Artikel top billede

Gal eller genial: Mød den russiske sikkerhedskonge med X-Factor i verdensklase

Eugene Kaspersky er russisk helt ind til benet, hvilket giver sig udtryk i et firma med store armbevægelser og masser af X-Factor. Under overfladen er han en af verdens mest respekterede sikkerhedsfolk og en visionær virksomhedsleder med sin helt egen og ganske effektive ledelsesstil, hvor det ikke er en ulempe at kunne drikke sine shots uden at kny og ryge et par smøger.

Kaspersky Security Analyst Summit: Han træder ind i konferencesalen som en konge, der træder ind i tronsalen og beskuer sit rige og sit folk.

Og med god grund, for han har bygget det hele selv.

Han er døbt Yevgeny (Eugene) Valentinovich Kaspersky, født 4. oktober 1965 og er stifter af det russiske sikkerhedsfirma med samme navn

Den succes, som virksomheden har opnået, er ikke alene et resultat af faglige kundskaber, men også en solid portion X-Factor. Eugene Kaspersky nemlig er en meget farverig person med sin helt egen tilgang til tingene.

Ved denne konference holder han lav profil, og han svæver bare rundt i baggrunden.

Men han griner stadig højt og råber opmuntrende bemærkninger op mod scenen, når han - som firmatraditionen byder - vil have hver keynote-taler til at afslutte sin tale med at drikke et shot whisky sammen med ordstyreren - den var nok ikke gået i en amerikansk virksomhed.

I pauserne ryger han smøger sammen med kollegaer og ansatte foran det store konference-center.

Så selv om han ikke længere gider gå på scenen eller give interviews, så er det tydeligvis stadig ham, der har den gule førertrøje på.

Det tidligere møde

For et par år siden tilbragte jeg et par dage sammen med ham i embeds-medfør på en lignende udviklerkonference for de russiske sikkerhedsfolk, der blev afholdt på Cypern.

Dengang var hans firma mindre, og det er muligt for journalister fra selv små lande som Danmark at komme helt tæt på den karismatiske moskovit.

Da jeg første gang mødte ham, var han iført shorts, en åbenstående skjorte og hans hår var stadigt vådt efter en dukkert i havet.

"Jeg elsker at svømme," fortalte han, mens jeg satte mig ned ved cafebordet på terrassen uden for den bungalow, der var hans tilholdssted under konferencen.

En uhyre afslappet stil, der på en befriende måde dufter mere af sommerferien end af hårdt bundet slipseknude, der ofte kendetegner erhvervsfolk af hans kaliber.

Det efterfølgende interview var ikke den store succes og bestod mest af, at han rablede marketingsafdelingens forhåndsgodkendte citater af sig som enhver anden farveløs forretningsmand.

Men Eugene Kaspersky viste sig også fra en helt anden side i de dage.

Drinks og cigarer på stranden

Det er ret tydeligt, at han har sine medarbejdere i sin hule hånd. De ser op til ham som en faderfigur, og han er ikke bange for at tage rollen på sig.

På Cypern snakkede han med alle, grinede, råbte højt og optrådte en sen cypriotisk nattetime med en whiskysjus i den ene hånd og en cubansk cigar i den anden, mens pivstive udviklingsfolk fra Moskvas universiteter dinglede rundt på stranden iført mørke T-shirts med tryk fra enten heavy-bands eller hip-hop-grupper.

Der er helt sikkert et russisk mande-bånd bygget op omkring indtagelse af alkohol, som alle ved den lejlighed gjorde solide indhug i.

Han var også rundhåndet med sine cigarer. Måske lidt uhøfligt takkede jeg nej til at modtage en, da han bød fra trææsken med en undskyldning om, at jeg ikke ryger.

Med en rask bevægelse tog han en god håndfuld og satte dem ned i min skjortelomme med ordene: "Så giv dem til din kæreste."

Anerkendt sikkerhedsmand

Men man skal ikke lade sig snyde af den specielle russiske stil.

For bag facaden er der gemt en af verdens mest anerkendte sikkerhedsfolk med en uhyre veludviklet evne til at drive forretning. Kaspersky havde en omsætning på mere end 700 millioner dollar i 2014.

Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS er en af de få danskere, der arbejder tæt sammen med russeren.

Han beskriver ham på denne måde:

"Fagligt er Eugene Kaspersky en af de sikkerhedspersoner, jeg ser mest op til. Han er utrolig dygtig, og så har han en evne til at forudse, hvad der kommer til at ske i fremtiden. På den anden side er han også noget af en spradebasse. En uhyre farverig person, der ikke går af vejen for en god fest, gerne i selskab med så mange som mulig."

Når han ikke driver virksomhed er den russiske forretningsmand en passioneret skiløber, der også elsker fart på asfalten, hvilket et sponsorat af Ferraris Formel 1-hold er det kontante bevis på.

Selv kører han dog en BMW M3 fordi den "egner sig bedre til Moskvas hullede gader end en italiensk superbil," som han udtrykker det.

Begyndte med en virus

Hans interesse for it-sikkerhed blev vækket til live i 1989, hvor hans egen computer blev inficeret med en virus kaldet Cascade.

Han studerede egentlig kryptografi på universitetet i Moskva, men begyndte at analysere Cascade med stor interesse for at forstå, hvordan en virus opfører sig og for at finde frem til en løsning, der kunne fjerne den fra han computer.

Det lykkedes for ham at udvikle et værktøj og samtidig samle et hold af ligesindede og entusiastiske analytikere, der udviklede antivirusprogrammet AVP Toolkit Pro.

Teamet besluttede herefter at etablere en virksomhed.

Kaspersky Lab blev således grundlagt i 1997.

Største privatejede

I dag er Kaspersky Lab verdens største, privatejede producent af antivirus-løsninger og opererer i mere end 200 lande og regioner verden over.

I 2012 blev han af Foreign Policy Magazin udnævnt til en af verdens Top Global Thinkers for sit bidrag til at øge verdens bevidsthed omkring it-sikkerhed.

Så han kan sit kram, samtidig med han får sig en lille en i selskab med resten af de ansatte i det russiske sikkerheds imperium.

Men tilbage til spørgsmålet om han er gal eller genial?

Svaret er nok, at de to ting ikke ligger særligt langt fra hinanden i dette tilfælde.

Læs også:

Masser af antivirus-software fyldt med sårbarheder: Kan være åben smutvej for hackere

Test: Her er de bedste antivirusprogrammer lige nu

Danskerne er de dårligste i Europa til password: Sådan får du en sikker adgangskode