Artikel top billede

Derfor er bredbånds-teknologi ikke afgørende: Kabelbredbånd er i dag over 80 procents fiber

Netværksteknologien er mindre vigtig, når der skal leveres bredbånd til danskerne, mener Stofa. I stedet er det afgørende, at man leverer den hastighed, man lover.

Diskussionen om, hvorvidt flere danskere skal have adgang til fiber-bredbånd, har efterhånden stået på i mange år, og det er fortsat noget, der kan få danskerne til at fare til tasterne og deltage i debatterne her på Computerworld.

Men hvis man spørger Ole Fruekilde Madsen, der er administrerende direktør i Stofa, er det faktisk ikke specielt relevant, om danskerne får deres bredbåndsforbindelse leveret via den ene, den anden eller den tredje type netværksteknologi.

Stofa leverer selv rene fiberforbindelser - og selskabet fik i juni og juli alene 3.200 nye private fiberkunder. De fleste af Stofas bredbåndskunder har dog trods alt bredbånd via kabelnettet.

Læs også: Klar til kamp mod YouSee: Her er Stofas plan på det nye marked for tv og bredbånd

Men helt så simpelt er det alligevel ikke, fortæller Ole Fruekilde Madsen, for Stofas traditionelle kabel-tv-net, coaxial-nettet, er i dag tæt integreret med virksomhedens fiberinfratruktur.

"Det er i dag fuldstændig integreret. Jeg forholder mig til, at man som kunde har et behov - det kan være, at man har behov for en 300 mbit-forbindelse eller en 20 mbit-forbindelse - og om vi så forsyner dem med det på den ene eller den anden teknologi, mener jeg ikke er det afgørende."

Læs første del af interviewet med Stofa-direktøren her.

Så hurtigt bredbånd kan man få på kabelnettet

"Vi skal sikre os, at vi holder, hvad vi lover, så når vi siger, at vi leverer en 20 mbit-forbindelse, giver vi en hastighedsgaranti," lyder det fra Stofa-direktøren.  

"Det sikrer vi enten ved at have gravet fiberen rigtig tæt på, ved at have gravet fiberen helt ind i hjemmet, eller ved at vi har forstærket vores coax-net, så vi sikrer, at vi kan levere den hastighedsgaranti."

"Det er det, der er mit fokus," lyder det fra Ole Fruekilde Madsen.

"Vi forsøger selvfølgelig også at levere det produkt, kunden efterspørger, til vores lavest mulige omkostninger. Det kigger vi selvfølgelig på," tilføjer han. 

Coax-nettet er 80 procents fiber

Hvis man som kunde ønsker en ren fiberforbindelse helt ind til hjemmet, skal man selvfølgelig betale for etableringen, men samtidig har Stofa - på linje med YouSee - etableret en fiberinfrastruktur som backbone til coax-nettet, så coax-hastighederne i de senere år er skudt voldsomt i vejret.

"Så længe vi, som vi kan i dag, kan få 300 mbit ud af et coax-anlæg, så er der sådan set ikke nogen grund til at grave fiber ind til alle danske hjem. Det kan vi lige så godt vente med, til behovet og teknologien gør, at det er nødvendigt," siger Ole Fruekilde Madsen.  

"Over tid, en fem til 10 år, kan vi også lave 1000 mbit på det. Man skal jo tænke på, at et coax-net i dag jo nok er over 80 procents fiber. Det er kun de sidste meter, der er coax-net," forklarer den administrerende direktør i Stofa.

Læs også: Sådan vil TDC levere en gigabit-internet til danskerne

Stofas udmelding er dermed meget på linje med TDC's og YouSees, hvor bredbånd i dag også er en blanding af både kobbernettet, kabelnettet, fiber og det trådløse 4G-netværk.

TDC kunne for nylig annoncere, at selskabet forventer at kunne tilbyde sine 1,3 millioner kunder med coax-kabler bredbåndshastigheder på op til en gigabit per sekund om et års tid. Læs mere om det her.

Læs første del af interviewet med Stofa-direktøren her.

Læs også:

Klar til kamp mod YouSee: Her er Stofas plan på det nye marked for tv og bredbånd

Sådan vil TDC levere en gigabit-internet til danskerne

Nu kan du droppe tv-pakken og gå rent bredbånd: Her er tre konsekvenser

Stofa i direkte angreb på Yousee: Kopierer opsigtsvækkende bredbånds-tilbud - men lancerer det før YouSee

Hård kamp om bredbånds- og tv-kunderne gør ondt på Stofa

Fremtidens tv-løsninger på vej - men det er ikke det, vi lige er blevet præsenteret forPremium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Apple pumper milliarder ind i optisk laser-selskab - rygterne tager til om nye planer
Apple smider nu 2,5 millarder kroner efter Apple-partneren II-VI der fremstiller optiske lasere. Og det kunne sætte skub i en VR-udvikling.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.