Artikel top billede

Så enormt er Googles energiforbrug - kunstig intelligens finder enorme besparelser

Googles opkøb af en engelsk specialist i kunstig intelligens har vist sig at være en kanon investering. For nu er softwaren sat i arbejde i en del af Googles enorme datacentre, og det har givet overraskende gode resultater.

I 2014 købte Google selskabet DeepMind, som blandt andet er specialist i kunstig intelligens.

Nu har de nye ejere i de seneste måneder sat den kunstige intelligens på arbejde i nogle af Googles store datacentre for at spare yderligere på strømforbruget, og det har vist sig at være en meget stor succes, som nok kan retfærdiggøre investeringen på godt 600 millioner dollar.

Systemet har genereret 15 procent forbedring af den såkaldte power usage effectiveness - også kaldet PUE, som er et effektivitetsmål, man benytter i datacenter-branchen.

Det fortalte en af stifterne af DeepMind, Demis Hassabis, på en konference om kunstig intelligens for nylig i New York, skriver Bloomberg. Og den besparelse var noget, der overraskede Google-folkene, fortalte han.

Værdien af 15 procent forbedret PUE er ukendt, men Bloomberg skriver, at 10 procent reduktion af energiforbruget i datacentrene vil give årlige besparelser på flere hundrede millioner dollars.

Google fokuserer på energibesparelser

I forvejen er Google meget fokuseret på at spare på strømmen.

Googles samlede elregning i 2014 omfattede i følge Bloomberg et forbrug på gigantiske 4.402.903 MWh. Det svarer til forbruget i næsten 367.000 amerikanske husholdninger.

Til sammenligning er der cirka godt 350.000 husholdninger i København og Frederiksberg tilsammen, så det er noget af en bon, Google skal betale.

En meget stor del af forbruget sker i Googles 13 enorme datacentre.

Den gennemsnitlige PUE i datacentrene er nu nede på 1,12, og det er ifølge Google selv i verdensklasse.

PUE er et mål for, hvor stor en del af energiforbruget, det går til køling og energiforsýning i forhold til databehandling.

Et PUE på to betyder altså, at for hver watt, der bruges til databehandling, bruges der én watt til køling og energiforsyning.

Kontrollerer 120 variabler

Den kunstige intelligens fra DeepMind kontrollerer 120 variabler i datacentrene. Blandt andet blæsere, kølesystemer og vinduer.

Men det er kun første skridt i processen, for den kunstige intelligens har allerede identificeret flere nødvendige målepunkter, som kan give større besparelser, så nu skal der installeres flere sensorer i datacentrene, fortalte Demis Hassabis.

Projektet bygger oven på Googles flerårige erfaringer med brug af neurale netværk til at optimere energiforbruget i datacentrene.

Udover Googles stadig enorme energiforbrug, har Microsoft på sin WPC2016-konference fortalte sine partnere, at Redmond-selskabet med sin store cloud-satsning har et samlet energiforbrug, der svarer til en mindre amerikansk stat. 

Derfor er det ikke mærkeligt, at også Microsoft i stigende grad benytter diverse teknologier til at nedbringe sin el-regning.

Læs også: 
Datacenter-direktør jubler over udsigt til billig el-regning - du betaler gildet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Produktion 2.0: Drift og sikkerhed når der går IT i OT

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

23. februar 2023 | Læs mere


MS Power Platform

Bliv inspireret til, hvordan du kan gribe mulighederne via Microsofts Power Platform og Power Apps gennem oplæg om og demonstrationer af, hvordan danske virksomheder anvender mulighederne. Eksempelvis ved at visualisere og dele data med Power BI, tilpasse, digitalisere workflows med Power Apps samt automatisere workflows mellem services med Power Automate.

28. februar 2023 | Læs mere


Customer Experience - sådan får du glade og loyale kunder

En dyb og relevant indsigt i dine kunders behov, ageren og navigeren er med til at skabe den bedste kundeoplevelse. Det kræver mange data, og det er afgørende at virksomhederne har det rette setup og viden om dataindsamling og dataanalyse. Deltag på dette semirnår og bliv klogere på de store aktuelle muligheder som data, software og ny innovation skaber inden for customer experience.

01. marts 2023 | Læs mere