Artikel top billede

Intel skal fremstille chip for ærkerivalen ARM: Her er tre store fordele for Intel i ny ARM-aftale

Intel indgår stort partnerskab med chip-rivalen ARM. Bag partnerskabet ligger flere fordele for Intel, der er i færd med at omlægge hele forretningen.

Intel kom en postgang for sent til afgang, da smartphone-toget begyndte at køre i 2007.

Siden har Intel kæmpet for at komme ind på markedet, der imidlertid har været domineret af chip-rivalen ARM, som i årevis formåede at sætte sig på smartphone-markedet som den foretrukne chip-producent.

Det fik i foråret Intel til at skrinlægge al udviklingsarbejde på selskabets kommende smartphone-chip.

Det kan du læse mere om her: Intel dropper Atom-chip: Er Intel ved at trække sig helt ud ad smartphone-markedet?

I et faldende pc-marked - som Intel er afhængig af - har det store selskab nu igangsat en længe ventet kursændring, der skal frigøre det fra dets historiske afhængighed af pc-markedet.

Det kan du læse mere om her: Helt nyt Intel på vej: Her er det nye Intel efter gigantisk fyringsrunde og omstrukturering

Ny stor-aftale: Skal levere til LG's telefoner
På den anden side har vi ARM, der i dag leverer chip til en stor del af verdens smartphone-producenter.

Den nye partnerskabsaftale betyder, at Intel skal producere ARM-chip til blandt andet sydkoreanske LG.

Der kommer altså til at stå ARM på processorerne, men de skal produceres på Intels høj-teknologiske fabrikker.

Det kan ligne et nederlag for Intel, men det er det ikke. For aftalen indeholder flere fordele end ulemper for det store selskab.

For Intel er der intet kontroversielt i at tage en konkurrent ind i produktions-faciliteterne.

Selskabet producerer også chip for Altera og andre og har tidligere produceret custom-processorer for både HP og Compaq.

Det er der ikke noget usædvanligt i.

Det gælder imidlertid for Intel, at selskabet altid har været meget mere kræsen, når det handler om at tage andre selskaber ind i produktionsfaciliteterne, end det er tilfældet med eksempelvis Samsung og TSMC, der er blandt verdens største producenter af mobil-chip.

For skal man anvende Intels produktions-faciliteter, er det i modsætning til mange af de øvrige producenter et krav, at man følger Intels processer, design-principper og fremstillings-metoder - og ikke sine egne.

"Og Intels metoder er unikke og 'non industry-standard'," fortæller analytiker Malcom Penn fra Future Horizons til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau.

1: Kan ramme konkurrenterne
Ifølge Malcom Penn kan den nye aftale med ARM være med til at styrke Intels position på markedet for processorer til smartphone ganske markant overfor de to store, Samsung og TSMC.

"Konkurrenterne siger alle, at de har 10nm eller 14nm produktions-faciliteter, mens Intels proces er utvetydigt mere avanceret og måske en hel generation foran Samsung og TSMC. De kan ikke levere en processor med bedre performance end Intel," siger han.

Læs også: Samsung skal producere ny superchip til smartphones for Qualcomm - men står til at blive fyret af Apple

2: Fylder fabrikkerne

Produktions-faciliteter til processorer er meget dyre at etablere og holde i gang, da der er tale om meget komplekse processor.

Det betyder, at de er bygget til at køre med fuld kapacitet.

Med faldet i pc-markedet kunne noget tyde på, at Intels fabrikker ikke kører for fuld kapacitet, hvilket aftalen kan rette op på.

3: Får viden og erfaring

Aftalen betyder også, at Intel får erhvervet sig ny viden og erfaringer, når det gælder om at producere lav-energi processorer til lav pris i meget stor volumen.

Det vil kunne hjælpe selskabet i det visioner på ikke mindst det spirende marked for 'Internet of Things,' der i løbet af nogle år vil øge behovet for meget energi-effektive og små chip til alverdens apparater markant.

Her har Intel kørt kanonerne i stilling for at være med. Og LG/ARM-aftalen kan meget vel her udløse meget nyttige erfaringer til at få trimmet produktionen.

Du kan læse mere om Intels planer på IoT her: Intel dropper pc- og mobil-markedet som hovedmål: Fremtidens vækst skal komme fra disse nye områder

Er Intels strategi den rigtige? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.

Læs også:

Intel klar med helt ny superchip og gratis styresystem til Internet of Things

Intel dropper Atom-chip: Er Intel ved at trække sig helt ud ad smartphone-markedet?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere