Artikel top billede

Dollarens himmelflugt sætter en brat stopper for it-væksten

Dollarkursen er den direkte årsag til, at it-investeringerne nu pludselig skrumper. Det dystre billede taler dog ikke helt sandt.

Bedst som man gik og troede, væksten buldrede derudad, går det nu faktisk tilbage på det globale it-marked. Den voldsomme stigning i dollarkursen rammer nemlig it-investeringerne.

Analysefirmaet Gartner skriver i en netop offentliggjort analyse, at de globale it-investeringer i 2015 vil være 1,3 procent lavere end i 2014, og at dollaren er den direkte årsag til den tilbagegang.

"Men dette er ikke et sammenbrud, selvom det ser sådan ud. Den seneste voldsomme stigning i dollarkursen mod de fleste valutaer har bragt et valuta-chok ind på det globale it-marked," lyder det fra Gartner, der dog påpeger, at hvis man ser bort fra valutakursen, ser man i stedet en vækst på 3,1 procent i markedet.

"Det er den slags illusioner, som store udsving i dollarens værdi versus andre valutaer kan skabe," forklarer John-David Lovelock, research vice president hos Gartner.

Derfor er dollaren et problem

Men inden du nu læner dig tilbage i direktørstolen og ånder lettet op, bør du nok lige forholde dig til, at den stigende dollarkurs faktisk er et reelt problem for blandt andet danske virksomheder.

"Ethvert produkt eller enhver service, der er U.S. dollar-baseret, skal have dækket disse omkostninger ved de lavere vekselkurser. Den simple konsekvens er derfor, at der vil ske prisstigninger," lyder det fra Gartner.

Denne situation har vi tidligere set nærmere på Computerworld - for dollarkursens himmelflugt betyder ikke bare, at eksempelvis Apple har hævet sine europæiske onlinepriser med omkring ti procent.

Også salget af it til erhvervslivet rammes af den høje dollarkurs.

Det mærker både producenter, distributører og forhandlere  af it, og der er også generelt enighed om, at regningen for dollarens himmelflugt i langt de fleste tilfælde ender hos kunderne.

"Alle led i denne her kæde bliver påvirket, men i sidste ende er det kunden, der betaler," har områdedirektør Morten Grønnebæk fra KMD forklaret.

Læs mere her:

Dollaren stiger helt vildt - prisstigninger på vej til it-kunderne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere