Artikel top billede

Sag kan trække ud i årevis: Ubers skæbne i Danmark kommer til at bygge på EU-sag

EU-domstolen skal afgøre, om Uber er en it-virksomhed eller en transport-virksomhed, og det kan få betydning for, om Uber bliver forbudt i Danmark.

Retssagen mod Uber er blevet overdraget til Statsadvokaten i København. 

Det oplyser Vibeke Thorkil-Jensen, der er advokaturchef hos Københavns Politi til Computerworld. 

Statsadvokaten skal afgøre, om sagen skal sættes i bero frem til efteråret 2016, hvor der falder afgørelse i en sag om Ubers lovlighed ved EU-domstolen. 

"Sagen er sendt videre til Statsadvokaten i København, der er den overordnede anklagemyndighed. Det sker, fordi det skal vurderes, hvorvidt EU-retten kan få betydning for den danske sag," siger Vibeke Thorkil-Jensen.

Politianmeldt for et år siden
Retssagen mod Uber ser dermed ud til at blive en langtrukken affære. 

For et år siden blev Uber i Danmark politianmeldt af Trafikstyrelsen for brud på taxiloven, og i maj 2015 oplyste Københavns Politi til Computerworld, at der var rejst sigtelse mod Uber.

Læs også: Uber sigtet for brud på den danske taxilov

Herefter har det været anklagemyndighedens opgave af afgøre, om bevisbyrden er så stærk, at der også kan rejses tiltale mod Uber. 

Men en spansk retssag kan betyde, at vi ikke lige foreløbig får svar på det spørgsmål. 

Er Uber en it-virksomhed?

I 2014 fik Uber forbud mod at drive personbefordring i Spanien, men ifølge Wall Street Journal, mener Uber, at det spanske forbud strider mod EU-retten.

Derfor gav en spansk dommer tidligere på året Uber lov til at få sagen prøvet ved EU-domstolen.

EU-domstolen skal i bund og grund tage stilling til, om Uber er en digital tjeneste eller en taxa-virksomhed. 

Uber anser sig selv for at være en digital platform, der forbinder chauffører med passagerer, mens tjenestens konkurrenter mener, at virksomheden er en traditionel taxatjeneste.

Spørgsmålet er helt centralt, fordi EU har magten til af konkurrencehensyn at regulere digitale tjenester uden hensyn til de forskellige medlemslandes lovgivninger.

Mens medlemslandene har betydeligt større frihed til individuelt at regulere taxavirksomheder.

Det betyder med andre ord, at et medlemsland et land som Spanien - og måske også Danmark - kan få svært ved at forbyde Uber på egen hånd, hvis EU-domstolen kommer frem til, at Uber er en digital tjeneste. 

Men er nu Statsadvokaten i Københavns opgave at afgøre, om afgørelsen ved EU-domstolen kan få indflydelse på den danske sag mod Uber.

Hvis det er tilfældet, vil Statsadvokaten formodentligt afvente EU-domstolens afgørelse til næste år.

Læs også: Danske taxachauffører i demonstration: Derfor vil vi have Uber for en dommer

Frustration hos taxabranchen
De lange udsigter til en afgørelse skaber frustration hos taxabranchen.

I følge Trine Wollenberg, der er direktør for Dansk Taxi Råd, er antallet af Uber-chauffører voksende, og det betyder, at hendes medlemmer taber penge.

"Det er dybt frusterende. Ikke mindst for de chauffører og vognmænd, der kører på gaden. Vi kan jo se, at antallet Uber-biler på gaden er voksende, og det rammer de etablerede taxachaufførers mulighed for at tjene en dagsløn. Det er i virkeligheden svært for os at forstå, at det kan tage så lang tid, når det drejer sig om noget, der i vores optik er åbenlyst ulovligt," siger Trine Wollenberg.

Ud over retssagen mod Uber er der ifølge Vibeke Thorkil-Jensen også en lang række enkeltsager mod Uber-chauffører, der individuelt er blevet anmeldt for at bryde taxiloven.

Jo Bertram, administrerende direktør for Uber i Norden, Storbritannien og Irland, har tidligere oplyst til Computerworld, at tjenesten ønsker at samarbejde konstruktivt med de danske myndigheder. 

Læs også:
Taxa-direktør: Uber kan ikke noget, som taxabranchen ikke har været i stand til i fem år

Undrer du dig over Ubers gigantiske værdi? Her er syv centrale spørgsmål

Danske taxachauffører i demonstration: Derfor vil vi have Uber for en dommer






Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere