Artikel top billede

Bondefanget? Tilbud på printere på 20.000 kroner blev til lejeaftale til 300.000 kroner

Et privathospital skulle have nye printere til 20.000 kroner, men er endt med en leasing-regning, der løber op i 300.000 kroner. "Jeg føler mig snydt og bondefanget," fortæller administrationschefen fra privathospitalet.

I begyndelsen af året fik administrationschef Steen Andersen fra Kildehøj Privathospital et rigtig godt tilbud fra printleverandøren XP Digital.

Tilbuddet gik på, at Kildehøj Privathospital kunne spare 20 procent på sit printerpapir, og så slog Steen Andersen til.

På det tidspunkt vidste han dog ikke, at han reelt havde sagt ja til et økonomisk og kommunikativt mareridt, der potentielt kommer til at koste privathospitalet op mod 300.000 kroner.

"Jeg føler mig snydt og bondefanget, så vandet driver," forklarer Steen Andersen i dag til Computerworld - fem måneder efter, at den famøse aftale blev underskrevet.

Sådan startede mareridtet

Mareridtet begyndte i midten af januar, da Steen Andersen blev kontaktet af XP Digital, der ville give ham 20 procent rabat på printerpapir.

"22. januar kommer så en yderst velklædt sælger ud til mig for at få rabataftalen på plads. På vej ud fra mødet spørger han mig, om han lige må kigge i vores printerrum, hvor der står tre printere, hvoraf vi kun bruger to," forklarer Steen Andersen fra Kildehøj Privathospital.

Sælgeren spørger derpå Steen Andersen, om han ikke må komme med et tilbud på erstatninger for de to printere i brug - og det må han da gerne.

Samtidig foreslår han at købe de gamle tonere til en pris på 15.000 kroner.

"Det lyder næsten for godt til at være sandt, så jeg spørger sælgeren, hvorfor han giver mig sådan et lukrativt tilbud. "Vi vil gerne have nye kunder," svarer sælgeren, og det svar er jeg godt tilfreds med," siger Steen Andersen.

Så langt så godt - for nu er der både udsigt til rabat på printerpapir, nye printere på tilbud og penge for de gamle tonere. Men glæden varer kort for Steen Andersen.

"Fire dage efter - 26. januar - kommer sælgeren tilbage med kontrakten, som jeg tror er tilbuddet. Samtidig spørger han efter mit bank-kontonummer, så han kan sætte pengene for de gamle tonere ind," forklarer Steen Andersen.

"Sælgeren har vel været på mit kontor i 10 minutters tid, mens jeg leder efter stempel til underskriften og vores kontonummer, så jeg får ikke læst kontrakten ordentligt," fortsætter han.

Fik granatchok med posten

Det, som Steen Andersen ikke er bevidst om, er, at han i stedet for en købsaftale for to nye printere og printerpapir har underskrevet en leasingaftale løbende over fem år.

Denne lejeaftale af printere har en kvartalsmæssig betaling på 15.000 kroner - altså i alt en udgift set over fem år på cirka 300.000 kroner.

Alt dette er Steen Andersen dog ikke klar over, da han ifølge eget udsagn har underskrevet papiret i god tro.

For mundtligt har han fået at vide, at hele aftalen handler om, at han får rabat på printerpapir og en god aftale med nye printere.

Godt 14 dage efter underskriften er sat, dukker printerne op.

Der er dog ikke to printere som aftalt mundtligt, men der er tre printere, som bliver installeret som aftalt, mens teknikeren fra XP Digital tager de gamle printere med hjem.

"Jeg kontakter XP Digital for at høre, hvorfor der er leveret tre og ikke to printere, men de kommer med en kort søforklaring, og så tænkte jeg ikke mere over det, udover at aftalen var i hus," siger Steen Andersen.

Kunne ikke drømme om at lease

To dage efter - 12. februar - kommer granatchokket i form af et brev fra Ikano Bank, som formelt står som udlejer på HP-printerne, mens XP Digital er serviceleverandør.

"I brevet bliver det bekræftet, at jeg har indgået en leasingaftale. Men vi er en fond med god likviditet, så vi kunne aldrig drømme om at lease noget som helst, og jeg forstår ingenting af det hele," siger Steen Andersen til Computerworld og fortsætter:

"Jeg reagerer med det samme og kontakter ledelserne i Ikano Bank og hos XP Digital for at komme ud af aftalen med det samme. Det skriger jo til himlen, at jeg ikke har nærlæst aftalen, men det har aldrig været mit indtryk, at det var en leasingaftale, som lå foran mig," bedyrer han.

Han forklarer, at han ved aftaleindgåelsen ikke fik en kopi af aftalen, hvilket han dog har indhentet senere og fremvist til Computerworld.

Fem måneder med radiotavshed

Ifølge Steen Andersen reagerer hverken Ikano Bank eller XP Digital ved henvendelsen to dage efter printerleveringen, så administrationschefen fra Kildehøj Privathospital undersøger mulighederne for at komme ud af aftalen så hurtigt som muligt.

"Der står i aftalen, at printerne er leveret 26. januar, men de kom jo først 15 dage efter, så i min verden er kontrakten ulovlig," siger han.

Han vil have afprøvet denne påstand hos en jurist hos Dansk Erhverv.

Inden det er kommet så langt, oplever han, at XP Digital har fået omkring 200.000 kroner fra Ikano Bank som en del af de to parters interne aftale omkring leasingaftalen med Kildehøj Privathospital.

Hospitalet opfordres derefter til at betale 19.000 kroner direkte til XP Digital uden om Ikano Bank.

"Det vil jeg gerne, og så må jeg bare konstatere, at 4.000 kroner er dummebøde, fordi jeg ikke læste kontrakten ordentligt. Men her skal det jo siges, at det kun er første afdrag. Der vil komme nye regninger over de næste 20 kvartaler," siger Steen Andersen.

Han har senest her 1. juni modtaget en regning - det vil sige to regninger fra henholdsvis XP Digital og Ikano Bank - som rykker ham for betaling. Men her trækker Steen Andersen en streg i sandet.

"Jeg har siden slået printerne op på PriceRunner og kan se, at de har en værdi på maksimalt 15.000 kroner tilsammen. Og de printere vil de have, at jeg skal betale op mod 300.000 kroner for over fem år. Det er jo på ingen måder fair," bedyrer Steen Andersen.

"Udover fakturaerne er der ikke meget kommunikation fra de to parter, andet end jeg 19. maj får en mail fra XP Digital med beskrivelse af, at printerne har en værdi på 94.000 kroner. Hvis dette er rigtigt, så betaler jeg altså cirka 200.000 kroner for en service, der automatisk kan fortælle, hvornår en toner er tom," fortsætter han.

Vil mødes med kunden

Steen Andersen står i dag tilbage med en fornemmelse af at være godt tørret, fordi han i sin iver med at få sat underskrift og stempel på aftalen samt udlevere hospitalets bankoplysninger til modtagelse af 15.000 kroner for brugte tonere, ikke fik læst indholdet på papiret ordentligt igennem.

"Fra at få 20 procent i rabat på printern, er jeg nu endt med en printregning, der er 1.500 procent højere end vores tidligere aftale. Det er jeg mildt sagt meget utilfreds med," siger administrationschef Steen Andersen fra Kildehøj Privathospital.

Computerworld har kontaktet XP Digitals administrerende direktør Niels Lynge, som tidligere på ugen bedyrer, at han ikke har hørt om sagen før.

"Jeg kender ikke casen i detaljer, så nu gør jeg det, at jeg vil tage et møde med kunden," forklarer han uden at ville gå i detaljer om, hvad de to parter skal tale om.

Han forventer dog, at mødet vil finde sted i denne uge.

Mødet blev ikke til noget

Efter opringningen fra Computerworld til XP Digital er Kildehøj Privathospital ifølge hospitalets administrationschef Steen Andersen blevet kontaktet af XP Digital.

Her lød beskeden ifølge Steen Andersen, at XP Digital på grund af Computerworlds interesse for sagen alligevel ikke ønsker et møde i denne uge. 

Den oplysning kan imidlertid ikke bekræftes af XP Digital-direktør Niels Lynge, da han torsdag ikke vender tilbage på vores beskeder, som vi har lagt på hans telefonsvarer. 

Computerworld har også kontaktet den formelle udlejer, Ikano Bank.

Banken har tidligere været rodet ind i leasingaftaler, som den har måttet trække sig ud af igen, efter det viste sig i DR-programmet Kontant, at der blev svindlet med leasingaftalerne.

Det kan du læse mere om her.

I den verserende sag mellem Kildehøj Privathospital og XP Digital bekræfter Ikano Bank, at den har fået en henvendelse fra privathospitalet. Ellers er det sparsomt med oplysninger fra banken. 

"Vi kigger på henvendelsen," fortæller Ikano Banks key account manager, Lotte Marholt, til Computerworld.

Hun fortæller, at banken er i en løbende dialog med XP Digital, men hun vil ikke uddybe, hvornår der eventuelt kommer en afklaring på sagen mellem Kildehøj Privathospital og XP Digital. 

Læs også:
Mand solgte brugt printer for 260 kroner - blev derefter sagsøgt for 200.000 kroner