Danske udviklere og sikkerhedsfolk i samarbejde: "Her er en komplet krypteret kontorpakke"

Dansk sikkerhedsteknologi og danske udviklerhjerner bygger i samarbejde en komplet krypteret kontorløsning med alt fra lagerplads og telefoni til dokumenthåndtering.

I foråret 2015 sendte den dansk udtænkte GhostMail sin krypterede mail-løsning i luften for første gang.

Siden da har idemændene bag projektet gjort sig rigtig mange tanker om, hvad der skal være i en sikker løsning - ud over mail.

Du kan læse mere her: Gratis dansk mail-system vil sikre din kommunikation fra en koldkrigsbunker

Tankerne er nu begyndt at udmønte sig i konkrete løsninger og i form af en komplet krypteret kontorpakke med blandt andet sikker mail, telefoni, lagerplads og dokumenthåndtering.

"Udgangspunktet var en sikker og brugervenlig e-mail-løsning. Da vi havde brugt meget tid og mange ressourcer på krypteringsplatformen, var det naturligt at udvide med en chat og krypteret storage," fortæller Nick Klitgaard, der er CEO og grundlægger af GhostMail.

Det gav blod på taneden i GhostMail-teamet.

"Nu er vi i gang med en krypteret telefoni-løsning, og i løbet af dette år regner vi med at være klar med den fuld krypterede platform til både private og virksomheder."

Krypteret SharePoint
Til en krypteret platform hører også dokumenthåndtering, som i Nick Klitgaards verden kommer til at hedde GhostDocs.

"Ideen kommer fra brugerne, der har ønsket mulighed for at skrive og læse krypterede dokumenter direkte i browseren, og det er jo en super god ide, som vi nu tumler med at få på plads," fortæller han.

"En naturlig efterfølger vil være et samarbejdsværktøj til de krypterede dokumenter, så flere brugere kan arbejde sammen i bedste SharePoint-stil, men under krypteringens vinger."

Med andre ord er Ghost-folkene på vej med en fuld kontorpakke, der er sikker.

"Hosting kan også være en mulighed engang i fremtiden."

Hvor langt er I med det projekt?

"Telefoni kommer inden jul, så vi er klar med en fuld platform i første kvartal næste år. Resten af funktionerne, eksempelvis krypterede dokumenter, vil så komme løbende. Vi er også på vej med en app, der giver adgang til de krypterede tjenester fra mobil og tablet."

Det har været et ret stort arbejde at få firmaets app på plads, fortæller han.

"Alle laver jo apps, og det lyder meget enkelt, men når det hele skal være krypteret, så er spillereglerne noget anderledes. Samtidig har udfordringen været, at vi ville samle alle funktionerne i en app. Altså telefoni, mail og chat fra samme app. Det har krævet lidt tilpasning."

Udviklingen af denne app sker i Ukraine.

Sikkerhedsteknologien leveres i samarbejde med det danske sikkerhedsfirma CSIS, der rådgiver omkring algoritmer og arkitektur i løsningen.

Data er krypteret hele tiden, og der anvendes blandt andet RSA 2048-bit og 256-bit AES-kryptering til at holde på hemmelighederne.

Det er kun afsender og modtager, der har de nødvendige nøgler til indholdet. Folkene bag tjenesten kan ikke få fingrene i mail-indhold, der udveksles mellem parterne. Mister du dit password, kan nøglen heller ikke genskabes, og indholdet således heller ikke genoplives.

Secure GhostMail er primært et danskejet selskab skabt af iværksættere og teknisk opført af CSIS, der hver har en ejerandel.

"Vores hold består af udviklere, mens CSIS har kvalifikationerne på krypteringsområdet. På den måde fungerer det rigtigt godt," fortæller Nick Klitgaard.

Lukker mere op for posen
Udgangspunktet har været, at GhostMail er et lukket miljø, hvor alle parter skal have en GhostMail-konto. Der var altså et krav om, at man forbinder sig med hinanden for at kommunikere sikkert.

Ved at lukke systemet kan folkene bag tjeneste alene benytte den egenudviklede krypteringsteknologi uden at tage hensyn til andre.

Man har dog valgt at slække en smule på disse krav.

"Planen var et GhostMail til GhostMail-system. Men brugerne har været kede af, at det er nødvendigt med flere mail-adresser, og at vi ikke er en one-stop-mail-tjeneste."

Derfor er det blevet muligt at sende til tredjepart programmer som eksempelvis Gmail.

"Af gode grunde kan vi først kryptere indholdet fra disse tjenester, når det lander på vores server. Ligeledes er der en udfordring med eksempelvis spam. Det gør projektet mere kompliceret end det lukkede miljø. Og hvis man vil være helt sikker, er det stadig GhostMail til GhostMail, som man skal anvende."

Hvor mange brugere har I fået siden april?

"Vi har et fornuftigt femcifret antal fra 148 forskellige lande."

Hvordan skal pengene tjenes

"Det bliver gratis for almindelige brugere, så det tjener vi ikke på. Vi vil gerne have telefonidelen med, og det betyder, at vi i januar næste år vil sælge erhvervsløsningerne, så de ansatte i en virksomhed kan kommunikere uden at blive set over skulderen af uvedkommende," siger Nick Klitgaard.

Læs også:
Så meget sladrer dine apps om dig - og sådan undgår du at de gør det

Retten til dit privatliv er et spil uden regler - og du har intet at skulle have sagt

Antivirus-producent: Vi sælger din surf-historik til reklamefirmaer
Premium
Her er Visma Enterprise-topchefens største udfordring under corona: "Når jeg går planken ud, så gør min organisation det også"
Interview: Coronakrisen har kastet nyt lys over lederrollen, og nye unikke muligheder har vist sig. Det har skabt bedre ledere, men også skilt bukkene fra fårene. Sådan lyder det fra Monika Juul Henriksen, topchef i Visma Enterprise. Se hendes største ledelesesmæssige udfordringer under krisen.
Computerworld
Kinesiske TikTok lukker ned i Hong Kong efter indførelse af censur-lov
TikToks kinesiske moderselskab Bytedance lukker for adgang til den populære app i Hong Kong. Til gengæld vil en kinesisk version af appen fortsat være tilgængelig i Hong Kong
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan skaber du mere effektive forretningsprocesser med automatisering
Virksomheder skal kunne håndtere enorme mængder af data, hvilket har affødt et behov for smartere og mere effektive løsninger til håndtering af de daglige, ensformige og rutineprægede processer. Hvor disse opgaver tidligere kunne klares via manuel arbejdskraft, kalder markedets udvikling og efterspørgsel nu i højere grad på automatiserede alternativer. Og det er netop her, at process mining kommer ind i billedet som et operativt værktøj til at kunne maksimere procesautomatiseringernes samlede effekt og afkast – gennem visualisering og analyse af dit komplekse dataflow. I dette whitepaper kan du lære om koblingen mellem procesoptimering og process mining – et intelligent optimeringsværktøj, der giver dig mulighed for at spore og visualisere dine data, så de bliver analyserbare og kan udnyttes til procesoptimering og til at eliminere dine digitale omveje.