Krigsforsker: Derfor har Anonymous' angreb på IS stor betydning

Den decentrale hackergruppe Anonymous har erklæret krig mod Islamisk Stat. Hackerne har ikke mange chancer for at gøre en forskel på landjorden, men gruppens angreb har alligevel en række særdeles vigtige elementer i sig, mener krigsforsker.

Den brogede hackergruppe Anonymous har erklæret cyberkrig mod Islamisk Stat oven på terrorangrebene i Paris i sidste uge.

Gruppen har således ifølge eget udsagn på ganske få dage lagt ikke færre end 5.500 Twitter-konti tilhørende terrororganisationen ned og går efter flere mål i den manøvre, som hackegruppen kalder #OpParis.

Læs også: Tæt på Anonymous: Sådan er gruppen organiseret

Institutleder Jens Ringsmose fra Center for War Studies ved Syddansk Universitet tvivler kraftigt på, at disse cyberangreb vil betyde en kampafgørende forskel.

Alligevel hæfter han sig ved angrebene, som har flere sideeffekter.

"For Islamsisk Stat er de sociale medier deres aviser, hvor de kan hverve og motivere 'lone wolves' samt give udtryk for deres propaganda, som har en væsentlig betydning for deres eksistens," forklarer Jens Ringsmose og fortsætter:

"Anonymous sætter samtidig handling bag en utilfredshed i befolkningen, og de er dermed med til at sætte en dagsorden, som slet ikke er uvæsentlig," lyder det fra krigsforskeren.

En lille betydning offline
Jens Ringsmose fortæller, at der er mange meninger om, hvor stor betydning Anonymous reelt har, når det kommer til cyberkrig mod en fjende som Islamisk Stat.

For Islamisk Stat er i sig selv en relativ primitiv enhed, hvis man ser på organisationen igennem et cyberperspektiv.

"Når det kommer til at bekæmpe Islamisk Stat har Anonymous trods alt en beskeden indflydelse, for Islamisk Stat har næppe mange industrielle SCADA-systemer eller våbensystemer tilknyttet nettet," siger Jens Ringsmose.

Læs også: Efter dødstrussel: Twitter lukker ISIS-konti på stribe

Han peger på, at selvom enkelte eller flere medlemmer af Anonymous er endog meget dygtige til deres hackerier, er der stadig lang vej op til deciderede cyberangreb med konsekvenser i den fysiske verden, som vi eksempelvis så med Stuxnet-orden for en håndfuld år siden.

"Stuxnet og lignende tiltag kræver mange ressourcer og klassiske efterretningstjenester, som kun rigtige stater kan klare.

Ikke alle vil være med
Efter angrebene mod Islamisk Stat er blevet sat ind, har flere medlemmer af hackergruppen Anonymous meldt ud, at de ikke støtter angrebene.

Blandt andet har en person, der slet og ret kalder sig 'X' henvendt sig til nyhedsmediet Tech Insider og forklaret, at han ikke aktivt støtter kampen, fordi han dermed vil stille sig på samme side som USA og NATO.

"De selvsamme organisationer har længe sidestillet Anonymous som 'en fremmedartet terroristgruppe' i lighed med ISIS. Og af den grund har Anonymous i en årrække været i krig mod NATO og USA," siger X til Tech Insider.

Andre påståede medlemmer af Anonymous har brugt tekstsitet Pastebin til at tage afstand fra cyberkrigen mod Anonymous.

Blandt andet har brugeren Discordian skrevet, at Anonymous fremover burde overveje omhyggeligt, hvilke operationer den fragmenterede gruppe bruger sit navn og kræfter på.

"Dette her har intet at gøre med at stoppe ISIS (havde vi ikke allerede en Operation ISIS?). Det handler om at puste Anonymous' ego op i et desperat forsøg på at være relevant," lyder svadaen.

IS går til modangreb
Islamisk Stat har åbenbart også fulgt Anonymous' angreb og advarer nu sine tilhængere mod at falde i kløerne på hackergruppen, som bliver kaldt idioter.

"Hvad vil de også hacke?" lyder det retoriske spørgsmål fra Islamisk Stat, som ved samme lejlighed poster en række råd til at undgå, at Anonymous lukker flere konti.

Disse råd på engelsk og arabisk minder til en vis grad til forveksling som de klassiske sikkerheds-huskeregler om, at man ikke skal klikke på links, hvor man ikke kender afsenderen.

Læs også: Sådan kunne Islamisk Stat sende stor fransk tv-station i sort

Islamisk Stat opfordrer ifølge Business Insider også sine medlemmer til hyppigt at skifte IP-adresse og ikke indgå i dialog via de sociale medier med folk, som man ikke kender.

Anonymous senest modtræk er at spamme hashtag, der hidrører Islamisk Stat, med sange af Rick Astley - også kendt som rickrolling.
I sin seneste risikovurdering fastslår Forsvarets Efterretningstjeneste, at det er meget usandsynligt, at Islamisk Stat på kort eller mellemlangt sigt kan true dansk infrastruktur med et hackerangreb. 

Det kan du læse mere om her: 
Forsvarets Efterretningstjeneste: Her er alle cyber- og hackertruslerne mod Danmark

Læs også: 
Anonymous går i krig mod Charlie Hebdo-terroristerne - kan de gøre en forskel?

Anonymous i krig: Fjern lige disse 9.200 Twitter-kontiFlere dybdegående Computerworld artikler

Morgen-briefing: HP-direktør: Danmark har ikke råd til at vente et år på ny digitaliseringsstrategi / Cbrain ser lysere på 2020 / Unity vil hjælpe små spiludviklere med at vokse

Morgen-briefing: HP-direktør: Danmark har ikke råd til at vente et år på ny digitaliseringsstrategi / Cbrain ser lysere på 2020 / Unity vil hjælpe små spiludviklere med at vokse / Rekordmange digitale meddelelser fra det offentlige under coronakrisen / Nyt værktøj skal gøre lokal udrulning af digital infrastruktur mere smidig / Logitech har tjent tykt på corona / Verizon Business udruller privat 5G på globalt plan / “Ingen bliver hacket”, sagde Trump (og glemte, at hans egne hoteller er blevet hacket) / Nintendo har solgt 365 procent flere spilkonsoller end Xbox

Microsoft indgår partnerskab med SpaceX: Nye Azure-datacentre skal have leveret internet fra rummet
Nu kan du streame dine Xbox spil på iPhone og iPad
Intel sælger ud: Sydkoreanere køber Intels NAND-forretning for 75 milliarder kroner
Hvis der er en patch, hvad er så problemet?
Sverige forbyder kommende operatører at anvende udstyr fra Huawei og ZTE i kommende 5G-net
Dating.dk dømt i retten: Skal betale bøde på 100.000 kroner for vildledning om priser og vilkår
1 Morgen-briefing: Corona-handel får danske netbutikker til at tro på solid vækst / Danske Falcon.io understøtter nu Instagram Messaging / Visma investerer i kvindeligt cykelhold på topplan med dansk rytter


Premium
Uden konkurrence: Netcompany vinder ordren på en ny norsk smittestop-app
Netcompany vandt ordren om at levere en ny smittestop-app til Norge. Trods stor interesse fra norske it-firmaer var Netcompany eneste byder på opgaven, da fristen udløb 20. oktober.
Computerworld
Kinesiske OnePlus slipper vild telefon løs: Byder på et snedigt batteri-trick
Mobilproducenten OnePlus nye toptelefon byder på et uset batteri-trick - den lader usædvanlig hurtigt op.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.