Microsoft: Disse små programmer bliver det helt store for os i fremtiden

Microsoft Build 2016: Microsoft satser stort på automatiserede bots, der skal blive små, flygtige butlere for os mennesker.

San Francisco: Et kig i Microsofts krystalkugle afslører en fremtid ikke ulig filmen "Her" (Hende) fra 2013.

Scarlett Johansson lægger stemme til et styresystem, som via samtale udfører mere eller mindre automatiserede opgaver så troværdigt og intelligent, at den mandlige hovedrolle forelsker sig i den digitale assistent.

På Microsofts årlige udviklermesse, Build, har selskabet løftet sløret dets planer for fremtiden, hvilket indebærer "Conversation as a Platform", at få automatiserede programmer - bots -  til at forstå menneskeligt og naturligt sprog og agere herefter.

"Det er et simpelt koncept, der kan have en utrolig kraftfuld effekt. Vi tror, at det vil have lige så stor en påvirkning på verden, som den grafiske interface, mus og tastatur og touch på telefoner har haft, " forklarede Satya Nadella ved åbningstalen ved Build.

Cortana er det første skridt i retningen af at interagere med computeren på en naturlig, næsten menneskelig måde, men Microsoft har store planer om at blande talens og computerens kraft. "De nye apps"
Microsoft ser fremtiden opdelt i to dele inden for bots og conversation as a platform: Digitale assistenter og bots.

Den digitale assistent er en personlig programmeret enhed, som følger dig overalt på tværs af platforme, og som hjælper dig med alt, som du har brug. Det er den, som holder styr på dine aftaler, og som tager imod dine forespørgsler.

Bots bliver derimod små automatiserede bindeled mellem virksomheder, den digitale assistent og dig. Hvorfor gennemføre besværlige onlineformularer, når du kan tale med en bot fra Dominos, der efterfølgende sender dig en pizza med pepperoni på ingen tid?

En demonstration på scenen skitserede et scenarie i Skype: Du skriver til en veninde, at du kommer forbi for at besøge hende i England, hvorefter Cortana automatisk spørger i en særskilt Skypesamtale, om du samtidig vil booke et hotel i byen, og foreslår et hotel, du har boet på før (Den digitale assistent ved den slags oplysninger om dig).

Du siger ja, hvorefter Cortana inviterer hotellets bot ind i samtalen. Igennem botten arrangerer du, at du skal bo på hotellet fra reservation til betaling, og på intet tidspunkt har der været andre mennesker ind over.

"Bots er som nye apps, du kan snakke med, og som fungerer på tværs af alle platforme, lad det være sms, Skype, Slack eller Line," sagde Satya Nadella.

I forbindelse med keynoten lancerede Microsoft sit nye Microsoft Bot Framework, en gratis samling af kodeværktøj og års maskinlæring så folk og virksomheder kan bygge deres egne bots. Kan fremme alle Microsofts forretninger
Bots er et interessant og ambitiøst projekt for Microsoft, og konkurrenterne er ikke få.

Amazons Echo-enhed opererer allerede som en blanding mellem bot og personlig assistent, og Apples Siri og Googles Google Now bevæger sig over i samme retning. Mest nærliggende er nok kommunikationsprogrammet Slacks indbyggede bots, som allerede gør en stor del af det, som Microsoft forsøger at fremme.

Viser bots sig at være fremtidens mus og tastatur, vil det være vigtigt for Microsoft at blive pioner.

Samtlige Microsofts forretningsområder vil kunne drage nytte af "Conversation as a Platform"-konceptet: Bots og Cortana fungerer over alle platforme, og drager brugeren ind i Microsofts økosystem, de kan køre i Office 365, og selvom Microsoft giver udviklingsværktøj og maskinlæring gratis væk, så kan Microsoft sælge tjenester via sin Azure-platform, for at bots kan fungere.

Hvorvidt det lykkes for Microsoft bliver spændende at se. Det er endnu meget nyt territorie, og det er kun få steder, at bots for alvor bliver benyttet.

Hvis du nu vil prøve en "form" for bot, så hent mediet Quartz's nyheds app, hvor du får nyheder via en sms-samtale.

Læs også: Stor "Redstone"-opdatering til Windows klar til sommer: Her er nyhedernePremium
Derfor er SAP ramt af kæmpe nedtur trods stor stigning i indtjeningen
ComputerViews: Mægtige SAP’s markedsværdi er på et øjeblik styrtdykket i den største enkeltstående nedtur for selskabet siden 1999. Selskabet er krise. Se her hvorfor.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Optimér netværket til håndtering af hybrid- og multicloud infrastruktur
I januar 2020 konstaterede Gartner, at cloudcomputing var blevet ”The New Normal” – og op gennem året gjorde Covid-19 det endda helt essentielt at være i stand til at drifte infrastrukturen helt eller delvist fra skyen. Situationen har tvunget virksomheder til hastigt at omstille eller gentænke deres driftsstrategi, og hybride infrastrukturmodeller er nu mere udbredte end nogensinde før. Men mange har også været nødt til at erkende, at den stigende kompleksitet – i særdeleshed på det netværks- og sikkerhedsbaserede felt – stiller helt nye krav til de organisationer, der anvender dem. Denne hvidbog går i dybden med nogle af de mest udbredte udfordringer, som disse transformationsscenarier stiller din organisation overfor. Den giver et solidt bud på, hvordan en netværkshub baseret på Interxion-teknologi gør det muligt at gentænke og optimere netværksinfrastrukturen. Særligt med henblik på at optimere den til at kunne håndtere en hybrid- eller multicloudbaseret infrastruktur.