Artikel top billede

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager og Googles europæiske topchef Matt Brittin mødtes kort på en københavner-konference i sidste uge. Foto: Mads Elkær.

EU lægger sag an mod Google: "Google hæmmer konkurrencen og er til skade for forbrugerne"

EU indleder sin store sag mod Google, som risikerer at skulle betale bøde på 45 milliarder kroner. Google mener ikke, at EU har en sag.

EU har onsdag med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen formelt indsendt sin indsigelse mod Google i en stor sag om misbrug af søgeselskabets dominerende position på markedet.

Det skriver EU-Kommissionen på sin hjemmeside.

Her fremgår det blandt andet, at:

"Kommissionens umiddelbare konklusion er, at denne (Googles, red.) adfærd er i strid med EU's kartel- og monopolregler, fordi den hæmmer konkurrencen og er til skade for forbrugerne."

Risikerer stor milliardbøde

Google har nu 10 uger til at reagere på søgemaskine-indsigelsen, som blev indledt med en EU-undersøgelse for fem år siden.

Hvis det viser sig, at Google rent faktisk har misbrugt sin dominerende position på markedet til at fremhæve sine egne services inden for eksempelvis rejser og shopping, kan it-giganten risikere en bøde på 10 procent af dets globale omsætning.

Det vil i runde tal sige en bøde på 45 milliarder kroner.

Læs også:
Vestagers rygende varme Google-kartoffel: Så speget er sagen

Som vi tidligere har set i lignende sager mod Microsoft og Intel, vil Google formentligt anke en sådan afgørelse, og så kan sagen trække i langdrag over flere år.

Android også under luppen

Ud over den formelle indsigelse mod Google-søgemaskinens resultater har EU også indledt en kartelundersøgelse af Googles mobilsystem Android.

"Det vil blive undersøgt, om Google har indgået konkurrencebegrænsende aftaler eller misbrugt en eventuel dominerende stilling inden for styresystemer, applikationer og tjenester til smarte mobile enheder," skriver EU.

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager har i sidste uge beskrevet processen i disse sager til Computerworld, som du kan læse mere om her.

I kølvandet på de to formelle tiltag mod Google udtaler hun på EU's hjemmeside:

"EU's kartel- og monopolregler skal sikre, at ingen virksomheder kunstigt forhindrer de europæiske forbrugere i at træffe valg på så bredt et grundlag som muligt eller begrænser innovation. Det gælder alle virksomheder, der er aktive i Europa."

Google: Vi har en god sag
Hos søgegiganten Google har man ikke ligget på den lade side ifølge nyhedssitet Recode.net.

I en intern mail til medarbejderne skriver Google-ledelsen, at EU-undersøgelsen er 'skuffende nyheder, især for søgeholdet, der har arbejdet så hårdt for at skabe en stor oplevelse for vores brugere i de seneste 16 år.'

Med flere grafer i mailen viser Google-ledelsen, at konkurrencen stortrives, og der derfor med andre ord ikke er noget at komme efter for EU.

Mailen til Google-medarbejderne bliver rundet af på følgende måde:

"Vi ved, at de kommende budskaber (fra EU, red) vil være forstyrrende, men du kan hjælpe på to måder: Først ved ikke at kommentere på verserende juridiske spørgsmål, og for det andet ved at fokusere på det, vi er bedst til: bygge storartede produkter, der hjælper vores brugere og kunder."

Hvad så, Margrethe Vestager - skal Google betale EU-bøde på 35 milliarder kroner?


Google: Derfor har vi slet ingen ambitioner om at være store og magtfulde
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.