Foto: Morten Sahl Madsen.

Apps er ved at fortrænge det åbne web: Din fremtid er ikke en fri browser men i en reguleret app

Apps er ved at fortrænge det åbne web. Vi bruger stadig mindre tid på det åbne og frie www og mere tid i regulerede og velfriserede apps, der bliver solgt i App Stores, hvor udviklerne har mulighed for at tjene flere penge.

Når en ny banebrydende teknologi vinder frem, så følger mediernes reaktion ofte en velkendt drejebog.

Først hyper vi teknologien, derefter dømmer vi den ude og til sidst - ja til sidst - så kommer den snigende og overtager verden.

Det er i høj grad også sådan historien er gået med de forandringer, som smartphonens og tablettens indtog har skabt. 

The web is dead
Det er i disse dage seks år siden, at det toneangivende amerikanske tech-magasin Wired spåede World Wide Webs snarlige død. "The Web Is Dead", lød det med store fede typer på forsiden af magasinet.

I artiklen blev det proklameret, at vi nu var gået ind i en ny tidsalder. En tidsalder der er domineret af apps, og hvor "the web" spiller en stadig mere ubetydeligt rolle.

Konsekvensen er, at internetbrugerne i fremtiden vil bruge stadig mindre tid på det åbne og frie World Wide Web.

I stedet for at se internettet gennem en webbrowser, vil vi tilgå det gennem regulerede og velfriserede apps, der bliver solgt i App Stores, hvor udviklerne har mulighed for at tjene flere penge.

Wireds artikel blev skrevet i august 2010. Det vil sige i det år, hvor Apple udgav den første iPad og den banebrydende iPhone 4. Begejstringen for de nye mobile-enheder var med andre ord på sit højeste.

Det var også dengang, at vi alle talte om den nye post-pc-verden.

Sidenhen er tablet-salget dykket, og vi oplever et smartphone-marked, der nærmer sig mætningspunktet. Samtidig er vi begyndt disktutere, om vi har været lige lovligt hurtige til at dømme pc'en og World Wide Web ude.

Men mens vi diskuterede det, forandrede verden sig.

Tvivler du på den påstand, så tag eksempelvis et kig på den seneste statistik fra ComScore. Statistikken fra Comscore viser, at amerikanerne nu for første gang bruger mere end halvdelen af deres online-tid i smartphone-apps. 

En stigning på ni procentpoint sammenlignet med for to år siden, og pludselig giver det måske igen mening at tale om en post-verden. 

Læs også: Her er de 15 mest populære apps netop nu

Trussel mod Google
Skift som disse udgør naturligvis en trussel mod mange store virksomheder.

Eksempelvis er en verden, hvor websites betydning skrumper en trussel mod en virksomhed som Google, der lever af at gøre World Wide Web tilgænglig og søgbar.

Og da Facebook blev børsnoteret i 2012 faldt virksomhedens aktie kort tid efter med mere end 50 procent, fordi investorerne på Wall Street frygtede, at Facebook ikke ville være i stand til at skabe den samme omsætning på mobile enheder, som virksomheden på daværende tidspunkt gjorde på desktop. 

Facebooks store forvandling
Men i dag fire år senere har Facebook stort set gennemgået en total transformation fra at være et website til en social smartphone-app. 

Du kan naturligvis stadigvæk tilgå Facebook fra din webbrowser, men i dag er det kun et fåtal af brugerne, der foretrækker den løsning.

I dag kommer intet mindre end 90 procent af Facebook daglige brugere fra en mobil enhed, og 84 procent af Facebooks annonceindtægter bliver genereret af mobile annoncer.

Alt dette er måske et eksempel på det, som investoren Morgan Housel fra venturekapitalfirmaet Collaborative Fund omtaler i et nyt blogindlæg.

Her forklarer han, at der ofte en tidsmæssig forskydning mellem det at ændre verden - og det at overbevise folk om, at verden rent faktisk er blevet ændret.

Læs også:

Styresystemernes tid er ved at være omme

Browser-ekspert: Derfor vil apps aldrig kunne erstatte browseren

Online-gigant: Derfor kommer mobil-handel til at vippe pc'en af pinden


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Her er 4 overraskende facts om digitaliseringen i detail og produktionsbranchen!
I 2018 blev 300 europæiske virksomheder spurgt til deres samhandelsprocesser. Det kom der fire overraskende facts ud af, som vi bringer i dette whitepaper. Eksempelvis anvendes fax stadig af 22% af de adspurgte 300 europæiske virksomheder. Whitepaperet fortæller også om vigtigheden af at finde en EDI-leverandør, som kender dit marked og dine muligheder. Nysgerrig? Så download dette gratis whitepaper nu.