Vinderen er fundet:Her er Danmarks bedste CIO: Susanne Schustin fra Blue Water Shipping er Årets CIO 2023

Artikel top billede

It-giganter på stribe blokerer for Flash: Her er konsekvenserne

De seneste fem års udvikling på internettet har gjort det slemme ved Adobes engang så udbredte Flash-teknologi.

Adobes Flash får det sværere og sværere og er efterhånden blevet internettets prygelknabe.

Det skyldes ikke bare, at nye og mere tidssvarende webteknologier stormer frem, mens Flash ofte kritiseres forde mange sårbarheder, som it-kriminelle står på spring for at udnytte til angreb. 

Forklaringen på Flash-teknologiens deroute er i høj grad også, at en række it-giganter gør, hvad de kan for at få aflivet Flash.

Giganterne blokerer for Flash

Så sent som i sidste uge meldte Microsoft ud, at selskabets Edge-browser nu kommer til at kunne blokere eksempelvis animationer og annoncer i Flash, medmindre brugeren vælger at klikke på indholdet.

Samtidig lægger Microsoft ikke skjul på, at Flash helst skal sendes hen på de evige it-jagtmarker.

"Vi opfordrer webmiljøet til at fortsætte transformationen væk fra Flash og mod åbne webstandarder," lyder det fra Microsoft, der blandt andet fremhæver Encrypted Media Extensions, Media Source Extensions, Canvas, Web Audio og RTC som relevante standarder for fremtiden.

Læs også Microsoft klar med afgørende Flash-tiltag: Nu skal ressource-slugeren stoppes

Og Microsoft er langt fra alene om at forsøge at tage livet af Flash.

Google har eksempelvis meddelt, at det om få måneder er slut med Flash-baserede annoncer.

Apple, der allerede med Steve Jobs ved roret forbød Flash på iPhone og iPad, har for vane at blokere for hullede Flash-versioner i Safari, ligesom Flash også som udgangspunkt er blokeret i Firefox.

Selv verden største videostreaming-tjeneste, YouTube, har valgt at droppe Flash og i satse på HTML5 fremadrettet.

Den slags tiltag har vi set en lang række af i de senere år, og man skulle måske på den baggrund tro, at Flash efterhånden ville være færdig som gårdsanger.

Så hårdt er faldet for Flash

Selvom det endnu ikke helt er det, der er tilfældet, er der ingen tvivl, om at markedsudbredelsen skrumper markant for Flash.

En søgning på httparchive.org viser, at det for fem år siden, i marts 2011, var 47 procent af websiderne, der indeholdt Flash.

Httparchive.org måler det ved, at det er den del af websiderne, der foretager mindst en Flash-forespørgsel - det kan være fra en Flash-annonce, fra andet tredjepartsindhold på siden eller fra selve websidens hoved-indhold.

Hvis vi springer frem til marts 2016, var de 47 procent skrumpet ind til 18 procent af websiderne, der havde Flash-indhold.

Der findes dog forskellige statistikker for Flash-udbredelsen, og hos eksempelvis w3techs.com fremgår det, at det nu kun er 8,8 procent af alle websider, der anvender Flash.

Uanset hvilken statistik, der viser det mest retvisende billede, er der næppe tvivl om, at Flash er påvej helt ud i kulden.

Det egentlige spørgsmål er, hvor langt tid Adobes teknologi kan bevare en relevant position på internettet?

Adobe forbereder sig

Selv Adobe har også erkendt, at fremtiden står i andre webteknologiers navn.

Eksempelvis valgte Adobe i december at omdøbe værktøjet Flash Professional CC til Adobe Animate CC. Læs mere om det her.

"For bedre at kunne repræsentere position som det førende animations-værktøj til web og andet, vil Flash Professional blive omdøbt til Adobe Animate CC fra den frigivelse i starten af 2016," lød forklaringen fra Adobe.

"Vores kunder har gjort det klart, at de gerne vil have, at vores kreative applikationer udvikler sig til at understøtte flere forskellige standarder, og det er vi villige til at gøre."

Læs også

Microsoft klar med afgørende Flash-tiltag: Nu skal ressource-slugeren stoppes

Google siger stop: Om få måneder er det slut med alle Flash-annoncer

Slår alarm: Voldsom stigning i antallet af Flash-sårbarheder - og de udnyttes

Browser-krigen 2016: Vælger du Chrome, Firefox, Safari, Edge - eller en helt anden browser?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Skab og dokumentér værdien af virksomhedens enterprise arkitektur

Vi går i dybden med, hvordan du kan optimerer driften af dit it-landskab præget af et godt mix af egne datacentre, hostede løsninger, API-integrationer og middleware – alt tilsat et stigende antal cloud-løsninger, som binder løsningerne sammen. Programmet for dagen afspejler den situation, virksomheder møder i bestræbelserne på at håndtere et it-landskab i forandring, hvor man skal have virksomhedens egen infrastruktur til at spille sammen med integration til cloudbaserede elementer.

15. juni 2023 | Læs mere