Artikel top billede

Sådan kunne Islamisk Stat sende stor fransk tv-station i sort

En farlig mail, et tankeløst dobbeltklik, og så kom hackerne ind på netværket hos stort fransk tv-station, der gik i sort og mistede kontrollen over sin hjemmeside i sidste uge.

Onsdag i sidste uge blev den franske tv-station TV5 ramt af så seriøse hackerangreb, at tv-stationens sendeflade gik i sort og dens website og sociale medie-sider ligeledes røg ud af kontrol.

Hackerne uploadede herefter blandt andet billeder af maskerede mænd på TV5's Facebook-side som en advarsel til Frankrig om at holde igen med militære operationer imod Islamisk Stat.

Computerworld har været i kontakt med den franske afdeling af sikkerhedsselskabet Fortinet, der har kigget nærmere på, hvordan hackerne muligvis har tiltusket sig adgang til TV5's netværk.

"Vi har tidligere set angreb mod den franske avis Le Monde og amerikanske medier, og det er altid samme angrebsmetode ved at sende en mail med en farlig vedhæftet fil til en eller flere navngivne personer i mediehusene," forklarer Fortinets cyberkriminalitets-ekspert Guillaume Lovet.

Fra farlig mail til sort skærm

Han forklarer, at så snart den vedhæftede fil er blevet åbnet, bliver der en trojaner placeret på ofrets computer, hvorefter hackerne kan få netværksadgang.

"Dette er en meget almindelig teknik, og den er ikke særligt avanceret fra et teknisk synspunkt," forklarer Guillaume Lovet.

At tv-kanalen kunne gå i sort, kan Guillaume Lovet ikke give et endegyldigt svar på, da han ikke kender efterforskningspapirerne til bunds.

"Hvis vi ser på 'cyber-jihadisterne' i dag, så har deres oprindelige formål formentligt været at få brugernavne og passwords til kanalens sociale medier," vurderer Guillaume Lovet.

Han kalder den sorte tv-skærm oveni hackerangrebet for en følgevirkning angrebet frem for, at hackerne rent faktisk havde kontrol over sendefladen.

XP kan have været indgangen

Guillaume Lovet fortæller, at stort set alle mediehuse med en tilstedeværelse på sociale medier og på nettet, i ny og næ kan forvente angreb.

Hvis der skal hackere til at overtage sendefladen, som man eksempelvis kender det i filmen 'V for Vendetta', er det mest sandsynlige scenarie dog, at der står en it-muskuløs stat bag sådan et angreb.

Her har der derimod med al sandsynlighed været tale om et angreb uden de allermest sofistikerede værktøjer.

"Det ser ud til, at trojaneren benyttede et VBS-script, som ikke engang kører på Windows 7. For at den slags trojanske heste kan køre, skal vi tilbage til Windows XP. Og hvis TV5 har Windows XP kørende på sit netværk, er det ret opsigtsvækkende," lyder Guillaume Lovets vurdering.

Passwords stod på skærmen

At sikkerheden hos TV5 måske ikke er den højeste i verden, kan den britiske nyhedsstation BBC berette om.

For da den franske tv-station France 2 var ude og tale med medarbejderne om hackerfrustrationerne torsdag formiddag i sidste uge, kunne nogle tv-seere se, at stationens password til Twitter og Instagram hang på skærme bag den franske journalist Guillaume David Delos.

Umiddelbart var de filmede passwords for utydelige for det menneskelige øjne, men flere bloggere har senere hævdet, at de har kunnet få adgang til TV5's Youtube-kanal.

En anden fransk tv-station hævder, at dens kameraer fangede bruger-passwords på gule post-it-sedler klistret på computerskærme, da den var ude og lave dækbilleder fra TV5's lokaler.

Islamisk Stat sender dødstrussel mod Twitter-stifter efter konto-lukning


Anonymous i krig: Fjern lige disse 9.200 Twitter-konti




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere