Ida Auken: Jeg får tusindvis af vælgere fra de sociale medier

Interview: Tidligere miljøminister Ida Auken (R) er en særdeles rutineret bruger på de sociale medier, hvor hun vurderer, der kan høstes vælgere i tusindvis. Læs her, hvordan hun benytter Twitter til at lægge pres på andre politikere.

"Må jeg periscope interviewet?"
 
Folketingsmedlem Ida Auken (R) har allerede taget sin iPhone frem, før jeg har set mig ned på hendes Christiansborg-kontor.
 
Hun vil gerne live-streame den samtale, som vi skal til have om hendes brug af sociale medier i valgkampen, via den Twitter-ejede streamingtjeneste Periscope.
 
"Vi politikere har efterhånden fået vores egen mediekanal. Jeg benyttede blandt andet streaming på klimatopmødet COP 15. Jeg kunne eksempelvis vise billeder af Hillary Clinton og Barack Obama under de afgørende forhandlinger fredag aften før alle tv-stationerne," siger hun.
 
Vi taler lidt om eksklusiv-rettigheder omkring interviews, og hun lægger sin telefon tilbage på bordet. Dog ikke længere væk, end den er til at hive frem på et splitsekund.
 
Sådan er det åbenbart, når man bruger op mod to timer dagligt på sociale medier.
 
På sociale medier i 10 år
Hurtigt viser det sig, at den tidligere miljøminister er en erfaren bruger af sociale medier og den dertilhørende teknologi.
 
Siden 2005 har hun som en af de eneste nuværende politikere på Christiansborg haft en blog, dengang det hed en web-log. Året efter kom hun på Facebook, før verdens største sociale medie havde fået sit folkelige gennembrud.

Efter valget til folketinget i 2007 for SF har hun gjort flittigt brug af Facebook og senere Twitter, Instagram og sågar Snapchat for at nå ud til sine vælgere og folk, der potentielt kunne støtte hende.
 
Også open source-chatten Telegram bliver ofte benyttet for at holde kontakten med udenlandske kontakter.
 
Men tror hun virkelig, at sociale medier kan rykke så meget som én stemme?
 
"Sociale medier kan virkelig noget interessent for en politiker. Det er her, man kan vinde folks tillid, politikudvikle ved at crowdsource sig til nye ideer og i det hele taget blive klogere."

"Jeg er helt sikker på, at det også giver mig stemmer, og jeg vil gætte på, at det kan tælles i et firecifret antal," lyder det fra Ida Auken.
 
Twitter fik EU-vicepræsident ud af busken
Twitter er hendes favorit-sociale medie, hvor hun har knap 26.000 følgere - omtrent dobbelt så mange som følger hendes parti, Radikale Venstre.
 
"Her kan jeg udbygge mit netværk, vise at vi har en fælles sag omkring eksempelvis cirkulær økonomi og koble personer til konkrete sager," forklarer hun.
 
Som et eksempel på, at Twitter også kan gøre en politisk forskel, fremhæver hun et tweet fra World Economic Forums hovedkonference i den schweiziske by Davos tilbage i januar. Her lagde hun pres på EU's vicepræsident, den tidligere finske præsident Jyrki Katainen.

Hendes formål var at få sat et møde op med EU-vicepræsidenten omkring cirkulær økonomi ("genbrugsøkonomi"), som er et af Ida Aukens væsentligste politiske arbejdsområder.

"Jeg havde spurgt ham, om vi skulle sætte et møde op, mens vi begge var i Davos, men han svarede ikke på mine beskeder. Derfor skrev jeg et tweet, som jeg bad nogen om at retweete. Kort efter havde 100 delt beskeden, og 50 minutter senere sendte Jyrki en sms om, at han ville få sat et møde op," siger Ida Auken. 
 
"Så på den måde opnåede jeg det, jeg skulle," tilføjer hun med et smil.

Det moderne forsamlingshus
Hun bruger også fototjenesten Instagram for at sætte billeder på politik, som hun formulerer det.

"Politikere bruger ofte en masse tal, og jeg vil gerne sætte krop på politikken. På de sociale medier forsøger jeg at være ærlig og personlig, men vil helst undgå at det bliver for privat. Jeg deler eksempelvis ikke billeder af mine børn," lyder det fra Ida Auken. 
 
"For mig hører det til det personlige og ikke det private, hvis jeg fortæller en historie om min måde at være mor på. For eksempel at jeg kan stå imod 200 embedsmænd, men ikke en 3-årig, der gerne vil se Ramasjang," fortsætter hun. 

Den personlige stil er ifølge den tidligere miljøminister vigtig at have for øje for at skille sig ud i mylderet af opdateringer fra røde, blå og grønne politikere.

Her skæver Ida Auken til andre politikere for at høste gode ideer, og man fornemmer beundring over Bertel Haarders (V) haikudigte.

Også skatteminister Benny Engelbrechts (S) ageren på de sociale medier er hun inspireret af.

"Mit eget særkende er nok, at jeg er en grøn kandidat, der arbejder for den cirkulære økonomi og samtidig ønsker at være i øjenhøjde med dem, jeg taler med."

"På de sociale medier kan folk komme med bag facaden. Samtidig åbner man også for en del kritik, så for mig er Twitter og Facebook på mange måder det moderne forsamlingshus."

Læs også:
Valgforsker: Ingen politiske partier kan vinde vælgere på Facebook

Sådan ved politikerne, hvor du (nok) sætter dit kryds

Før valget: Sådan gejler partierne hinanden op på Facebook, Twitter og Instagram
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed?