Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Artikel top billede

Her venter mulige gevinster: Tre fordele for den danske it-branche ved Storbritanniens EU-exit

Vi har fundet tre punkter, hvor danske it-folk kan glæde sig over briternes kontroversielle nej til EU. Det handler om pund, nye virksomheder og højere vidensniveau.

Det britiske farvel til EU er blevet forbundet med dommedagsprofetier om eksempelvis dårligere økonomi og lav vækst i hele Europa.

Læs også: Her er konsekvenserne af briternes EU-farvel for den danske it-branche

Men et gammelt ordsprog siger, at der ikke er noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget andet.

Derfor er vi gået på jagt efter fordele for den danske it-branche ved, at briterne har vendt EU ryggen.

Lad det bare være sagt med det samme: Det er en jagt, hvor byttet har gemt sig godt, men ordsproget holder stadig, hvad det lover: Der er også fordele.

"Det er svært at pege på noget godt, så skulle det da lige være, at det næppe får betydning for iværksættere og andre ildsjæle, der ikke lader sig gå på af noget," siger Birgitte Hass, der er administrerende direktør i it-brancheforeningen IT-Branchen. 

Ikke et direkte positivt udsagn, men det er da en start.

Bedre priser på gadgets

Herefter ringede vi til Søren Søndergaard, der er EU-ordfører for Enhedslisten, som er et EU-skeptisk parti og derfor måske har gjort sig nogle tanker om, hvad det nej vil betyde - også på plussiden.

Han peger på den lave kurs på den engelske valuta som en umiddelbar fordel.

"Den mest konkrete ændring er det store fald i værdien af den britiske valuta, der over natten har gjort det ti procent billigere at være turist i England," siger han.

Det betyder selvfølgelig også, at danskerne med fordel kan købe it-gadgets på de engelske websider til en lavere pris end i går.

Argumentet går dog også den anden vej, hvilket medfører, at det bliver sværere for de danske it-virksomheder at sælge deres produkter i Storbritannien, der nu får mindre for pengene.

Vi vil dog gerne have et par fordele i det større perspektiv.

Altså, en stribe områder hvor it-Danmark kan lukrere på det engelske farvel.

Fokus på virksomhederne

Et mere håndfast eksempel på det kommer fra en EU-forsker på Københavns Universitet.

Det handler om, at det måske kan blive mere attraktivt for udenlandske it-virksomheder at placere sig i et land, der er en del af EU, hvis de vil ind på hele det europæiske marked.

"Man kan godt forestille sig, at der bliver mere fokus på landene indenfor EU, hvis man vil have foden indenfor i alle medlemslandene, og her kan Danmark naturligvis komme i betragtning," siger Henrik Larsen, professor på Københavns Universitet og ekspert i EU.

Han peger dog også på, at sproget og den mindre regulering i Storbritannien kan trække i den modsatte retning. Desuden har han et forbehold omkring, hvilken aftale som udarbejdes mellem EU og Storbritannien over de kommende år.

Bedre vidensniveau

Ligeledes kan det britiske nej medføre, at der er mulighed for landet at tiltrække flere dygtige it-folk, fordi man selv kan bestemme hvem, der kan krydse grænsen.

Et område, der har fyldt ganske meget i valgkampen.

Det fortæller en anden kritiker af EU, medlem af Europaparlamentet for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, der vurderer, at det engelske nej ligefrem kan give et kompetenceløft i hele EU og derfor også i Danmark.

"Når briterne selv kan vælge at få de dygtigste it-folk - eksempelvis programmører - til landet, så vil vidensniveauet stige, hvilket vil smitte af på både den danske it-branche men også resten af Europa," lyder hans vurdering.

EU-lovgivningen gælder mindst to år eller til udtrædelsen er forhandlet helt på plads.

Giv din mening til kende: Men hvad siger du til briternes EU-exit?

Kan den danske it-branche finde områder, hvor det engelske farvel kan betyde grønnere tal på bundlinjen, eller er der kun minusser i dette regnestykke?

Læs også:
Få dage til afstemning: Sådan vil en britisk exit fra EU ramme den danske it-branche

It-virksomheder slår alarm: Det vil ramme os alle hvis Storbritannien dropper EU
IT-JOB

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

Cyber Security Konsulent

Pharma Nord

PHP backend-udvikler

Gehl Architects ApS

IT Supporter
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere