Artikel top billede

It-mands notesbog solgt for syv millioner kroner på auktion

En notesbog skrevet af Alan Turing under 2. Verdenskrig har været under hammeren, og er blevet solgt for syv million kroner. I bogen finder man blandt andet en dybt personlig besked til en elev.

Alan Turing er kendt som den moderne computers fader og grundlægger af datalogien, da han under 2. Verdenskrig arbejdede mod tiden for at knække tyskernes Enigma-koder.

Nu har hans notesbog fra 1942 med videnskabelige notater fra arbejdet på landstedet Bletchley Park, hvor det hemmelige Enigma-arbejde foregik, været under hammeren hos auktionshuset Bonham,

Notesbogen gik for syv millioner kroner til en ukendt køber, skriver BBC.

Personlige beskeder i bogen

At bogen overhovedet findes i dag skyldes, at Alan Turing overdrog den til sin elev og ven, matematikeren Robin Gandy, der tog sin PhD-eksamen fra Cambridge Universitetet under Alan Turings vinger.

Robin Gandy har ellers afleveret det meste af Alan Turings materiale til arkivet på King College i 1977, men den 56 sider lange notesbog beholdt han. Det skyldtes blandt andet, at Alan Turing havde skrevet en dybt personlig hilsen til Robin Gandy på midtersiden i bogen.

Det var først ved Robin Gandy død i 1995, at bogen skrevet af den berømte datalog blev fundet
blandt andre personlige ejendele.

En mand af få ord

Den britiske matematiker Andrew Hodges siger til BBC, at ord fra Alan Turing var sjældne, og derfor har alt fra computer-geniets pen en særlig værdi.

"Denne notesbog giver nyt lys omkring, hvordan Alan Turing på trods af at være viklet ind i de store verdensbegivenheder stadig var engageret i arbejdet med den rene matematik," siger Andrew Hogdes.

Alan Turing døde i 1954, og sidste år kom den Oscarnominerede film om hans liv, The Imitation Game, som du kan læse mere om her.

Læs også:
Forslag til ny Turing-test: Computere skal kunne grine af The Simpsons
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere