Artikel top billede

It-firmaet Jaynet og direktør Michael Meister har indgået aftale med Albertslund kommune om leverance af overskudsvarme fra firmaets datacenter i Glostrup.

Sjællandsk it-firma laver 'en Apple' - datacenter skal levere varme til husstande

Datacenter i Glostrup kører på 100 procent vedvarende energi. Nu vil man levere overskudsvarme tilbage til det lokale varmeværk.

Hostingfirmaet Jaynet har indgået aftale med Albertslund kommune om at levere overskudsvarme fra firmaets datacenter i Glostrup til den lokale fjernvarmeforsyning.

Jaynet har ifølge direktør Michael Meister investeret omkring to millioner kroner i projektet, som kommer til at levere, hvad der svarer til forbruget i 150 af kommunens godt 11.000 hustande.

I Jaynets tilfælde bliver der koblet en varmepumpe til køleanlægget i det 2000 kvadratmeter store datacenter. På den måde kan det lokale fjernvarmeværk udnytte overskudsvarmen.

Ifølge Michael Meister forventer man at kunne levere op til 1.400 mWh. Jaynet pusler dog allerede med planer om at fordoble kapaciteten.

"Pumpen er koblet direkte på det lokale fjernvarmeværk, der udnytter overskudsvarmen til at skabe fjernevarme i stedet for, at det bare sendes ud i atmosfæren. Selvom det måske virker som en mindre ting, så genererer løsningen varme til 150 husstande i et helt år," siger Michael Meister.

Ikke for pengenes skyld

Han forventer ikke at spinde guld på aftalen med Albertslund kommune. Men han varmer sig ved, at Jaynets datacenter angiveligt er et af de første, som sender overskudsvarme retur til det almindelige forsyningsnet.

"Vi gør ikke det her for pengenes skyld. Vores investering er i millionklassen, både når det gælder det fysiske grej og de timer, vi skal bruge på det."

"Det kan selvfølgelig være svært at kalkulere på energipriser tre-fire år ud i fremtiden, men som det ser ud lige nu, har vi en business case, der balancerer på længere sigt," siger Michael Meister, som regner med at investeringen i anlægget vil have tjent ind i løbet af tre år.

Lignende aftaler om udnyttelse af overskudsvarme har de senere år vundet udbredelse i datacentre over hele landet. Udnyttelse af overskudsvarme er også et væsentligt element i det kommende datacenter, som Apple over de næste ti år planlægger at opføre i Foulum ved Viborg.

Jaynet ønsker ikke at oplyse, hvor stor en kapacitet firmaets datacenter i Glostrup har. Firmaet oplyser dog, at man har flere tusinde servere, som dels holder firmaets egne cloud-løsninger i luften, ligesom man står for drift af kunders egne servere.

Læs også:

Apples danske datacenter skal opvarme 15.000 husstande

Endnu en forhandler forsvundet ind i Jaynet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere