Skriv dig op og få tallene først:Så meget tjener din chef og dine kollegaer - og det bliver lønstigningen i år (nok)

Artikel top billede

(Foto: Mads Elkær)

Ida Auken: Jeg får tusindvis af vælgere fra de sociale medier

Interview: Tidligere miljøminister Ida Auken (R) er en særdeles rutineret bruger på de sociale medier, hvor hun vurderer, der kan høstes vælgere i tusindvis. Læs her, hvordan hun benytter Twitter til at lægge pres på andre politikere.

"Må jeg periscope interviewet?"
 
Folketingsmedlem Ida Auken (R) har allerede taget sin iPhone frem, før jeg har set mig ned på hendes Christiansborg-kontor.
 
Hun vil gerne live-streame den samtale, som vi skal til have om hendes brug af sociale medier i valgkampen, via den Twitter-ejede streamingtjeneste Periscope.
 
"Vi politikere har efterhånden fået vores egen mediekanal. Jeg benyttede blandt andet streaming på klimatopmødet COP 15. Jeg kunne eksempelvis vise billeder af Hillary Clinton og Barack Obama under de afgørende forhandlinger fredag aften før alle tv-stationerne," siger hun.
 
Vi taler lidt om eksklusiv-rettigheder omkring interviews, og hun lægger sin telefon tilbage på bordet. Dog ikke længere væk, end den er til at hive frem på et splitsekund.
 
Sådan er det åbenbart, når man bruger op mod to timer dagligt på sociale medier.
 
På sociale medier i 10 år
Hurtigt viser det sig, at den tidligere miljøminister er en erfaren bruger af sociale medier og den dertilhørende teknologi.
 
Siden 2005 har hun som en af de eneste nuværende politikere på Christiansborg haft en blog, dengang det hed en web-log. Året efter kom hun på Facebook, før verdens største sociale medie havde fået sit folkelige gennembrud.

Efter valget til folketinget i 2007 for SF har hun gjort flittigt brug af Facebook og senere Twitter, Instagram og sågar Snapchat for at nå ud til sine vælgere og folk, der potentielt kunne støtte hende.
 
Også open source-chatten Telegram bliver ofte benyttet for at holde kontakten med udenlandske kontakter.
 
Men tror hun virkelig, at sociale medier kan rykke så meget som én stemme?
 
"Sociale medier kan virkelig noget interessent for en politiker. Det er her, man kan vinde folks tillid, politikudvikle ved at crowdsource sig til nye ideer og i det hele taget blive klogere."

"Jeg er helt sikker på, at det også giver mig stemmer, og jeg vil gætte på, at det kan tælles i et firecifret antal," lyder det fra Ida Auken.
 
Twitter fik EU-vicepræsident ud af busken
Twitter er hendes favorit-sociale medie, hvor hun har knap 26.000 følgere - omtrent dobbelt så mange som følger hendes parti, Radikale Venstre.
 
"Her kan jeg udbygge mit netværk, vise at vi har en fælles sag omkring eksempelvis cirkulær økonomi og koble personer til konkrete sager," forklarer hun.
 
Som et eksempel på, at Twitter også kan gøre en politisk forskel, fremhæver hun et tweet fra World Economic Forums hovedkonference i den schweiziske by Davos tilbage i januar. Her lagde hun pres på EU's vicepræsident, den tidligere finske præsident Jyrki Katainen.

Hendes formål var at få sat et møde op med EU-vicepræsidenten omkring cirkulær økonomi ("genbrugsøkonomi"), som er et af Ida Aukens væsentligste politiske arbejdsområder.

"Jeg havde spurgt ham, om vi skulle sætte et møde op, mens vi begge var i Davos, men han svarede ikke på mine beskeder. Derfor skrev jeg et tweet, som jeg bad nogen om at retweete. Kort efter havde 100 delt beskeden, og 50 minutter senere sendte Jyrki en sms om, at han ville få sat et møde op," siger Ida Auken. 
 
"Så på den måde opnåede jeg det, jeg skulle," tilføjer hun med et smil.

Det moderne forsamlingshus

Hun bruger også fototjenesten Instagram for at sætte billeder på politik, som hun formulerer det.

"Politikere bruger ofte en masse tal, og jeg vil gerne sætte krop på politikken. På de sociale medier forsøger jeg at være ærlig og personlig, men vil helst undgå at det bliver for privat. Jeg deler eksempelvis ikke billeder af mine børn," lyder det fra Ida Auken. 
 
"For mig hører det til det personlige og ikke det private, hvis jeg fortæller en historie om min måde at være mor på. For eksempel at jeg kan stå imod 200 embedsmænd, men ikke en 3-årig, der gerne vil se Ramasjang," fortsætter hun. 

Den personlige stil er ifølge den tidligere miljøminister vigtig at have for øje for at skille sig ud i mylderet af opdateringer fra røde, blå og grønne politikere.

Her skæver Ida Auken til andre politikere for at høste gode ideer, og man fornemmer beundring over Bertel Haarders (V) haikudigte.

Også skatteminister Benny Engelbrechts (S) ageren på de sociale medier er hun inspireret af.

"Mit eget særkende er nok, at jeg er en grøn kandidat, der arbejder for den cirkulære økonomi og samtidig ønsker at være i øjenhøjde med dem, jeg taler med."

"På de sociale medier kan folk komme med bag facaden. Samtidig åbner man også for en del kritik, så for mig er Twitter og Facebook på mange måder det moderne forsamlingshus."

Læs også:
Valgforsker: Ingen politiske partier kan vinde vælgere på Facebook

Sådan ved politikerne, hvor du (nok) sætter dit kryds

Før valget: Sådan gejler partierne hinanden op på Facebook, Twitter og Instagram
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere