Ny version af Java: Oracle arbejder hårdt på Java 9 - og det ser godt ud

Oracle har haft mange sikkerhedsproblemer med Java, men nu er der sat en dato på, hvornår et totalrenoveret program kan installeres på din harddisk. Det tegner lyst, siger en sikkerhedsekspert.

Til næste efterår - eller helt præcis den 22. september 2016 - er Oracle klar med næste store version af Java, der bliver nummer ni i rækken.

Det fremgår af en mail, der er sendt fra Mark Reinholds postkasse. Han er chefarkitekt i Java Platform Group i Oracle.

Her beskriver han tidsplanen for Java Development Kit 9 og specifikationerne til Java Standard Edition 9.

Koden skal faktisk allerede være funktionsklar den 10. december i år, men herefter skal den gennem en stribe test og udviklingstrin, før produktet bliver tilgængeligt for alle i september.

Hovedrenovering
Java skal nemlig gennem en gennemgribende renovering.

"Disse datoer er med til at give tilstrækkelig tid til en omfattende gennemgang og test af de vigtige funktioner i denne version i særdeleshed i forbindelse med modulsystemet," skriver han i sin mail.

Modulopbygningen, der er kendt som Project Jigsaw, er en central del af funktionaliteten i Java 9. Project Jigsaw skal blandt andet gøre platformen skalerbar, mere sikker og nemmere at gå til for udviklere.

Der er meget kode, der skal skrive om i Java 9, og i den forbindelse har Mark Reinholds tidligere beskrevet udviklingen i en enkelt sætning:

"No pain, no gain."

Ekspert: Gode tegn på ny sikkerhed i version 9
Java er et populært program, men det er næppe en hemmelighed, at der har været en del sikkerhedsproblemer forbundet med Java igennem tiden.

Læs også: Dom over ny Java-sikkerhed: Stadig fyldt med huller

"Oracle har nok undervurderet sikkerheden i forbindelse med, at de overtog projektet fra Sun. Det har betydet, at der gennem lang tid har været udviklet efter en patchwork-strategi med lapper på lapper. Det laves der om på nu," fortæller Peter Kruse, der er teknologidirektør i sikkerhedsfirmaet CSIS.

Læs også: Her er seks prof-tip til sikker Java i firmaet

Strategien for version 9 ændres, og store dele af programmet skrives helt om.

"Der er mange gode intentioner i version 9, der på sikkerhedsfronten ser ud til at blive markant bedre. Selve fortolkeren har været fejlbehæftet, men den bliver revideret. Ligeledes får udviklingsplatformen et løft, og så bygges der nye sikkerhedsfunktioner ind. Gode tiltag, så må vi se om Oracle kommer i land med projektet."

Milepæle
Der er flere delmål i det store kodeprojekt fra Oracle.

De indledende test skal være færdige den 4. februar 2016.

En version med "zero bug bounce" skal ligge på harddisken den 21. april, og " Rampdown phase 2" skal være på plads den 16. juni næste år.

Det hele skal så skydes af til offentligheden den 22. september.

Den forrige version af Java, version 8, blev lanceret i marts 2014.

Læs også:

Oracle-direktør: Tiden er løbet fra Java-applets

Google Chrome lukker for Java-baseret NemID
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Michael Meister fik et tilbud, han ikke kunne sige nej til: Her er hans plan som ny topchef for Cibicom
Interview:Michael Meister forlader snart IT Relation til fordel for rollen som topchef i danske Cibicom, hvor han skal være med til at sætte fart på væksten. Se hans plan for selskabet her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.