Mand solgte brugt printer for 260 kroner - blev derefter sagsøgt for 200.000 kroner

Et salg af en brugt sort/hvid printer endte i sandt mareridt for printersælgeren, der havnede i kløerne på en serie-sagsøger. Læs her, hvordan en brugt printer til 240 kroner endte med at koste sælgeren flere tusinde kroner i sagsomkostninger.

Tilbage i 2009 solgte den nu 66-årige amerikaner Doug Costello en brugt sort/hvid printer på handelssitet Graiglist for 260 kroner.

Herefter startede seks et halvt års juridisk mareridt for printersælgeren, der undervejs har måttet betale 80.000 kroner i advokatbistand for at slippe ud af kløerne på køberen.

For hvad Doug Costello ikke vidste var, at han i køberen, den ukrainskfødte Gersh Zavodnik, var rendt ind i en vaskeægte serie-sagsøger, som på baggrund af beskyldninger om manglende printerdele sagsøgte Doug Costello for 30.000 dollar (knap 200.0000 kroner).

Søgsmålet gik på falsk reklame og kontraktbrud, da printeren ikke virkede efter hensigten og manglede dele.

Det skriver USA Today.

Vil ikke smadre folks knæ
Det mærkværdige forløb startede egentlig med, at køberen Gersh Zavodnik forsøgte sig med det maksimale erstatningsbeløb på 6.000 dollar (40.000 kroner) i den amerikanske 'small claims court'.

Her blev sagen afvist, da Gersh Zavodnik havde smidt bevismaterialet - det vil sige printeren - væk.

Med et generalieblad på over 120 søgsmål siden 2008 i hjemmeområdet, Marion-distriktet i den amerikanske stat Indiana tog Gersh Zavodnik sagen videre til Marions domstol.

Her førte han traditionen tro selv retssagen uden advokat. For på trods af, at han erhvervsmæssigt er fotograf og illustrator, er han mest beskæftiget med alle sine søgsmål, som overvejende bliver ført uden juridisk bistand.

"Jeg kan ikke gå rundt og smadre folks knæ, som de gjorde tilbage i Rusland. Disse folk har stjålet, og derfor henvender jeg mig til domstolen for at opnå retfærdighed," har han tidligere udtalt i et interview omkring sine mange søgsmål.

Taber 200.000 kroner
Også i slagsmålet om printeren til 240 kroner - faktisk knap 490 kroner inklusiv fragt - følte han sig trådt over tæerne i sådan en grad, at sagen blev kørt helt i bund.

Efter flere juridiske sværdslag havnede sagen for Appelretten i Indiana i 2012, som mente, at den skulle afprøves ved en høring.

Undervejs i forløbet havde Gersh Zavodnik sendt printersælgeren Doug Costello flere retsindkaldelser med krav på både 300.000 og 600.000 dollar (to millioner til fire millioner kroner), som Doug Costello ikke besvarede inden de krævede 30 dage.

Grundet denne teknikalitet endte Doug Costello ifølge retten med at indrømme sin misvedligeholdelse af kontrakten, og han stod dermed til at skulle betale erstatning på 200.000 kroner.

Doug Costello har efterfølgende hævdet, at han aldrig har modtaget disse krav sendt fra Gersh Zavodnik, og med nederlaget og det store erstatningsbeløb på sine skuldre hyrede han derpå en advokat til at redde trådene ud for sig i en ny appelsag.

"Hvilken form for virkelighed lever jeg i nu? Jeg aner ikke, hvad der sker. Hvorfor ved jeg ikke, hvad der sker," genkalder Doug Costello sine følelser omkring den fatale afgørelse over for USA Today.

Brød næsten sammen
Herefter blev sagen taget op igen af en dommer, der denne gang dømte til Doug Costellos fordel, da dommeren i appelsagen vurderede, at retsindkaldelserne med de høje økonomiske krav blev sendt i ond tro.

"Han sendte dem, fordi han håbede, at Costello ikke ville svare, og at det ville gælde som en indrømmelse af skyld," skriver dommeren, Nancy Vaidik i en afgørelse, der ikke lader megen tvivl tilbage om hendes holdning til Gersh Zavodnik.

Da Doug Costello hørte om afgørelsen på en forretningsrejse, brød han ifølge eget udsagn næsten sammen af glæde ved en forretningsmiddag.

"Jeg har båret denne økonomiske og følelsesmæssige byrde i seks et halvt år. Jeg har ikke brug for ham (Gersh Zavodnik, red.) i mit liv længere," forklarer Doug Costello til USA Today.

Han tilføjer, at han aldrig nogensinde vil sælge noget på nettet igen.

Sagen er dog ikke helt slut.

For Gersh Zavodnik har endnu engang appelleret afgørelsen, og sagen skal endnu engang i høring. Her skal dommeren blandt andet tage stilling til, om sagen helt skal afvises.

Læs også:
Bølge af Bluetooth-sager truer: Patentfirma presser 100 millioner kroner ud af Samsung
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Dette smartwatch er som skabt til at krydse Gobi-ørkenen – men det fungerer også fint herhjemme
Garmin Instinct Solar er et af de første smart-ure, som slet ikke behøver at blive opladet – det har sin fordele og naturligvis også sine begrænsinger.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.