Danske udviklere og sikkerhedsfolk i samarbejde: "Her er en komplet krypteret kontorpakke"

Dansk sikkerhedsteknologi og danske udviklerhjerner bygger i samarbejde en komplet krypteret kontorløsning med alt fra lagerplads og telefoni til dokumenthåndtering.

I foråret 2015 sendte den dansk udtænkte GhostMail sin krypterede mail-løsning i luften for første gang.

Siden da har idemændene bag projektet gjort sig rigtig mange tanker om, hvad der skal være i en sikker løsning - ud over mail.

Du kan læse mere her: Gratis dansk mail-system vil sikre din kommunikation fra en koldkrigsbunker

Tankerne er nu begyndt at udmønte sig i konkrete løsninger og i form af en komplet krypteret kontorpakke med blandt andet sikker mail, telefoni, lagerplads og dokumenthåndtering.

"Udgangspunktet var en sikker og brugervenlig e-mail-løsning. Da vi havde brugt meget tid og mange ressourcer på krypteringsplatformen, var det naturligt at udvide med en chat og krypteret storage," fortæller Nick Klitgaard, der er CEO og grundlægger af GhostMail.

Det gav blod på taneden i GhostMail-teamet.

"Nu er vi i gang med en krypteret telefoni-løsning, og i løbet af dette år regner vi med at være klar med den fuld krypterede platform til både private og virksomheder."

Krypteret SharePoint
Til en krypteret platform hører også dokumenthåndtering, som i Nick Klitgaards verden kommer til at hedde GhostDocs.

"Ideen kommer fra brugerne, der har ønsket mulighed for at skrive og læse krypterede dokumenter direkte i browseren, og det er jo en super god ide, som vi nu tumler med at få på plads," fortæller han.

"En naturlig efterfølger vil være et samarbejdsværktøj til de krypterede dokumenter, så flere brugere kan arbejde sammen i bedste SharePoint-stil, men under krypteringens vinger."

Med andre ord er Ghost-folkene på vej med en fuld kontorpakke, der er sikker.

"Hosting kan også være en mulighed engang i fremtiden."

Hvor langt er I med det projekt?

"Telefoni kommer inden jul, så vi er klar med en fuld platform i første kvartal næste år. Resten af funktionerne, eksempelvis krypterede dokumenter, vil så komme løbende. Vi er også på vej med en app, der giver adgang til de krypterede tjenester fra mobil og tablet."

Det har været et ret stort arbejde at få firmaets app på plads, fortæller han.

"Alle laver jo apps, og det lyder meget enkelt, men når det hele skal være krypteret, så er spillereglerne noget anderledes. Samtidig har udfordringen været, at vi ville samle alle funktionerne i en app. Altså telefoni, mail og chat fra samme app. Det har krævet lidt tilpasning."

Udviklingen af denne app sker i Ukraine.

Sikkerhedsteknologien leveres i samarbejde med det danske sikkerhedsfirma CSIS, der rådgiver omkring algoritmer og arkitektur i løsningen.

Data er krypteret hele tiden, og der anvendes blandt andet RSA 2048-bit og 256-bit AES-kryptering til at holde på hemmelighederne.

Det er kun afsender og modtager, der har de nødvendige nøgler til indholdet. Folkene bag tjenesten kan ikke få fingrene i mail-indhold, der udveksles mellem parterne. Mister du dit password, kan nøglen heller ikke genskabes, og indholdet således heller ikke genoplives.

Secure GhostMail er primært et danskejet selskab skabt af iværksættere og teknisk opført af CSIS, der hver har en ejerandel.

"Vores hold består af udviklere, mens CSIS har kvalifikationerne på krypteringsområdet. På den måde fungerer det rigtigt godt," fortæller Nick Klitgaard.

Lukker mere op for posen
Udgangspunktet har været, at GhostMail er et lukket miljø, hvor alle parter skal have en GhostMail-konto. Der var altså et krav om, at man forbinder sig med hinanden for at kommunikere sikkert.

Ved at lukke systemet kan folkene bag tjeneste alene benytte den egenudviklede krypteringsteknologi uden at tage hensyn til andre.

Man har dog valgt at slække en smule på disse krav.

"Planen var et GhostMail til GhostMail-system. Men brugerne har været kede af, at det er nødvendigt med flere mail-adresser, og at vi ikke er en one-stop-mail-tjeneste."

Derfor er det blevet muligt at sende til tredjepart programmer som eksempelvis Gmail.

"Af gode grunde kan vi først kryptere indholdet fra disse tjenester, når det lander på vores server. Ligeledes er der en udfordring med eksempelvis spam. Det gør projektet mere kompliceret end det lukkede miljø. Og hvis man vil være helt sikker, er det stadig GhostMail til GhostMail, som man skal anvende."

Hvor mange brugere har I fået siden april?

"Vi har et fornuftigt femcifret antal fra 148 forskellige lande."

Hvordan skal pengene tjenes

"Det bliver gratis for almindelige brugere, så det tjener vi ikke på. Vi vil gerne have telefonidelen med, og det betyder, at vi i januar næste år vil sælge erhvervsløsningerne, så de ansatte i en virksomhed kan kommunikere uden at blive set over skulderen af uvedkommende," siger Nick Klitgaard.

Læs også:
Så meget sladrer dine apps om dig - og sådan undgår du at de gør det

Retten til dit privatliv er et spil uden regler - og du har intet at skulle have sagt

Antivirus-producent: Vi sælger din surf-historik til reklamefirmaer
Premium
Digitalisering har været motoren: Landets største virksomheder har hævet produktiviteten med 10 milliarder kroner under corona
Corona-krisen har ført til øget produktivitet og en øget digital indsats. Ny undersøgelse dokumenterer sort på hvidt, at produktiviteten for en række virksomheder er øget under corona.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan grundlægger du en datacenterstrategi
Covid-19 understregede behovet for at kunne administrere datacentret på afstand – og for at lade virksomhedens øvrige medarbejdere løse endnu flere opgaver hjemmefra. Det har givet en lang række erfaringer, som kan komme din organisation til gavn på jeres videre digitale rejse. Herunder om, hvordan man optimerer forbindelsen mellem applikationer og data – og om, hvordan man målrettet placerer specifikke workloads, hvor det giver den største forretningsmæssige værdi. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.