Artikel top billede

Ny version af Java: Oracle arbejder hårdt på Java 9 - og det ser godt ud

Oracle har haft mange sikkerhedsproblemer med Java, men nu er der sat en dato på, hvornår et totalrenoveret program kan installeres på din harddisk. Det tegner lyst, siger en sikkerhedsekspert.

Til næste efterår - eller helt præcis den 22. september 2016 - er Oracle klar med næste store version af Java, der bliver nummer ni i rækken.

Det fremgår af en mail, der er sendt fra Mark Reinholds postkasse. Han er chefarkitekt i Java Platform Group i Oracle.

Her beskriver han tidsplanen for Java Development Kit 9 og specifikationerne til Java Standard Edition 9.

Koden skal faktisk allerede være funktionsklar den 10. december i år, men herefter skal den gennem en stribe test og udviklingstrin, før produktet bliver tilgængeligt for alle i september.

Hovedrenovering

Java skal nemlig gennem en gennemgribende renovering.

"Disse datoer er med til at give tilstrækkelig tid til en omfattende gennemgang og test af de vigtige funktioner i denne version i særdeleshed i forbindelse med modulsystemet," skriver han i sin mail.

Modulopbygningen, der er kendt som Project Jigsaw, er en central del af funktionaliteten i Java 9. Project Jigsaw skal blandt andet gøre platformen skalerbar, mere sikker og nemmere at gå til for udviklere.

Der er meget kode, der skal skrive om i Java 9, og i den forbindelse har Mark Reinholds tidligere beskrevet udviklingen i en enkelt sætning:

"No pain, no gain."

Ekspert: Gode tegn på ny sikkerhed i version 9
Java er et populært program, men det er næppe en hemmelighed, at der har været en del sikkerhedsproblemer forbundet med Java igennem tiden.

Læs også: Dom over ny Java-sikkerhed: Stadig fyldt med huller

"Oracle har nok undervurderet sikkerheden i forbindelse med, at de overtog projektet fra Sun. Det har betydet, at der gennem lang tid har været udviklet efter en patchwork-strategi med lapper på lapper. Det laves der om på nu," fortæller Peter Kruse, der er teknologidirektør i sikkerhedsfirmaet CSIS.

Læs også: Her er seks prof-tip til sikker Java i firmaet

Strategien for version 9 ændres, og store dele af programmet skrives helt om.

"Der er mange gode intentioner i version 9, der på sikkerhedsfronten ser ud til at blive markant bedre. Selve fortolkeren har været fejlbehæftet, men den bliver revideret. Ligeledes får udviklingsplatformen et løft, og så bygges der nye sikkerhedsfunktioner ind. Gode tiltag, så må vi se om Oracle kommer i land med projektet."

Milepæle

Der er flere delmål i det store kodeprojekt fra Oracle.

De indledende test skal være færdige den 4. februar 2016.

En version med "zero bug bounce" skal ligge på harddisken den 21. april, og " Rampdown phase 2" skal være på plads den 16. juni næste år.

Det hele skal så skydes af til offentligheden den 22. september.

Den forrige version af Java, version 8, blev lanceret i marts 2014.

Læs også:

Oracle-direktør: Tiden er løbet fra Java-applets

Google Chrome lukker for Java-baseret NemID
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere