Artikel top billede

Sådan kan du køre Windows 10 fra skyen på Raspberry PI 3-hardware

En lille boks med Raspberry PI-hardware og Citrix-teknologi gør det muligt at køre Windows 10 fra skyen. Læs her, hvad du skal betale for minicomputeren.

It-selskabet Citrix har på sin Synergy-konference i den amerikanske by Las Vegas løftet sløret for, hvordan mini-computeren Raspberry PI 3 kan bruges som en tynd klient til at køre Windows 10 på.

Det er gjort i samarbejde med hardware- og monitorselskabet ViewSonic, som har pakket PI-hardwaren ned i en boks på størrelse med en æske spillekort, hvori der blandt andet findes en modificeret Debian Linux-distribution og en Citrix Receiver.

Boksen - eller den tynde klient - er udstyret med strømforsyning, fire USB-porte til eksempelvis mus og tastatur, en HDMI-port til monitor, audio-port til lyd, ethernet-port til internetforbindelsen samt muligheden for at bruge boksen til trådløs opkobling.

ViewSonic-boksen er derimod ikke udstyret med en harddisk, hvilket betyder, at du skal gemme dine filer i skyen.

Ideen bag den lille ViewSonic-boks er, at den skal konkurrere mod den cirka en milliard desktop-computere, der bruges ude i alverdens virksomheder til en pris på 89 dollar svarende til knap 600 kroner.

Hvis du selv vil nørkle med Raspberry Pi og Windows 10, har Microsoft også en løsning klar, som du kan læse mere om her: Windows 10 og Raspberry Pi skal sælges sammen i startpakke

Pris med ekstra priser

Prisen på 89 dollar for ViewSonic/Citrix.løsningen er dog ikke hele sandheden, da Citrix' bid af kagen kommer fra salget af XenDesktop-licenser, som i runde tal koster omkring 200 dollar (1.350 kroner) per bruger.

Såfremt den tynde klient skal køre virtualiseret Windows 10 fra eksempelvis Microsofts Azure-sky og diverse virtuelle applikationer, skal disse licenser lægges oveni prisen.

ViewSonic begyndt snart at sælge den lille sorte boks, som også bliver sat til salg hos den amerikanske elektronikkæde Micro Center. Endnu er det dog ukendt, hvor mange af disse tynde klienter med Raspberry PI-hardware, der er blevet forudbestilt.

Det er dog ganske vist, at du eller din it-afdeling før brug skal konfigurere boksen op mod XenDesktop, hvorefter der logges på Citrix-teknologien, som selv melder sig med en login-skærm, når du starter den lille maskine bag din firewall.

Herefter vil du via en browser kunne få skudt Windows 10 med dertilhørende apps ind på boksen og videre op på din computerskærm fra en lokal sky eller eksempelvis Microsofts Azure-cloud.

Billig at udskifte

Citrix og ViewSonic har arbejdet på den lille boks i et års tid, og den kommer fra samme Citrix-afdeling, der sidste år sendte en bluetooth-mus til iPads og iPhones i handlen.

Læs også: Hov, er Citrix ved at blive et hardware-selskab? Her er den nye Citrix-mus

Til Computerworld fortæller Citrix' vicepræsident fra afdelingen nye teknologier, Chris Fleck, at den ultratynde klient i vedligeholdelsesomkostninger over tid vil være billigere end andre tynde klienter for slet ikke at tale om en fuldfed pc.

"Du vil eksempelvis aldrig opleve harddisk-fejl, da der jo ikke er nogen lokal harddisk. Hvis der mod forventning skulle opstå fejl, så er vores Citrix HDX Ready PI ret billig at udskifte," siger han med henvisning til introduktionsprisen på 89 dollar.

HDX er i denne sammenhæng den Citrix-protokol, der sørger for at levere en højopløselig desktop-oplevelse.

Chris Fleck fortæller desuden, at boksen udover Windows 10 kan køre andre Windows-version samt Linux-desktops.

Du kan læse mere om den lille boks på Chris Flecks blog, som du finder her.

Læs også:
Nu får Raspberry Pi sin helt egen harddisk i husmandsstørrelse
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere