Så enormt er Googles energiforbrug - kunstig intelligens finder enorme besparelser

Googles opkøb af en engelsk specialist i kunstig intelligens har vist sig at være en kanon investering. For nu er softwaren sat i arbejde i en del af Googles enorme datacentre, og det har givet overraskende gode resultater.

I 2014 købte Google selskabet DeepMind, som blandt andet er specialist i kunstig intelligens.

Nu har de nye ejere i de seneste måneder sat den kunstige intelligens på arbejde i nogle af Googles store datacentre for at spare yderligere på strømforbruget, og det har vist sig at være en meget stor succes, som nok kan retfærdiggøre investeringen på godt 600 millioner dollar.

Systemet har genereret 15 procent forbedring af den såkaldte power usage effectiveness - også kaldet PUE, som er et effektivitetsmål, man benytter i datacenter-branchen.

Det fortalte en af stifterne af DeepMind, Demis Hassabis, på en konference om kunstig intelligens for nylig i New York, skriver Bloomberg. Og den besparelse var noget, der overraskede Google-folkene, fortalte han.

Værdien af 15 procent forbedret PUE er ukendt, men Bloomberg skriver, at 10 procent reduktion af energiforbruget i datacentrene vil give årlige besparelser på flere hundrede millioner dollars.

Google fokuserer på energibesparelser
I forvejen er Google meget fokuseret på at spare på strømmen.

Googles samlede elregning i 2014 omfattede i følge Bloomberg et forbrug på gigantiske 4.402.903 MWh. Det svarer til forbruget i næsten 367.000 amerikanske husholdninger.

Til sammenligning er der cirka godt 350.000 husholdninger i København og Frederiksberg tilsammen, så det er noget af en bon, Google skal betale.

En meget stor del af forbruget sker i Googles 13 enorme datacentre.

Den gennemsnitlige PUE i datacentrene er nu nede på 1,12, og det er ifølge Google selv i verdensklasse.

PUE er et mål for, hvor stor en del af energiforbruget, det går til køling og energiforsýning i forhold til databehandling.

Et PUE på to betyder altså, at for hver watt, der bruges til databehandling, bruges der én watt til køling og energiforsyning.

Kontrollerer 120 variabler
Den kunstige intelligens fra DeepMind kontrollerer 120 variabler i datacentrene. Blandt andet blæsere, kølesystemer og vinduer.

Men det er kun første skridt i processen, for den kunstige intelligens har allerede identificeret flere nødvendige målepunkter, som kan give større besparelser, så nu skal der installeres flere sensorer i datacentrene, fortalte Demis Hassabis.

Projektet bygger oven på Googles flerårige erfaringer med brug af neurale netværk til at optimere energiforbruget i datacentrene.

Udover Googles stadig enorme energiforbrug, har Microsoft på sin WPC2016-konference fortalte sine partnere, at Redmond-selskabet med sin store cloud-satsning har et samlet energiforbrug, der svarer til en mindre amerikansk stat. 

Derfor er det ikke mærkeligt, at også Microsoft i stigende grad benytter diverse teknologier til at nedbringe sin el-regning.

Læs også: 
Datacenter-direktør jubler over udsigt til billig el-regning - du betaler gildet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere


Bedre EDI til SAP

Mød førende danske virksomheder, der alle bruger SAP, og hør hvordan de har tacklet komplekse forretningsudfordringer med EDI. Lær af erfaringer fra Lemvigh-Müller og BESTSELLER, få INVIXO’s 5 skridt til bedre EDI, og hør om SAP’s seneste, massive satsning på deres integrationsplatform.

27. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Grundfos fyrer to-cifret antal it-medarbejdere i stor omstrukturering
Den store fyringsrunde i Grundfos i september har fået konsekvenser for selskabets it-afdeling, der bliver beskåret. Et to-cifret antal it-medarbejdere er blevet opsagt.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sælger du nemt IT-sikkerhed og backup som en service – og styrker din indtjening
Den klassiske forhandlermodel med salg af produkter er under pres. Som IT-forhandler er du enormt konkurrenceudsat og de kunder der køber, er ikke altid loyale. Den hårde konkurrence giver samtidig stærkt begrænsede margener. For kunden er det er mere besværligt købe produkter end det er at købe services og du risikerer derfor, at kunden smutter over til en nemmere og mere fleksibel løsning - det vil sige til nogen, der sælger services. Nøglen til vækst er ofte at påtage sig rollen som managed service provider. Her tilbyder du en pakke af services, der komplementerer primærproduktet og løser en udfordring for kunden – og styrker dit salg og din indtjening. Du opnår en løbende indtægt, en tættere relation til dine kunder og en fleksibilitet og skalerbarhed, som kun skyen kan tilbyde. Et oplagt eksempel er en kombination af salg af services som cyberbeskyttelse og backup. I denne hvidbog får du konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med at optimere din forretningsmodel.