Artikel top billede

Adobe erkender: Flash er dødsdømt - men får alligevel nyt navn på gravens rand

Adobes Flash ændrer navn, og samtidig rykker Adobe sig tættere og tættere på standarder som HTML 5.

Det er efterhånden ikke mange, der bakker om Flash-teknologiens berettigelse i fremtidens webmiljø.

Dels er Flash en kilde til vedblivende sikkerhedsudfordringer, dels har HTML 5 overhalet Flash på en række områder og er en langt mere moderne og tidssvarende platform at bygge web-løsninger og -indhold på.

Nu tager producenten Adobe så konsekvensen og afliver Flash - men dog kun er det i første omgang kun Flash-navnet, som dør.

For Flash Professional CC bliver nu omdøbt til Adobe Animate CC.

Det skriver Adobe på sin blog.

"For bedre at kunne repræsentere position som det førende animations-værktøj til web og andet, vil Flash Professional blive omdøbt til Adobe Animate CC fra den frigivelse i starten af 2016."

"Vores kunder har gjort det klart, at de gerne vil have, at vores kreative applikationer udvikler sig til at understøtte flere forskellige standarder, og det er vi villige til at gøre," lyder det fra Adobe på bloggen, hvor Animate CC bliver præsenteret som selskabets flagskib til at udvikle HTML 5-indhold med.

Har allerede omskrevet værktøjet
Selskabet forklarer samtidig, at Flash Professional over de seneste par år er blevet totalt omskrevet for bedre at kunne understøtte HTML 5 og WebGL.

"I dag anvender over en tredjedel af det indhold, der skabes i Flash Professional, HTML 5, og det når over en milliard devices på verdensplan."

Men det er ikke sådan, at den nuværende og usikre Flash bare bliver dræbt, da Flash forsætter med at blive brugt i webspil og i videoer.

"Fremadrettet er Adobe opsat på at arbejde med industripartnere, som vi har med Microsoft og Google, for at sikre os, at der er en fortsat kompatibilitet og sikkerhed i Flash-indhold," lyder det videre på Adobe-bloggen.

En skindød kigger fremad

Dermed må vi konstatere, at det kun er navnet Flash, der er aflivet, mens Flash-teknologien kun er skindød, efter det blev udråbt som den største sikkerhedstrussel i 2015.

Læse mere her: Sikkerhedstrussel: Her er de største software-syndere i 2015

I sin meddelelse sidestiller Adobe dog for første gang HTML 5 med sin eget sønderskudte Flash-platform med blandt andet lanceringen af en HTML 5 Player til desktop-folket.

Så selvom Adobe kun begrænser sig til en navneændring for Flash, må det trods alt tolkes som, at en standard som HTML 5 vinder indpas hos it-selskabet - både for sikkerhedsbevidste brugere og for Adobe selv.

"Fremadset opfordrer vi indholdsproducenter at bygge nye webstandarder, og vi vil fortsætte med at udbyde de bedste værktøjer og services for designere og udviklere i hjælpen med at bygge fantastisk indhold til nettet," runder Adobe sin meddelelse af.

Læs også: 10 nemme og effektive måder at øge it-sikkerheden på i din virksomhed

Derfor er Flash så usikkert

Det er ikke uden grund, at Flash ofte bliver udråbt til lidt af en sikkerheds-synder.

I Ciscos sikkerhedsrapport for første halvår 2015 fremgik det, at "udnyttelsen af sårbarheder i Adobe Flash, der integreres i exploit kits som Angler og Nuclear, stiger."

"Det skyldes manglen på automatiseret patching, og at brugere fejler med at opdatere med det samme," lød forklaringen blandt andet fra Cisco.

Læs også: Slår alarm: Voldsom stigning i antallet af Flash-sårbarheder - og de udnyttes

"Det ser ud til, at mange brugere har svært ved at følge med i forhold til Adobe Flash-opdateringerne og måske ikke engang er opmærksomme på nogle af opgraderingerne," skrev Cisco om sikkerhedsproblemerne med Flash.

Netop sikkerhedsproblemerne har også fået it-giganter som Google og Apple til på forskellig vis at sende Flash ud i kulden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere