Artikel top billede

Gratis dansk mail-system vil sikre din kommunikation fra en koldkrigsbunker

Danske idémagere har fået hjælp af et sikkerhedsfirma til at bygge en mail-tjeneste, der skal sikre brugerne mod overvågning. Tjenesten er hostet i en koldkrigsbunker og byder på masser af sikkerhedslag. Og så er den gratis.

Secure GhostMail er et nyt dansk forsøg på at sikre den digitale kommunikation.

Der er tale om en online mail-tjeneste og chat-funktion, der er krypteret til ukendelighed.

Det gøres blandt andet med to-faktor-sikkerhed, selvdestruerende beskeder, kryptering og ingen menneskelig indblanding.

Hele hardware-herligheden er placeret 30 meter under jorden i en koldkrigsbunker, der ligger i Sverige bare for at understrege, at der er tænkt over sikkerheden.

Den svenske bunker var i øvrigt også hjem for de første WikiLeaks-servere.

Ideen er kommet via fire danske opstartere, mens teknologien og sikkerheden er bygget af det danske sikkerhedsfirma CSIS.

"Uknækkelig defacto-kryptering og koldkrigsbunker-hosting skal sikre chat- og e-mail-sikkerhed i militærkvalitet på alle enheder," lyder den bombastiske udmelding fra Peter Kruse, der er tekniskdirektør i CSIS, da han skal beskrive resultatet af udviklingsarbejdet.

Data er krypteret hele tiden, og der anvendes blandt andet RSA 2048-bit og 256-bit AES-kryptering til at holde på hemmelighederne.

Et lukket kredsløb

Secure GhostMail er primært et danskejet selskab skabt af iværksættere og teknisk opført af CSIS, der hver har en ejerandel.

Er der behov for en tjeneste af denne kaliber?

"Vi har fået henvendelser fra rigtig mange mennesker, der efterspørger en sikker mail-tjeneste, så vi ser et behov. Den systematiske overvågning, der betyder, at mail ikke er sikkert længere, er jo også en kendsgerning. Vi var faktisk selv lige på nippet til at lave en tjeneste, da vi fik en henvendelse fra GhostMail og sprang med på deres idé," fortæller Peter Kruse til Computerworld.

Hvordan bygger man en krypteret mail-tjeneste?

"Der skal bygges en platform, hvor man kan kommunikere sikkert, og så skal der selvfølgelig findes et egnet hosting-miljø, det er mindst lige så vigtigt. Da den fysiske sikkerhed var på plads, måtte vi se på den digitale kommunikation. Vi har forsøgt forskellige modeller," fortæller han og fortsætter:

"Den løsning, vi har valgt, er et lukket miljø, hvor begge parter skal have en GhostMail-konto. Man kan ikke sende en sikker mail til eksempelvis en Gmail-konto. Der er altså et krav om, at man forbinder sig med hinanden for at kommunikere sikkert."

Ved at lukke systemet kan folkene bag tjeneste alene benytte den egenudviklede krypteringsteknologi uden at tage hensyn til andre.

"Ved at gøre det på denne måde har vi skabt en tjeneste, der er så tæt på 100 procent sikker, som det kan lade sig gøre lige nu."

Det er kun afsender og modtager, der har de nødvendige nøgler til indholdet. Folkene bag tjenesten kan ikke få fingrene i mail-indhold, der udveksles mellem parterne. Mister du dit password, kan nøglen heller ikke genskabes, og indholdet således heller ikke genoplives.

"Faktisk kan indhold forsvinde helt. Det er nemlig muligt at slette indhold i en mail, så snart den er blevet læst," fortæller Peter Kruse.

Hvordan skal I tjene penge på løsningen?

"Det bliver gratis for almindelige brugere, så det tjener vi ikke på. Vi kommer med en erhvervsløsning senere på året med en række ekstrafunktioner, så de ansatte i en virksomhed kan kommunikere uden at blive set over skulderen af uvedkommende. Den vil koste penge."

Løsningen er i øjeblikket i beta, men efter sommerferien skal den endelige version være klar.

Erhvervsfunktionerne kommer senere i 2015. Løsningen understøtter både pc, Mac og smartphone.

Læs også:

Ny e-mail-løsning til virksomheder: It-giganten Amazon melder sig ind i kampen

Her er fremtidens e-mail-løsninger fra Microsoft, IBM og Google

Virksomhed ville droppe e-mailen: Her er resultatetmest debatterede artikler

Premium
De virker skræmmende godt: Med Apples nye Airtags kunne jeg spore mine chefer (og mine ting) med mobilen
Apples Airtags er uhyre effektive og lette at anvende - og det giver grund til bekymring.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Giv grønt lys for de gode ideer med Power Platformen
Hvad er Microsoft Power Platform? – og hvordan gør den det nemmere at udvikle apps og skabe en god business case ud af selv mindre projekter? Her giver AlfaPeople et hurtigt og konkret overblik over, hvor du kan drage fordel af platformen.