Domstol tvinger Facebook til at acceptere skøre brugernavne

Facebooks privacy-politik er på kant med lovgivningen i flere europæiske lande. Læs her, hvorfor blandt andre Tyskland og Belgien vil tvinge it-giganten til at ændre sine regler på det europæiske kontinent.

Mange Facebook-brugere benytter øgenavne, når de færdes på det sociale medie.

Det har den danske kvinde Zigzak blandt andre gjort og er siden i flere omgang blevet hældt ud af Facebook, hvor over en milliard mennesker dagligt interagerer med hinanden.

En belgisk domstol har i sommerens løb bestemt, at folk gerne må hedde det, de vil inde på Facebook-sitet.

For nyligt har den tyske forbrugervagthund Hamburgs Datatilsyn med ansvar for blandt andet at holde øje med Facebook i Tyskland så valgt at gå samme vej.

Mere konkret har tyskerne bestemt, at Facebook ikke uden videre bare kan rette folks øgenavne til deres rigtige navn, og at Facebook ikke kan forlange ID-kort, hvis det skal tillades, at brugerne benytter et kaldenavn frem for deres dåbsnavn.

At påtvinge folk til at benytte deres rigtige navn, er ifølge den tyske forbrugervagthund i strid med sikringen af privatlivets fred.

Det skriver Thestar.com.

Handler om din privatlivsbeskyttelse 
De belgiske og tyske forbrugermyndigheder arbejder sammen med blandt andre spanske, franske, hollandske og franske myndigheder om at undersøge lovligheden af Facebook brugerrettigheder.

Dermed er et endnu et amerikansk it-firma havnet i en europæisk jura-jungle, efter Microsoft, Intel og Google enten har været eller er i søgelyset hos EU- og europæiske myndigheder.

Læs også: 

EU: Store amerikanske web-virksomheder truer europæisk økonomi: Særlig vagthund kan være på vej

I mellemtiden udtrykker Facebook stor skuffelse over de europæiske beslutninger i henholdsvis Belgien og Tyskland, da Facebook selv mener, at selskabet agerer inden for rammerne af EU-lovgivningen.

Samtidig bruger Facebook også sikringen af privatlivets fred - privacyforholdene - som et argument for, at den amerikanske it-gigant kræver, at folk benytter deres korrekte navne.

"Brugen af autentiske navne på Facebook beskytter folks privacy og sikkerhed, da de derved kan være sikre på, hvem de deler ting og forbinder sig selv med," forklarer en talsperson fra Facebook ifølge Thestar.com.

Vi bor i Irland, såeh...
Samtidig fastholder Facebook med sit europæiske hovedkvarter i Irland, at selskabet kun er forpligtet til at følge den irske lovgivning.

Dermed vurderer firmaet indirekte, at de belgiske og tyske domsafsigelser ikke vil få nogen konkret indflydelse på selskabets ageren på det europæiske kontinent.

For knap fire år siden har de irske datamyndigheder undersøgt, hvorvidt Facebooks politik med at tvinge brugerne til at benytte deres rigtige navn skulle være i strid med den irske lovgivning.

Konklusionen af denne undersøgelse var, at Facebook ikke brød nogle irske regler, og Facebooks argumentation om at beskytte børn og modgå online- chikane dermed var lige i øjet.

Den irske frifindelse køber Hamburgs datatilsyn dog ikke umiddelbart.

"Facebook kan ikke bare argumentere for, at de irske regler er gældende. Enhver, der står på vores bane, må også spille vores spil," lyder det fra den tyske forbrugervagthund ifølge Thestar.com.

Læs også:
Danskerne er enige: Kom så med nye regler om databeskyttelse
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
IBM fortsætter offensiv opkøbsstrategi: Køber en af de største og ældste multicloud-leverandører i USA
IBM opkøber cloud-virksomheden MSP Taos. Det er blot det seneste opkøb fra IBM i jagten på de store cloud-giganter og falder i tråd med IBM's offensive hybrid cloud-strategi.
Computerworld
Verdens tredjestørste smartphone-producent blacklistes af Trump-administrationen
Smartphoneproducenten Xiaomi er blandt de ni nytilkomne på Trump-administrationens sorte liste over kinesiske virksomheder, som amerikanerne ikke længere må investere i.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.