Artikel top billede

Foto: Nerdalize.com.

Her tester de om varme servere kan afløse radiatorer

En computer kan afløse den traditionelle radiator som huset varmeforsyning. Læs her, hvordan hollandske selskaber forsøger at udvinde computere for både beregninger og varme på én gang.

Computere udvikler varme. Varme koster penge, hvilket også gælder gulvpladsen i et datacenter.

Så hvorfor ikke bare hænge computere op i folks hjem, så der kan spares på varmen og gulvpladsen?

Sådan lyder filosofien bag et nyt hollandsk forsøg, hvor fem husstande skal være værter for såkaldte e-Radiatorer, der genererer varme, mens de knuser tal og løser opgaver.

Ideen er født af iværksættervirksomheden Nerdalize, der på grund af varmemangel jokede internt om, at de burde købe 100 pc'er for at holde varmen.

Joken blev til en forretningsvision, siden et crowdfundingprojekt, hvor Nerdalize har rundet det nødvendige biddrag på 400.000 kroner.

Nu er den lille iværksættervirksomhed så gået sammen med det hollandske energiselskab Eneco, der har to millioner kunder, for at udvikle, teste og eventuelt ultimativt sælge e-Radiatorerne.

Det skriver ZDNet.

Kan blive et reelt produkt

Når forskere fra blandt andet Leiden Universitetets medicinske fakultet skal have beregnet komplekse opgaver, kan der ifølge folkene fra Nerdalize også kommer miløbesparelser, som vi hørte om termen 'grøn it' for blot få år siden. 

Hvor meget, der spares i varme, på datacentre og ikke mindst på klima-kontoen, kan vi måske få noget at vide om mod slutningen af året, hvor forsøgsordningen rinder ud.

Hvis der er en positiv business case, er energiselskabet Eneco klar til at masseproducere de vægthængte computere.

Flere er i gang

Tanken er dog på ingen måde ny.

Franske Qarnot Computing afprøvede noget tilsvarende i Paris i 2013, mens de amerikanske it-universiteter MIT og Stanford længe har været i gang med lignende øvelser.

Også it-giganten Apple har på en lidt større skala tænkt sig at genbruge varmen fra sit kommende datacenter nær Viborg-egnen til fjernvarme-anlæg til omkring 15.000 jyder.

Herhjemme er det dog ikke muligt at benytte genbrugsvarme fra industri-installationer, uden at betale skat.

Læs også:

Sjællandsk it-firma laver 'en Apple' - datacenter skal levere varme til husstande
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere