Artikel top billede

Her venter mulige gevinster: Tre fordele for den danske it-branche ved Storbritanniens EU-exit

Vi har fundet tre punkter, hvor danske it-folk kan glæde sig over briternes kontroversielle nej til EU. Det handler om pund, nye virksomheder og højere vidensniveau.

Det britiske farvel til EU er blevet forbundet med dommedagsprofetier om eksempelvis dårligere økonomi og lav vækst i hele Europa.

Læs også: Her er konsekvenserne af briternes EU-farvel for den danske it-branche

Men et gammelt ordsprog siger, at der ikke er noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget andet.

Derfor er vi gået på jagt efter fordele for den danske it-branche ved, at briterne har vendt EU ryggen.

Lad det bare være sagt med det samme: Det er en jagt, hvor byttet har gemt sig godt, men ordsproget holder stadig, hvad det lover: Der er også fordele.

"Det er svært at pege på noget godt, så skulle det da lige være, at det næppe får betydning for iværksættere og andre ildsjæle, der ikke lader sig gå på af noget," siger Birgitte Hass, der er administrerende direktør i it-brancheforeningen IT-Branchen. 

Ikke et direkte positivt udsagn, men det er da en start.

Bedre priser på gadgets

Herefter ringede vi til Søren Søndergaard, der er EU-ordfører for Enhedslisten, som er et EU-skeptisk parti og derfor måske har gjort sig nogle tanker om, hvad det nej vil betyde - også på plussiden.

Han peger på den lave kurs på den engelske valuta som en umiddelbar fordel.

"Den mest konkrete ændring er det store fald i værdien af den britiske valuta, der over natten har gjort det ti procent billigere at være turist i England," siger han.

Det betyder selvfølgelig også, at danskerne med fordel kan købe it-gadgets på de engelske websider til en lavere pris end i går.

Argumentet går dog også den anden vej, hvilket medfører, at det bliver sværere for de danske it-virksomheder at sælge deres produkter i Storbritannien, der nu får mindre for pengene.

Vi vil dog gerne have et par fordele i det større perspektiv.

Altså, en stribe områder hvor it-Danmark kan lukrere på det engelske farvel.

Fokus på virksomhederne

Et mere håndfast eksempel på det kommer fra en EU-forsker på Københavns Universitet.

Det handler om, at det måske kan blive mere attraktivt for udenlandske it-virksomheder at placere sig i et land, der er en del af EU, hvis de vil ind på hele det europæiske marked.

"Man kan godt forestille sig, at der bliver mere fokus på landene indenfor EU, hvis man vil have foden indenfor i alle medlemslandene, og her kan Danmark naturligvis komme i betragtning," siger Henrik Larsen, professor på Københavns Universitet og ekspert i EU.

Han peger dog også på, at sproget og den mindre regulering i Storbritannien kan trække i den modsatte retning. Desuden har han et forbehold omkring, hvilken aftale som udarbejdes mellem EU og Storbritannien over de kommende år.

Bedre vidensniveau

Ligeledes kan det britiske nej medføre, at der er mulighed for landet at tiltrække flere dygtige it-folk, fordi man selv kan bestemme hvem, der kan krydse grænsen.

Et område, der har fyldt ganske meget i valgkampen.

Det fortæller en anden kritiker af EU, medlem af Europaparlamentet for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, der vurderer, at det engelske nej ligefrem kan give et kompetenceløft i hele EU og derfor også i Danmark.

"Når briterne selv kan vælge at få de dygtigste it-folk - eksempelvis programmører - til landet, så vil vidensniveauet stige, hvilket vil smitte af på både den danske it-branche men også resten af Europa," lyder hans vurdering.

EU-lovgivningen gælder mindst to år eller til udtrædelsen er forhandlet helt på plads.

Giv din mening til kende: Men hvad siger du til briternes EU-exit?

Kan den danske it-branche finde områder, hvor det engelske farvel kan betyde grønnere tal på bundlinjen, eller er der kun minusser i dette regnestykke?

Læs også:
Få dage til afstemning: Sådan vil en britisk exit fra EU ramme den danske it-branche

It-virksomheder slår alarm: Det vil ramme os alle hvis Storbritannien dropper EU
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere