Artikel top billede

Ny version af Java: Oracle arbejder hårdt på Java 9 - og det ser godt ud

Oracle har haft mange sikkerhedsproblemer med Java, men nu er der sat en dato på, hvornår et totalrenoveret program kan installeres på din harddisk. Det tegner lyst, siger en sikkerhedsekspert.

Til næste efterår - eller helt præcis den 22. september 2016 - er Oracle klar med næste store version af Java, der bliver nummer ni i rækken.

Det fremgår af en mail, der er sendt fra Mark Reinholds postkasse. Han er chefarkitekt i Java Platform Group i Oracle.

Her beskriver han tidsplanen for Java Development Kit 9 og specifikationerne til Java Standard Edition 9.

Koden skal faktisk allerede være funktionsklar den 10. december i år, men herefter skal den gennem en stribe test og udviklingstrin, før produktet bliver tilgængeligt for alle i september.

Hovedrenovering

Java skal nemlig gennem en gennemgribende renovering.

"Disse datoer er med til at give tilstrækkelig tid til en omfattende gennemgang og test af de vigtige funktioner i denne version i særdeleshed i forbindelse med modulsystemet," skriver han i sin mail.

Modulopbygningen, der er kendt som Project Jigsaw, er en central del af funktionaliteten i Java 9. Project Jigsaw skal blandt andet gøre platformen skalerbar, mere sikker og nemmere at gå til for udviklere.

Der er meget kode, der skal skrive om i Java 9, og i den forbindelse har Mark Reinholds tidligere beskrevet udviklingen i en enkelt sætning:

"No pain, no gain."

Ekspert: Gode tegn på ny sikkerhed i version 9
Java er et populært program, men det er næppe en hemmelighed, at der har været en del sikkerhedsproblemer forbundet med Java igennem tiden.

Læs også: Dom over ny Java-sikkerhed: Stadig fyldt med huller

"Oracle har nok undervurderet sikkerheden i forbindelse med, at de overtog projektet fra Sun. Det har betydet, at der gennem lang tid har været udviklet efter en patchwork-strategi med lapper på lapper. Det laves der om på nu," fortæller Peter Kruse, der er teknologidirektør i sikkerhedsfirmaet CSIS.

Læs også: Her er seks prof-tip til sikker Java i firmaet

Strategien for version 9 ændres, og store dele af programmet skrives helt om.

"Der er mange gode intentioner i version 9, der på sikkerhedsfronten ser ud til at blive markant bedre. Selve fortolkeren har været fejlbehæftet, men den bliver revideret. Ligeledes får udviklingsplatformen et løft, og så bygges der nye sikkerhedsfunktioner ind. Gode tiltag, så må vi se om Oracle kommer i land med projektet."

Milepæle

Der er flere delmål i det store kodeprojekt fra Oracle.

De indledende test skal være færdige den 4. februar 2016.

En version med "zero bug bounce" skal ligge på harddisken den 21. april, og " Rampdown phase 2" skal være på plads den 16. juni næste år.

Det hele skal så skydes af til offentligheden den 22. september.

Den forrige version af Java, version 8, blev lanceret i marts 2014.

Læs også:

Oracle-direktør: Tiden er løbet fra Java-applets

Google Chrome lukker for Java-baseret NemID




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere