Artikel top billede

Foto: Nerdalize.com.

Her tester de om varme servere kan afløse radiatorer

En computer kan afløse den traditionelle radiator som huset varmeforsyning. Læs her, hvordan hollandske selskaber forsøger at udvinde computere for både beregninger og varme på én gang.

Computere udvikler varme. Varme koster penge, hvilket også gælder gulvpladsen i et datacenter.

Så hvorfor ikke bare hænge computere op i folks hjem, så der kan spares på varmen og gulvpladsen?

Sådan lyder filosofien bag et nyt hollandsk forsøg, hvor fem husstande skal være værter for såkaldte e-Radiatorer, der genererer varme, mens de knuser tal og løser opgaver.

Ideen er født af iværksættervirksomheden Nerdalize, der på grund af varmemangel jokede internt om, at de burde købe 100 pc'er for at holde varmen.

Joken blev til en forretningsvision, siden et crowdfundingprojekt, hvor Nerdalize har rundet det nødvendige biddrag på 400.000 kroner.

Nu er den lille iværksættervirksomhed så gået sammen med det hollandske energiselskab Eneco, der har to millioner kunder, for at udvikle, teste og eventuelt ultimativt sælge e-Radiatorerne.

Det skriver ZDNet.

Kan blive et reelt produkt

Når forskere fra blandt andet Leiden Universitetets medicinske fakultet skal have beregnet komplekse opgaver, kan der ifølge folkene fra Nerdalize også kommer miløbesparelser, som vi hørte om termen 'grøn it' for blot få år siden. 

Hvor meget, der spares i varme, på datacentre og ikke mindst på klima-kontoen, kan vi måske få noget at vide om mod slutningen af året, hvor forsøgsordningen rinder ud.

Hvis der er en positiv business case, er energiselskabet Eneco klar til at masseproducere de vægthængte computere.

Flere er i gang

Tanken er dog på ingen måde ny.

Franske Qarnot Computing afprøvede noget tilsvarende i Paris i 2013, mens de amerikanske it-universiteter MIT og Stanford længe har været i gang med lignende øvelser.

Også it-giganten Apple har på en lidt større skala tænkt sig at genbruge varmen fra sit kommende datacenter nær Viborg-egnen til fjernvarme-anlæg til omkring 15.000 jyder.

Herhjemme er det dog ikke muligt at benytte genbrugsvarme fra industri-installationer, uden at betale skat.

Læs også:

Sjællandsk it-firma laver 'en Apple' - datacenter skal levere varme til husstande
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere