Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Gigantisk underskud til CSC Danmark: Har tabt næsten en milliard kroner på et år

CSC Danmark har i det seneste år tabt 930 millioner kroner ud af en omsætning på 2,7 milliarder kroner. Er den rivende gal i selskabet?

CSC Danmark har i det seneste år tabt gigantiske 930 millioner kroner efter skat på en omsætning på 2,7 milliarder kroner.

Det betyder, at CSC Danmark mister næsten halvdelen af sin egenkapital på at dække det markante underskud.

CSC Danmark har i de seneste par år ellers landet pæne overskud efter en del år præget af det ene meget store underskud efter det andet.

I 2011/12 tabte CSC Danmark et lignende beløb - nemlig 894 millioner kroner - mens selskabet i 2012/13 fik et underskud efter skat på 202 millioner kroner.

Du kan se mere om CSC's tal i Computerworlds Brancheguide.

Det er værd at lægge mærke til, at CSC lander underskud på 'kun' 344 millioner kroner på den primære drift - altså selve forretningen før skat og afskrivninger og forskellige teknikaliteter bliver indskrevet i regnskabet.

Underskuddet på den primære drift er dog ganske markant i forhold til året før, hvor CSC landede et overskud på den primære drift på 261,9 millioner kroner.

CSC peger i regnskabet på, at omsætningen på 1,1 milliarder kroner for Danmark og 2,7 milliarder kroner for Norden er lavere end forventet, og at omsætningen er faldet som følge af udløb af kontrakter.

Når det gælder det meget store underskud, peger CSC på, at det skyldes flere ekstraordinære og dyre engangs-begivenheder, som for alvor har suget på pengekassen.

Vigtigst har været den store fyringsrunde - CSC kalder det en 'omstrukturering af arbejdsstaben' - som selskabet gennemførte i foråret 2015.

Her skilte selskabet sig af med hver tredje medarbejder - men planlagde samtidig at hyre op mod 150 nye medarbejdere med mere fremtidssikrede skills.

Det kan du læse mere om her: Derfor vil CSC skille sig af med hver tredje medarbejder.

"Omstruktureringen af arbejdsstaben var en investering i 'right-sizing' af vores stab, udvikling af næste-generations talenter og kompetencer til bedst at understøtte de hurtigt udviklende kunde-behov," skriver CSC.

Hertil kommer, at selskabet har nedskrevet dets udskudte skatte-aktiver 'markant,' som det skriver.

Selv fraregnet disse ekstraordinære poster er resultatet langt fra CSC's forventninger for året, der oprindeligt lød på, at CSC ville lande et resultat på niveau med resultatet for det foregående regnskabsår - altså et driftsoverskud i niveauet en kvart milliard kroner.

CSC peger på den lavere omsætning samt det, som selskabet kalder for 'forsinkelse i kunde-projekter' som grundene til den markante afvigelse fra forventningerne.

Centralt står, at CSC ikke har været i stand til at lande nye ordrer i takt med, at de gamle, store kontrakter er udløbet.

CSC har historisk været en af de største it-leverandører til staten, hvor selskabet i kraft af sin baggrund som statens eget it-selskab har været en af de få it-leverandører, der har været i stand til at håndtere de ofte meget store og komplekse, statslige datasystemer.

I de senere år har CSC imidlertid været rodet ind i en række sager med kuldsejlede og meget dyre it-projekter, ligesom selskabet har haft udfordringer med it-sikkerheden.

Computerworld kunne i foråret afsløre, at den den danske stat i årevis har forsøgt at slippe ud af de evighedskontrakter, der i mange år har låst myndigheder fast til store leverandører som IBM, CSC og KMD i et jerngreb, som det er meget svært og ressourcekrævende at komme ud ad.


CSC kan eksempelvis ikke fremskaffe den dokumentation på selskabets egne systemer, som er nødvendige for at kunne sende opgaverne i udbud.

Læs: Afsløring: Skat har forsøgt at slippe ud af evighedskontrakt med CSC i 16 år.


Det har blandt ført til, at Digitaliseringsstyrelsen har igangsat et arbejde, der skal føre til en frigørelse af denne afhængighed.

Det kan du læse mere om her: Det store opgør på vej: Vil det lykkes for staten at frigøre sig fra dyb afhængighed af IBM og CSC?

CSC Danmark kalder i regnskabet trods det markante underskud den danske forretning for sund og præget af vækst.

Selskabet forventer derfor forbedringer i resultaterne i det kommende år, selv om forretningen er præget af 'riscici og usikkerheder, hvoraf mange er uden for selskabets kontrol,' som det hedder.

For CSC gælder det, at selskabet som en række af de øvrige top-liga-spillere er ved at bygge hele virksomheden om. Der var engang, hvor de gamle spillere - IBM, CSC, KMD og andre - nærmest kunne tage den pris, som det passede dem af deres kunder.

Sådan er det ikke længere.

I dag buldrer en skov af mindre og langt mere agile, innovative og omstillingsparate virksomheder ind for at tage kampen op med de gamle og gumpetunge giganter, og det har udfordret hele den måde, som de store, gamle it-konger fungerer og tænker på.
De store gamle - HP, IBM, Dell, Microsoft og så videre - er således alle i gang med ændre fokus og gennemføre ofte smertefulde oprydninger i virksomheden.

For konkurrencedygtigheden og produktiviteten skal forbedres. Det samme skal omstillings-hastigheden og de teknologiske og innovative kompetencer i virksomhederne.

CSC har således været tvunget til at tage alt op til revision i den danske virksomhed, der allerede har været gennem store fyringsrunder og organisations-ændringer, nyt fokus, fjernelsen af hele ledelseslag og en generel opstramning.

Siden den store konflikt med fagforbundet Prosa i 2011 er antallet af medarbejdere blevet halveret og løn-omkostningerne er faldet med 175 millioner kroner.

Samtidig har IBM eksempelvis sagt farvel til mere end 51.000 ansatte i løbet af blot det seneste år på globalt plan - heraf mange i Danmark.

Du kan læse mere om IBM's udfordringer i markedet her: Derfor er der ingen vej uden om gigantisk fyringsrunde i IBM.

Nye satsningsområder
For CSC gælder det, at de nye satsnings-områder er big data, mobility, sikkerhed, internet of things og løsninger inden for social - altså i grove træk de samme satsningsområder som SAP, HP, Microsoft, Dell, Tata, IBM og andre nu kigger på og samtidig områder, der kræver nye kompetencer i forhold til CSC's klassiske kerneområde.

CSC er med andre ord på vej væk den klassiske mainfraime- og cobol-infrastruktur og på vej over mod verden og en forretningstruktur domineret af service-as-demand - altså cloud.

CSC Danmark er moderselskab for CSC i Norge og Sveroge samt CSC Airlone og CSC Healtcare.

CSC vil ikke stille op til interview om det dårlige regnskab.

Du kan læse selskabets reaktion på det gigantiske underskud her: Her er CSC Danmarks eneste kommentar til gigant-underskud på næsten en milliard kroner

Læs også:

Antallet af ansatte rasler ned hos danske it-giganter
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere