Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Her er konsekvenserne af briternes EU-farvel for den danske it-branche

Vi kan imødese en lang periode med usikkerhed, og derfor vil mange it-virksomheder nu overveje det en ekstra gang, før de investerer i Storbritannien.

Øv.

Sådan kan den danske it-branches holdning til det britiske farvel til EU opsummeres.

Det fortæller Birgitte Hass, direktør for interesseorganisationen IT-Branchen.

"Som branche siger vi øv i dag. Det gør vi, fordi det vil føre til øget usikkerhed og dermed risiko for en manglende lyst til at foretage investeringer," siger hun.

Ifølge IT-Branchen vil vi i den kommende tid komme til at se en tilbageholdenhed fra danske it-virksomheder, der vil være mindre tilbøjelige til at investere i Storbritannien.

"Vi forventer, at it-virksomheder, der eksempelvis overvejer at investere i en filial i London, nu vil tænke sig om en ekstra gang. Jeg tror, at vi især vil se, at store etablerede it-virksomheder vil være meget forsigtige med at investere i Storbritannien, indtil vi får en afklaring på, hvilke aftaler, der bliver indgået mellem Storbritannien og EU," siger hun til Computerworld og tilføjer:

"Det er beklageligt, og jeg vil ikke anbefale virksomhederne at bremse op. Men det er simpel observation. For det er nu engang sådan, at markederne reagerer på usikkerhed," siger hun.

Vil føre til nye problemstillinger

Ifølge Birgitte Hass vil tilbageholdenheden fortsætte, indtil vi får en endelig afklaring på en række af de mange uafklarede spørgsmål, som det britiske EU-exit efterlader de europæiske it-virksomheder med.

Hun mener især, at visumreglerne, reglerne for datasikkerhed samt bekæmpelsen af grænseoverskridende it-kriminalitet er områder, der nu bliver præget af usikkerhed

"Cybercrime er jo om noget et grænseoverskridende problem, hvor vi nu skal finde ud af, hvordan vi effektivt kan bekæmpe det, når en så stor og nær samarbejdspartner som Storbritannien pludselig befinder sig i et vakuum," siger hun.

Læs også: TDC har hundredevis af ansatte i Storbritannien - men ingen plan klar efter EU-exit: "Vi tager det roligt"

Kan blive sværere at få arbejdstilladelse

Hos erhvervsorganisationen DI Digital er meldingen næsten enslydende. 

Branchedirektør i DI Digital, Adam Lebech, fremhæver især den usikkerhed, der knytter sig til arbejdskraftens frie bevæglighed. 

Et af de centrale emner i den britiske valgkamp har været immigration og tilstrømningen af arbejdskraft fra især Østeuropa. 

Derfor er der ifølge Adam Lebech en risiko for, at det i fremtiden vil blive svære for virksomheder at få arbejdstilladelse til deres medarbejdere i Storbritannien. 

Risiko for fem år med usikkerhed

Ifølge Adam Lebech kan vi komme til at vente adskillige år på, at den problemstilling bliver afklaret.  

"Vores worst-case-scenarie er, at der går op til fem år, før der kommer en afklaring, og vi vil altså opleve en lang periode med usikkerhed," siger han. 

Men hvordan skal danske it-virksomheder agere i denne lange periode med usikkerhed? 

Det er der ikke noget klart svar på, lyder det fra Adam Lebech. 

"Vi kan sige, at risikoen ved at investere i Storbritannien er blevet øget betragteligt med briternes farvel til EU. Derfor kommer det til at afhænge af den enkelte virksomheds risikoprofil. For nogle virksomheder vil tilbageholdenhed være klogt, mens det ikke er tilfældet for andre virksomheder," siger Adam Lebech. 

Læs også: 
Få dage til afstemning: Sådan vil en britisk exit fra EU ramme den danske it-branche
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere