Artikel top billede

Tony Fadell med en Nest-termostat i hånden. Foto: LeWeb, CC BY 2.0 (Foto: Foto: LeWeb, CC BY 2.0)

Efter milliardsalg og masser af kritik - nu forlader stjerne-iværksætter Google

Her er forklaringen på, at "iPod'ens far" og stifteren af milliard-virksomheden Nest nu forlader Google.

For to år siden blev smarthome-virksomheden Nest opkøbt af Google for 17,5 milliarder danske kroner, men nu forlader Nest-stifteren, Tony Fadell, det selskab, som han selv grundlagde i 2011.

"Jeg har besluttet, at det er den rette tid for mig at forlade Nest," skrev han fredag aften i et blogindlæg, hvor han samtidig slog fast, at han vil fortsætte i en rolle som "rådgiver" for Google-stifteren Larry Page.

Det er ikke en hr-hvem-som-helst, der nu tager sin afsked. For udover at have stiftet Nest bliver han også ofte omtalt som "iPod'ens far".

Det skyldes hans fortid i Apple, hvor han stod i spidsen for Apples iPod-team og spillede en nøglerolle i udviklingen af den banebrydende musikafspiller.

Læs også: Mød Tony Fadell - den frafaldne arvtager efter Steve Jobs

Skuffende opkøb

Da Nest i januar 2014 blev opkøbt af Google, var det meningen, at virksomheden skulle være spydspids i Googles kamp for at erobre det intelligente hjem.

Men meget tyder på, at opkøbte har været en skuffelse for Google, og især det seneste halve år har været stormfuldt for Tony Fadell og Nest.

Det amerikanske techmedie Recode citerede for få måneder siden anonyme kilder for, at der hos Googles moderselskab Alphabet er en stigende erkendelse af, at Nest-opkøbet ikke har levet op til forventningerne.

Nest har ganske vist opnået en årlig omsætning på 340 millioner dollar, hvilket svarer til knap 2,2 milliarder danske kroner. Men ifølge Recode er den omsætning kun opnået takket være et opkøb af kameraproducenten Dropcam.

Læs også: Google vil ind i dit hjem: Køber digital termostat for gigantbeløb

Uhørt kritik Opkøbet af Dropcam har desuden været med til at afsløre, hvad der ligner interne problemer hos Nest. 

Tidligere på året skrev Silicon Valley-mediet The Information, at der hos Alphabet især er en utilfredshed med, at Nest to år efter opkøbet endnu ikke har været i stand til at lancere nogle nye produkter af betydning.

I artiklen forsvarede Tony Fadell sig ved at kritisere de nye medarbejdere, som Nest fik tilført fra Dropcam.

I artiklen blev Tony Fadell citeret for at sige: "mange af Dropcam-medarbejderne var ikke så gode, som vi håbede."

Gør ansatte til syndebukke

Den bemærkning fik den bemærkelsesværdige konsekvens, at Dropcams stifter Greg Duffy leverede en helt uhørt offentlig kritik af både Tony Fadell og Nest som helhed. 

Greg Duffy anklager i et indlæg på blogplatformen Medium Tony Fadell for gøre Dropcams ansatte til syndebukke og han mere end antyder, at en meget stor del af Nest omsætning kommer fra netop Dropcam

"Jeg kan ikke afsløre Dropcams omsætning," skriver han, men tilføjer samtidig, at en ikke ubetydelig del af omsætning kommer fra "det hold af blot 100 ansatte, som Tony Fadell nedgør."

Samtidig udfordrer han Tony Fadell til at offentliggøre Nests og Dropcams salgstal, hvilket ifølge Greg Duffy, ville sætte Nest i et ikke særligt flatterende lys.

Duffy afslutter desuden sit indlæg med at levere en bredside mod ledelsen og kulturen hos Nest, der ifølge ham dyrker en unødvendig negativ ledelseskultur.

Læs også: Derfor vil Google betale milliarder for lille termostat-firma


Uanset om Tony Fadell har valgt at forlade Nest frivilligt eller har fået sparket af Google-stifteren Larry Page, så er det helt åbenlyst ikke på nogen positiv baggrund, at han nu forlader virksomheden. 
Det er formodentligt forklaringen på, at han samtidig med sin afgang vælger at stille op til et interview med det amerikanske erhvervsmedie Bloomberg, hvor han forsvarer sin tid i spidsen for Nest. 

"Vill jeg ønske, at jeg kunne sende flere nye produkter på markedet? Selvfølgelig vil jeg ønske, at jeg kunne det. Men jeg er glad for, hvor vi er nu. Det har taget lang tid og kostet masser af hårdt arbejde at nå der til, men vi har adskillige adskillige teams, der er i fuld igang, og som består af folk med masser erfaring. Folk har ret til have deres holdninger, men jeg kender fakta," siger Tony Fadell i interviewet med Bloomberg. 

Udover at rådgive Google-stifteren Larry Page vil Tony Fadell nu også bruge sin tid på en lang række iværksætter-virksomheder, som han gennem årene har investeret i, oplyser han til Bloomberg.

Læs også:

iPod'ens far har lavet en sexet røgalarm - se den her

Her er iPod-opfinderens intelligente termostat




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Systemejer til nyudviklede systemer

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

SAP Project Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere