Artikel top billede

Forslag til ny Turing-test: Computere skal kunne grine af The Simpsons

Efter en chat-robot har bestået Turing-testen, bliver der nu stillet store spørgsmålstegn ved, om udfordringerne til at skille mand fra maskine nu også er gode nok.

Mens den moderne computers fader, Alan Turing, i denne tid bliver hyldet i filmen 'The Imitation Game', står den oprindelige Turing-test fra 1950 nu til at blive afløst af mere komplekse test-metoder.

Eksempelvis bliver det foreslået, at computere skal kunne grine på det rigtige tidspunkter, når de 'ser' en episode af den amerikanske tv-serie The Simpsons. 

Her er det underforstået, at hvis ikke maskinerne kan få gang i grine-elektroderne, vil de næppe bestå Turing-test 2.0.

'Dreng' bestod testen

Turing-testen går i korthed ud på at afklare, om et panel af interviewere sidder over et menneske eller en maskine, når de stiller spørgsmål og får svarene tilbage.

I sommers svarede en tilsyneladende 13-årig ukrainsk dreng ved navn Eugene Goostman på spørgsmålene fra panelet og blev efterfølgende vurderet til at være et menneske, selvom drengen i virkeligheden er en chat-robot.

At netop Eugene Goostman kunnet bestå testen, har fået flere dataloger og psykologer til at rejse spørgsmål om, hvorvidt den nuværende test-form er tidssvarende.

I Foreningen til Fremme af Kunstig Intelligens (AAAI) har foreningens formand, psykologiprofessor Gary Marcus fra New Yorks Universitet, foreslået, at testen bliver årlig eller halvårlig, og deltagerne skal kunne klare tre til fem forskellige opgaver.

Oven på chat-robotten Eugene Goostman sejr over panelet udtalte Gary Marcus blandt andet, at Turing-testen havde udviklet sig til en øvelse i snyd og undvigelser.

"Før vi accepterer, at dette er et reelt gennembrud for kunstig intelligens, skulle vi måske stille spørgsmålstegn ved, om dette er et bevis på, at computere virkelig kan tænke, eller om computere bare kan lære nogle tricks," sagde Gary Marcus ifølge I Programmer.

Griner computere af The Simpsons? 

Gary Marcus har foreslået, at den nye testserie skal maskinerne udfordres mere.

Det kan eksempelvis være spørgsmål, som er lette for et menneske at forstå på grund af vores sans for kontekst, men som maskinerne (endnu) ikke har.

Han foreslår spørgsmål i stil med:

"Byrådsmedlemmerne nægtede at give de sure demonstranter en tilladelse, fordi de frygtede vold. Hvem frygtede vold?"

Gary Marcus mener også, at man kan få en computer til at se tv og derefter stille den spørgsmål som 'Hvorfor invaderede Rusland Krim?'.

Han uddyber:

"Chat-robotter som Goostman kan holde en kort samtale omkring tv-programmer kørende ved kun at bluffe. Eksempelvis svarede Goostman på spørgsmålet 'Hvad handler 'Sams Bar' om'?', at han ikke så den serie," forklarer Gary Marcus og fortsætter: 

"Man ingen eksisterende computere som Watson, Goostman eller Siri kan på nuværende tidspunkt komme tæt på, hvad en intelligent teenager er i stand til: At se en episode af The Simpsons og vide, hvornår den skal grine."

Læs også:
Arh, hvad? Har en computer virkelig bestået Turing-testen?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere