Billeder: Kim Stensdal

Få styr på det nye algoritme-marked: Udnyt alle mulighederne - og undgå alvorlige problemer

Interview: Gartners globale research-chef, danske Peter Søndergaard, mener, at et gigantisk marked for algoritmer snart vil føre til en større it-revolution. Her forklarer han de muligheder og udfordringer, algoritmerne vil skabe.

Interview: Vi er på tærsklen til en historisk it-revolution, hvor algoritmer vil komme til at spille en helt central rolle.

Sådan lød hovedbudskabet på Gartners Symposium i Barcelona.

Gartner vurderer, at der inden for få år vil blive skabt et marked med milliarder af algoritmer, der kan handles og licenseres på kryds og tværs.

Hver algoritme vil i princippet kunne løse et problem eller skabe en ny forretningsmulighed.

Læs mere her: Algoritmernes tid er kommet - snart vil de ændre alt for din virksomhed

Men selvom de fleste it-folk nok finder det fascinerende med budskabet om algoritmernes tidsalder, så rejser der sig også allerede nu en række centrale spørgsmål.

Computerworld har derfor talt med Peter Søndergaard, der er senior vice president og står i spidsen for Gartner Research på globalt plan.

Gartner-topchefen, der har dansk baggrund, holdt åbningskeynoten på rådgivningsfirmaets Symposium i Barcelona, hvor algoritmerne var det centrale tema.

Skal man udvikle selv - eller kun købe?
Skal jeg som it-chef gå ind til det marked med milliarder af algoritmer som en, der selv skal udvikle til det - eller skal jeg mere se mig selv som en køber?

"Både og. Der er en mulighed for i fremtiden at kunne udnytte innovation, som sker overalt, og det resulterer i, at der allerede findes en række små startups, der har de her algoritme-markedspladser."

"Det vil være en god idé, hvis man kan udnytte noget, der allerede er lavet," siger Peter Søndergaard.

"Men det er også sådan, at der er en række ting, der er strategiske for en virksomhed, og som man ikke bør - og måske heller ikke kan - opnå ved at enten købe eller låne det eksternt."

Peter Søndergaard fremhæver som et eksempel, at det er usandsynligt, at Google kommer til at benytte eksterne algoritmer til selve search-funktionen i Google, fordi det er en fundamental del af virksomheden.

Samtidig vil det nok også være mest sandsynligt, at en del af de algoritmer, de forskellige bilproducenter kommer til at anvende til selvkørende biler i fremtiden, vil være unikke for den specifikke producent, mener Peter Søndergaard.

"Årsagen er, det er gennem softwaren og algoritmen, at man differentierer sit produkt. Differentieringen af produktet vil typisk være noget, man selv udvikler."

Derfor bliver algoritmer så afgørende
Når Gartner alligevel vurderer, at der vil blive skabt et kæmpe marked for algoritmer, skyldes det ikke mindst, at produktudviklingen og innovationen i mange industrier og brancher går stadig hurtigere.

"Over tid kan det blive svært for mange organisationer at holde samme udviklingshastighed, og derfor kommer man nok til at få denne her blanding af eksterne og interne algoritmer."

Der vil måske være mange, der tænker: ‘Vi har det geniale i vores virksomhed, så vi lukker dørene i forhold til at dele algoritmerne med omverdenen?'

"Ja, det er typisk det, vi alle gør, og så ender man op med systemer, som i princippet laver nøjagtig det samme."

"Det bedste eksempel er, at den offentlige sektor rundt omkring i verden har nøjagtig den samme platform, som er udviklet internt alle steder. De foretager sig nøjagtig det samme alle sammen."

Læs også: Derfor er du tvunget til at dele dine data og algoritmer med resten af verden

"Den smarte virksomhed indser, at for at følge med i den udviklingshastighed, som vi kommer til at se over de næste år, så er det den eneste mulighed, man har," mener Gartners Peter Søndergaard.

"Den gamle metode, hvor man udvikler og ejer alt selv, kommer ikke til at virke i fremtiden. Man kan simpelthen ikke følge den udvikling organisatorisk eller med de folk, man har."

Hvad med kvaliteten og sikkerheden?
Mange it-chefer og it-organsationer vil formentlig også have en bekymring forhold til kvaliteten af de her algoritmer.

Kan algoritmen levere det, der loves, er den sikker nok, og hvem kigger med i data, lyder nogle af de oplagte bekymringer.

Til det siger Peter Søndergaard:

"Det er det etiske spørgsmål, som jeg tror, kommer til at være en større del af det, vi foretager os teknologisk."

"En algoritme tager en holdning til en eller anden problemstilling, man skal løse. Tidligere er den holdning måske taget af selve brugeren af produktet, af servicen selv, eller ved at virksomheden selv har haft folk, der har gjort det."

Læs også: Derfor er du tvunget til at dele dine data og algoritmer med resten af verden

"Så man skal overveje, om det er etisk og kulturelt er acceptabelt alle steder rundt omkring i verden. Den etiske og kulturelle dimension af softwaren kommer til at veje mere, fordi den tager beslutninger, som mennesker tidligere har taget," siger Peter Søndergaard til Computerworld.

"Udover det kommer det også til at spille en rolle, hvad produktet eller servicen står for. Man kan jo have uetiske algoritmer - det har vi jo en lille bilfabrikant, der har haft for nylig."

"Et eller andet sted i en virksomhed bliver man nødt til at koordinere, hvad man foretager sig med algoritmer, fordi de kommer til at repræsentere det, man står for," lyder anbefalingen fra Gartner-topchefen. Mange forskellige modeller
Peter Søndergaard tror, at handlen med de mange algoritmer kommer til at foregå via både dedikerede markedspladser, som vi kender det fra de mange app stores, og via direkte handel mellem forskellige virksomheder.

Samtidig vil der være forskellige betalingsmodeller, og der vil også komme et betydeligt marked for helt gratis algoritmer.

"Der vil være virksomheder, der indser, at der er en værdi i at sælge eller på licens at udleje. Det har vi allerede set på trafikstyrings-området rundt omkring i verden."

"Vi kommer også til at se den model, hvor man tilbyder gratis algoritmer. Det gør både Tesla og Goldman Sachs - selvfølgelig af kommercielle årsager, fordi det er et spørgsmål om, hvem der kontrollerer økosystemet."

Læs anden del af interviewet med Peter Søndergaard senere på Computerworld.Læs mere fra Gartners Symposium her:

Derfor er du tvunget til at dele dine data og algoritmer med resten af verden

Algoritmernes tid er kommet - snart vil de ændre alt for din virksomhed

Fire rødglødende trends presser internettet: Derfor har det svært ved at følge med

Opråb til it-cheferne: I har misforstået noget helt grundlæggende ved cloud computing

De mobile platforme storhitter - men vi begår en fejl med gamle data og applikationer

Seks vigtige principper: Her er den nye måde at arbejde med it-sikkerhed på

Premium
Test: Huaweis Matebook X er særlig laptop med en svaghed, som du skal være opmærksom på
Huawei beviser endnu en gang, at de sagtens kan mingle sig med de bedste pc-producenter. Men alligevel skyder selskabet lidt ved siden af, med sin nyeste maskine.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.