er født af iværksættervirksomheden Nerdalize, der på grund af varmemangel jokede internt om, at de burde købe 100 pc'er for at holde varmen.

Joken blev til en forretningsvision, siden et crowdfundingprojekt, hvor Nerdalize har rundet det nødvendige biddrag på 400.000 kroner.

Nu er den lille iværksættervirksomhed så gået sammen med det hollandske energiselskab Eneco, der har to millioner kunder, for at udvikle, teste og eventuelt ultimativt sælge e-Radiatorerne.

Det skriver ZDNet.

Kan blive et reelt produkt
Når forskere fra blandt andet Leiden Universitetets medicinske fakultet skal have beregnet komplekse opgaver, kan der ifølge folkene fra Nerdalize også kommer miløbesparelser, som vi hørte om termen 'grøn it' for blot få år siden. 

Hvor meget, der spares i varme, på datacentre og ikke mindst på klima-kontoen, kan vi måske få noget at vide om mod slutningen af året, hvor forsøgsordningen rinder ud.

Hvis der er en positiv business case, er energiselskabet Eneco klar til at masseproducere de vægthængte computere.

Flere er i gang
Tanken er dog på ingen måde ny.

Franske Qarnot Computing afprøvede noget tilsvarende i Paris i 2013, mens de amerikanske it-universiteter MIT og Stanford længe har været i gang med lignende øvelser.

Også it-giganten Apple har på en lidt større skala tænkt sig at genbruge varmen fra sit kommende datacenter nær Viborg-egnen til fjernvarme-anlæg til omkring 15.000 jyder.

Herhjemme er det dog ikke muligt at benytte genbrugsvarme fra industri-installationer, uden at betale skat.

Læs også:

Sjællandsk it-firma laver 'en Apple' - datacenter skal levere varme til husstande
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid Cloud - placer dit workload hvor det giver mest værdi

De fleste virksomheder er forlængst begyndt at anvende cloud-services til produktivitet, onlinemøder og meget andet. Men de næste trin på cloudrejsen er svære. På dette seminar vil du høre om den metodik, der gør det muligt at tage de næste skridt på cloudrejsen - og få indblik i praktiske eksempler.

25. februar 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

26. februar 2021 | Læs mere


AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


Premium
Test: Huawei Sound X er hvad du får, når du giver en smart-højttaler det hvide snit
Smarthøjttaleren fra den kinesiske teknologi-kæmpe er desværre handikappet af storpolitik. Det er der ikke desto mindre kommet et godt slagtilbud ud af.
Computerworld
Microsoft på vej med ny funktion til Edge-browseren
En helt ny funktion, der skal gøre livet lettere for bekymrede forældre, er nu på vej til Microsoft Edge-browser.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.