Sådan kan du køre Windows 10 fra skyen på Raspberry PI 3-hardware

En lille boks med Raspberry PI-hardware og Citrix-teknologi gør det muligt at køre Windows 10 fra skyen. Læs her, hvad du skal betale for minicomputeren.

It-selskabet Citrix har på sin Synergy-konference i den amerikanske by Las Vegas løftet sløret for, hvordan mini-computeren Raspberry PI 3 kan bruges som en tynd klient til at køre Windows 10 på.

Det er gjort i samarbejde med hardware- og monitorselskabet ViewSonic, som har pakket PI-hardwaren ned i en boks på størrelse med en æske spillekort, hvori der blandt andet findes en modificeret Debian Linux-distribution og en Citrix Receiver.

Boksen - eller den tynde klient - er udstyret med strømforsyning, fire USB-porte til eksempelvis mus og tastatur, en HDMI-port til monitor, audio-port til lyd, ethernet-port til internetforbindelsen samt muligheden for at bruge boksen til trådløs opkobling.

ViewSonic-boksen er derimod ikke udstyret med en harddisk, hvilket betyder, at du skal gemme dine filer i skyen.

Ideen bag den lille ViewSonic-boks er, at den skal konkurrere mod den cirka en milliard desktop-computere, der bruges ude i alverdens virksomheder til en pris på 89 dollar svarende til knap 600 kroner.

Hvis du selv vil nørkle med Raspberry Pi og Windows 10, har Microsoft også en løsning klar, som du kan læse mere om her: Windows 10 og Raspberry Pi skal sælges sammen i startpakke

Pris med ekstra priser
Prisen på 89 dollar for ViewSonic/Citrix.løsningen er dog ikke hele sandheden, da Citrix' bid af kagen kommer fra salget af XenDesktop-licenser, som i runde tal koster omkring 200 dollar (1.350 kroner) per bruger.

Såfremt den tynde klient skal køre virtualiseret Windows 10 fra eksempelvis Microsofts Azure-sky og diverse virtuelle applikationer, skal disse licenser lægges oveni prisen.

ViewSonic begyndt snart at sælge den lille sorte boks, som også bliver sat til salg hos den amerikanske elektronikkæde Micro Center. Endnu er det dog ukendt, hvor mange af disse tynde klienter med Raspberry PI-hardware, der er blevet forudbestilt.

Det er dog ganske vist, at du eller din it-afdeling før brug skal konfigurere boksen op mod XenDesktop, hvorefter der logges på Citrix-teknologien, som selv melder sig med en login-skærm, når du starter den lille maskine bag din firewall.

Herefter vil du via en browser kunne få skudt Windows 10 med dertilhørende apps ind på boksen og videre op på din computerskærm fra en lokal sky eller eksempelvis Microsofts Azure-cloud.

Billig at udskifte
Citrix og ViewSonic har arbejdet på den lille boks i et års tid, og den kommer fra samme Citrix-afdeling, der sidste år sendte en bluetooth-mus til iPads og iPhones i handlen.

Læs også: Hov, er Citrix ved at blive et hardware-selskab? Her er den nye Citrix-mus

Til Computerworld fortæller Citrix' vicepræsident fra afdelingen nye teknologier, Chris Fleck, at den ultratynde klient i vedligeholdelsesomkostninger over tid vil være billigere end andre tynde klienter for slet ikke at tale om en fuldfed pc.

"Du vil eksempelvis aldrig opleve harddisk-fejl, da der jo ikke er nogen lokal harddisk. Hvis der mod forventning skulle opstå fejl, så er vores Citrix HDX Ready PI ret billig at udskifte," siger han med henvisning til introduktionsprisen på 89 dollar.

HDX er i denne sammenhæng den Citrix-protokol, der sørger for at levere en højopløselig desktop-oplevelse.

Chris Fleck fortæller desuden, at boksen udover Windows 10 kan køre andre Windows-version samt Linux-desktops.

Du kan læse mere om den lille boks på Chris Flecks blog, som du finder her.

Læs også:
Nu får Raspberry Pi sin helt egen harddisk i husmandsstørrelse
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst.