Artikel top billede

It-firmaet Jaynet og direktør Michael Meister har indgået aftale med Albertslund kommune om leverance af overskudsvarme fra firmaets datacenter i Glostrup.

Sjællandsk it-firma laver 'en Apple' - datacenter skal levere varme til husstande

Datacenter i Glostrup kører på 100 procent vedvarende energi. Nu vil man levere overskudsvarme tilbage til det lokale varmeværk.

Hostingfirmaet Jaynet har indgået aftale med Albertslund kommune om at levere overskudsvarme fra firmaets datacenter i Glostrup til den lokale fjernvarmeforsyning.

Jaynet har ifølge direktør Michael Meister investeret omkring to millioner kroner i projektet, som kommer til at levere, hvad der svarer til forbruget i 150 af kommunens godt 11.000 hustande.

I Jaynets tilfælde bliver der koblet en varmepumpe til køleanlægget i det 2000 kvadratmeter store datacenter. På den måde kan det lokale fjernvarmeværk udnytte overskudsvarmen.

Ifølge Michael Meister forventer man at kunne levere op til 1.400 mWh. Jaynet pusler dog allerede med planer om at fordoble kapaciteten.

"Pumpen er koblet direkte på det lokale fjernvarmeværk, der udnytter overskudsvarmen til at skabe fjernevarme i stedet for, at det bare sendes ud i atmosfæren. Selvom det måske virker som en mindre ting, så genererer løsningen varme til 150 husstande i et helt år," siger Michael Meister.

Ikke for pengenes skyld

Han forventer ikke at spinde guld på aftalen med Albertslund kommune. Men han varmer sig ved, at Jaynets datacenter angiveligt er et af de første, som sender overskudsvarme retur til det almindelige forsyningsnet.

"Vi gør ikke det her for pengenes skyld. Vores investering er i millionklassen, både når det gælder det fysiske grej og de timer, vi skal bruge på det."

"Det kan selvfølgelig være svært at kalkulere på energipriser tre-fire år ud i fremtiden, men som det ser ud lige nu, har vi en business case, der balancerer på længere sigt," siger Michael Meister, som regner med at investeringen i anlægget vil have tjent ind i løbet af tre år.

Lignende aftaler om udnyttelse af overskudsvarme har de senere år vundet udbredelse i datacentre over hele landet. Udnyttelse af overskudsvarme er også et væsentligt element i det kommende datacenter, som Apple over de næste ti år planlægger at opføre i Foulum ved Viborg.

Jaynet ønsker ikke at oplyse, hvor stor en kapacitet firmaets datacenter i Glostrup har. Firmaet oplyser dog, at man har flere tusinde servere, som dels holder firmaets egne cloud-løsninger i luften, ligesom man står for drift af kunders egne servere.

Læs også:

Apples danske datacenter skal opvarme 15.000 husstande

Endnu en forhandler forsvundet ind i Jaynet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere


Secure Access Service Edge - SASE: Sådan styrker du netværkssikkerhed i skyen og skaber et robust cyberforsvar

Bliv klogere på nogle af de udfordringer, som en SASE-løsning effektivt kan håndtere. Du får inspiration til, hvordan du implementerer en cloudbaseret SASE-strategi i din organisation – og hvorfor du bør gøre det. Og så dykker vi ned i nogle af de trends og tendenser, som betyder, at mange virksomheder og organisationer udskrifter deres klassiske netværkssikkerhedstilgang med en SASE-strategi.

16. januar 2024 | Læs mere