Artikel top billede

Klar besked fra Microsoft: Derfor kommer du ikke til at betale for Windows 10

Der er mange rygter på internettet og i Computerworlds kommentarfelt om en potentiel månedlig betaling for Windows 10. Vi har spurgt den danske divisionschef for Windows, om det kommer til at koste penge eller ej?

Den 29. juli får vi Windows 10 på vores computere, men selvom Microsoft gør opdateringen gratis for alle, der har en Windows 7- eller 8.1-version, så er der stadig mange, som ikke tror på, at Microsoft bare giver Windows 10 væk. 

Det er sundt med en god mængde skepsis. Hvis der er noget, som internettet har lært os, så er det, at "hvis noget er gratis, så er det dig, der er produktet." 

Windows har tidligere været en af Microsofts største indtjeningskilder, så når kodegiganten går hen og gør styresystemet gratis, hvordan skal selskabet så tjene penge?

Microsoft har smidt abonnementsløsning på blandt andet Office 365 - og også OneDrive er betalt via månedsbetaling. Det har ført til mange spekulationer om, at så må der også komme abonnementsbetaling på Windows 10.

Teorierne er forståelige, men ikke begrundede.

I hvert fald har Microsoft selv via sin egen blog om Windows 10 skrevet, at det ikke kommer til at koste penge for dig at bruge Windows 10, hvis du opdaterer inden for et år.

Heller ikke, hvis du stadig bruger Windows 10 i 2016, 2017 eller 2020.

"Once a qualified Windows device is upgraded to Windows 10, we will continue to keep it up to date for the supported lifetime of the device, keeping it more secure, and introducing new features and functionality over time - for no additional charge."

Læs også: 10 dage med Windows 10: Skal vi glæde os til den endelige version?

Svar fra den danske Windows-divisionschef

For at gøre det endnu tydeligere, har vi taget en kort snak med Martin Thorning Hansen, divisionschef for Windows i Danmark.

Han forstår godt den skepsis, der har været ved den gratis opdatering til Windows 10, men han forsikrer, at den er god nok.

Hvis jeg har en Windows 7- eller 8.1-version, hvad kommer det så til at koste mig at opdatere til Windows 10?

"Hvis du allerede har en Windows 7 eller 8.1 OEM-version (medfølger en ny computer eller en tilkøbt Windows 7/8-licens red.), så kan du kvit og frit opdatere til Windows 10 gratis inden for det første år efter lancering."

"Derefter vil din "nye" Windows 10-pc køre Windows 10 gratis resten af dens levetid. Du vil naturligvis stadig kunne købe en ny Windows 10-licens, for eksempel til en byg-selv-computer, eller hvis du ikke når at opgradere inden for det første år  - og så skal du betale for Windows 10."

"Men alle dem, som kører Windows 7 eller Windows 8.1, kan reelt opgradere gratis til en fuld Windows 10 version", siger Martin Thorning Hansen. 

Hvilke versioner gælder dette for?

"Windows 7 og 8.1 Home- og Pro-versioner kan gratis opdateres. Windows 8 kan også, men der skal du først ind og opdatere til Windows 8.1 - det er også gratis."

"Enterprise-versionen af Windows 10 er underlagt de Enterprise-aftaler, som virksomhederne har med Microsoft - ergo kan de vel også anses for at være 'gratis'," siger Martin Thorning Hansen.

Det bliver gratis at opdatere til, men skal jeg efter det første år betale for at bruge Windows 10?

"Windows 10 er ikke en abonnementsløsning på samme måde, som Office 365 er. Efter du har installeret Windows 10, så er der ikke flere udgifter. Den gratis opdateringsperiode på et år har intet at gøre med, at Windows 10 ikke er gratis at bruge efter, at du har installeret styresystemet," siger Martin Thorning Hansen.

Eftersom Windows 10 er gratis, så må der være andre steder, hvor Microsoft vil tjene sine penge ind igen. Skal vi efterfølgende betale for opdateringer igennem Windows Update, eller hvor ligger hunden begravet?

"Jeg kan godt forstå, hvis folk tænker sådan, men nej: Du vil kunne bruge Windows 10, modtage alle opdateringer og servicepacks, uden at du skal betale for det. Grunden til at vi tillader gratis opdatering er, at vi vil have så mange som muligt op på samme styresystem, så vi kan fokusere alle vores styrker på at gøre dét system til det bedste," siger Martin Thorning Hansen.

Skal vi så betale for små ekstra features, ligesom Microsoft fjernede Codecs til DVD-afspilning og Media Center, som man så skulle betale ekstra for? Vil der komme Windows DLC'er?

"Nej heller ikke. Lige specifikt Windows Media Center vil ikke være at finde i Windows 10, men der vil ikke være funktioner i de enkelte versioner af Windows, som der skal betales for at åbne op for."

"Der vil være forskel på funktioner og features mellem Windows 10 Home, Pro og Enterprise, så på den måde kan man godt sige, at du betaler for ekstra features, men det sker jo stadig kun ved købet af styresystemet," siger Martin Thorning Hansen.

Martin Thorning Hansen foreslår, at hvis du stadig er i tvivl om du skal opdatere til Windows 10 eller ej, så kan du til den tid lave en backup-CD med din Windows 8, som du efterfølgende kan gå tilbage til.

Det vil fungere, så længe CD'en bliver brugt på den samme computer, som den blev lavet på.

Læs også: Lille ikon viser vejen: Sådan reserverer du din Windows 10-opgradering
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere