Artikel top billede

Dansker pludselig slettet på Facebook efter omstridt regel-stramning

Et anderledes navn kan få dig slettet fra Facebook på et splitsekund. Det er sket for en københavner, som har mistet alle sine kontakter med ét hug.

"Jeg sad i sidste uge foran min computer, og pludselig var min Facebook-profil slettet, og alle mine kontakter var væk."

Så hurtigt gik det for københavneren Birgitte Zachrau, der siden 2008 er gået under navnet Zigzak på verdens største sociale medie med over en milliard brugere.

Årsagen til dette navn er, at hun aldrig har brudt sig om sit dåbsnavn, og derfor har alle omkring hende altid kaldt hende Zigzak.

Optakten til sletningen var, at Birgitte 'Zigzak' Zachrau  indsendte en ide til en Facebook-app til it-giganten, hvorefter hendes profil blev slettet uden nogen forudgående advarsler.

Til forklaringen hører også, at Facebook sidste efterår har strammet op på at effektuere sin politik med, at folk skal kalde sig deres rigtige navn eller kaldenavn på sitet.

Underforstået: alle med alternative brugernavne kan risikere at blive deaktiverede. 

"Det var muligvis fordi, at jeg kontaktede dem med for dem et mærkeligt navn, at de slettede mig. Men jeg kender altså flere, der går under andre navne derinde, og de er ikke slettet," siger Birgitte 'Zigzak' Zachrau til Computerworld.

Hvad gør Bubber nu?

Facebooks udmelding om, at brugernes skal bruge deres rigtige navn har ifølge flere medier for nyligt fået flere busser fyldt med blandt andet transvestitter til at demonstrere højlydt foran selskabets hovedkvarter i USA.

Demonstrationerne skyldes, at disse personer med en dobbeltidentitet har gjort brug af deres kælenavn på det sociale medie, og derfor står de nu til deaktivering - hvis det ikke allerede er sket.

"Denne regel er jo helt skør. Hvad pokker gør Bubber og Kronprinsen, når Facebook finder ud af, at de hedder noget andet?" lyder det retoriske spørgsmål fra Birgitte 'Zigzak' Zachrau.

Hun har i den seneste uges tid været i heftig korrespondance med Facebooks kundekontakter for at blive genoplivet på det sociale medie.

"Man er jo reelt død på Facebook, når man bliver slettet. Jeg føler mig landsforvist fra Facebook. Jeg er ikke afhængig af sitet, men det er jo så alligevel. Jeg har flere venner i Ghana, som jeg kun har kontakt med på Facebook. Nu er de bare skåret fra," lyder det fra Birgitte 'Zigzak' Zachrau.

Facebooks site - Facebooks regler

Reglerne om benyttelse af ens rigtige navn har altid stået i de Facebook-betingelser, som ingen læser

Det er vel fair nok, at Facebook selv bestemmer suverænt over det site, som selskabet har bygget og driver? 

"Jo, det er et privat firma. Det, jeg opponerer mod, er, at de cutter en uden advarsel efter syv år med Zigzak som navn," siger Birgitte Zachrau.

Facebook vendte efter nogle dage tilbage til hendes forespørgsler med krav om dokumentation for, at hendes kaldenavn reelt er Zigzak.

Det har Birgitte 'Zigzak' Zachrau så sendt blandt andet i form af en selfie uden for hendes dør med navneskiltet, hvor der både står 'Birgitte Zachrau' og 'Zig-zak'.

Hun har også sendt flere udtalelser fra tidligere og nuværende arbejdsgivere i form af inspektører fra en folkeskole og en efterskole, der bekræfter, at hun reelt går under navnet Zigzak.

Facebook: Behøver ikke rigtigt navn
Over for Computerworld ønsker Facebook ikke at kommentere på den konkrete sag, men opridser selskabets politik på følgende måde: 

"Vi kræver, at folk benytter det navn, som de bruger i det virkelige liv. Det skaber et mere sikkert miljø for alle. Vi ønsker ikke, at folk bruger deres juridske navn, men deres autentiske navn."

Denne bevisførelse kan eksempelvis være et brev, hvor der står kaldenavnet og ens rigtige navn. 

Computerworld har også spurgt om, hvordan selskabet tjekker for, at en 'Michael Smith' ikke udgiver sig for 'Henrik Hansen'. Og hvorfor lige præcis Birgitte 'Zigzak' Zachrau er blevet deaktiveret, mens mange andre går fri. 

Dette besvarer Facebook ikke direkte, men skriver i mailen til Computerworld:

"Hvis en konto er mistænkt for brugen af et falsk navn, bliver ejeren af kontoen kontaktet med en besked fra Facebook-teamet med instruktioner om, hvordan de kan fortsætte og bevise deres rigtige navn."

Samtidig henviser selskabet til den online-formular, hvor man kan kontakte det sociale medie med beviser for ens rigtige navn og ens kaldenavn.

Har været igennem det hele

Tilbage står Birgitte 'Zigzak' Zachrau, som bedyrer, at hendes konto med alle kontakter, mails og andet indhold forsvandt fra det ene sekund til det andet.

Hun er i skrivende stund stadig deaktiveret fra Facebook efter en lille uges mailudveksling mellem hende og selskabet.

Hun forklarer til Computerworld, at hun har været igennem hele møllen med mail-kontakter, online-formularer og bevisførelse for hendes kaldenavn.

"Det er svært ved at komme i kontakt med en ansat. Det er alt for maskinelt og mekanisk. De må gerne tjekke underlige navne og smide fake og anonyme profiler ud, men når man giver dem en ordenlig forklaring, burde de genåbne den lukkede profil meget hurtigere," argumenterer hun. 

Hun mener, at hele problemet kunne blive løst, hvis man selv valgte brugernavn, mens Facebook havde ens juridiske navn i en separat database. 

"Én ting er sikker: hvis man stadig hedder sit kaldenavn på Facebook, skal man ikke henvende sig til Facebook. I stedet skal man gå stille med dørene, så de ikke opdager en," lyder rådet fra Birgitte 'Zigzak' Zachrau. 

Læs også:
Facebook omsætter 75 procent af sine milliarder på dig via din mobiltelefon
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere