Krigsforsker: Derfor har Anonymous' angreb på IS stor betydning

Den decentrale hackergruppe Anonymous har erklæret krig mod Islamisk Stat. Hackerne har ikke mange chancer for at gøre en forskel på landjorden, men gruppens angreb har alligevel en række særdeles vigtige elementer i sig, mener krigsforsker.

Den brogede hackergruppe Anonymous har erklæret cyberkrig mod Islamisk Stat oven på terrorangrebene i Paris i sidste uge.

Gruppen har således ifølge eget udsagn på ganske få dage lagt ikke færre end 5.500 Twitter-konti tilhørende terrororganisationen ned og går efter flere mål i den manøvre, som hackegruppen kalder #OpParis.

Læs også: Tæt på Anonymous: Sådan er gruppen organiseret

Institutleder Jens Ringsmose fra Center for War Studies ved Syddansk Universitet tvivler kraftigt på, at disse cyberangreb vil betyde en kampafgørende forskel.

Alligevel hæfter han sig ved angrebene, som har flere sideeffekter.

"For Islamsisk Stat er de sociale medier deres aviser, hvor de kan hverve og motivere 'lone wolves' samt give udtryk for deres propaganda, som har en væsentlig betydning for deres eksistens," forklarer Jens Ringsmose og fortsætter:

"Anonymous sætter samtidig handling bag en utilfredshed i befolkningen, og de er dermed med til at sætte en dagsorden, som slet ikke er uvæsentlig," lyder det fra krigsforskeren.

En lille betydning offline
Jens Ringsmose fortæller, at der er mange meninger om, hvor stor betydning Anonymous reelt har, når det kommer til cyberkrig mod en fjende som Islamisk Stat.

For Islamisk Stat er i sig selv en relativ primitiv enhed, hvis man ser på organisationen igennem et cyberperspektiv.

"Når det kommer til at bekæmpe Islamisk Stat har Anonymous trods alt en beskeden indflydelse, for Islamisk Stat har næppe mange industrielle SCADA-systemer eller våbensystemer tilknyttet nettet," siger Jens Ringsmose.

Læs også: Efter dødstrussel: Twitter lukker ISIS-konti på stribe

Han peger på, at selvom enkelte eller flere medlemmer af Anonymous er endog meget dygtige til deres hackerier, er der stadig lang vej op til deciderede cyberangreb med konsekvenser i den fysiske verden, som vi eksempelvis så med Stuxnet-orden for en håndfuld år siden.

"Stuxnet og lignende tiltag kræver mange ressourcer og klassiske efterretningstjenester, som kun rigtige stater kan klare.

Ikke alle vil være med
Efter angrebene mod Islamisk Stat er blevet sat ind, har flere medlemmer af hackergruppen Anonymous meldt ud, at de ikke støtter angrebene.

Blandt andet har en person, der slet og ret kalder sig 'X' henvendt sig til nyhedsmediet Tech Insider og forklaret, at han ikke aktivt støtter kampen, fordi han dermed vil stille sig på samme side som USA og NATO.

"De selvsamme organisationer har længe sidestillet Anonymous som 'en fremmedartet terroristgruppe' i lighed med ISIS. Og af den grund har Anonymous i en årrække været i krig mod NATO og USA," siger X til Tech Insider.

Andre påståede medlemmer af Anonymous har brugt tekstsitet Pastebin til at tage afstand fra cyberkrigen mod Anonymous.

Blandt andet har brugeren Discordian skrevet, at Anonymous fremover burde overveje omhyggeligt, hvilke operationer den fragmenterede gruppe bruger sit navn og kræfter på.

"Dette her har intet at gøre med at stoppe ISIS (havde vi ikke allerede en Operation ISIS?). Det handler om at puste Anonymous' ego op i et desperat forsøg på at være relevant," lyder svadaen.

IS går til modangreb
Islamisk Stat har åbenbart også fulgt Anonymous' angreb og advarer nu sine tilhængere mod at falde i kløerne på hackergruppen, som bliver kaldt idioter.

"Hvad vil de også hacke?" lyder det retoriske spørgsmål fra Islamisk Stat, som ved samme lejlighed poster en række råd til at undgå, at Anonymous lukker flere konti.

Disse råd på engelsk og arabisk minder til en vis grad til forveksling som de klassiske sikkerheds-huskeregler om, at man ikke skal klikke på links, hvor man ikke kender afsenderen.

Læs også: Sådan kunne Islamisk Stat sende stor fransk tv-station i sort

Islamisk Stat opfordrer ifølge Business Insider også sine medlemmer til hyppigt at skifte IP-adresse og ikke indgå i dialog via de sociale medier med folk, som man ikke kender.

Anonymous senest modtræk er at spamme hashtag, der hidrører Islamisk Stat, med sange af Rick Astley - også kendt som rickrolling.
I sin seneste risikovurdering fastslår Forsvarets Efterretningstjeneste, at det er meget usandsynligt, at Islamisk Stat på kort eller mellemlangt sigt kan true dansk infrastruktur med et hackerangreb. 

Det kan du læse mere om her: 
Forsvarets Efterretningstjeneste: Her er alle cyber- og hackertruslerne mod Danmark

Læs også: 
Anonymous går i krig mod Charlie Hebdo-terroristerne - kan de gøre en forskel?

Anonymous i krig: Fjern lige disse 9.200 Twitter-konti
Premium
Ny sikkerheds-formand vil skrive SMV’erne ind i den nationale cyberstrategi: Bare se, hvad der skete med SolarWinds
Interview. "Det kan ikke nytte noget, vi har god sikkerhed på infrastrukturen, hvis leverandørerne ikke har det.” Så enkelt er budskabet fra formanden i det nystiftede forum, Virksomhedsforum for Digital Sikkerhed, Tom Engly.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.