Artikel top billede

(Foto: Frederik Danvig)

Derfor er der ingen vej uden om gigantisk fyringsrunde i IBM

ComputerViews: Der er ingen vej uden om IBM's kommende kæmpe-fyringsrunde, der står til at blive en af de største fyringsrunder i hele it-industriens historie.

ComputerViews: En af verdens største og mest anerkendte it-virksomheder er i massiv krise: Der er rygter om, at selveste IBM er på vej med den største og mest gennemgribende fyringsrunde i selskabets lange historie.

Op mod 26 procent af selskabets godt 400.000 ansatte vil blive fyret, lyder det fra det velansate finansmagasin Forbes.

Det kan du læse mere om her: Finansmedie: IBM på vej til at fyre næsten hver fjerde medarbejder i gigantisk fyringsrunde

Hvis det passer, betyder det, at mindst 100.000 medarbejdere vil miste deres job i fyringsrunden, der ifølge Forbes går under arbejdstitlen 'Project Chrome.'

Det vil i givet fald blive en af de største fyringsrunder i it-branchens historie, og størrelsen indikerer, at det er alvorligt, og at IBM 'means business.'

Det er også nødvendigt, efter så mange kvartaler med faldende nøgletal.

Læs også: IBM afviser vild fyrings-historie fra Forbes: "Latterlige" oplysninger

Det kan du læse mere om her: Konstant tilbagegang i 11 kvartaler: Her satser IBM på ny vækst efter langvarig nedtur.

For IBM er problemet, at omsætningen skal op, hvis indtjeningen skal op. Det skyldes, at selskabet som ethvert andet selskab er underlagt det konstante krav om vækst og fremgang, da vækst får aktiekursen til at stige, så aktionærerne bliver glade.

Men IBM kan trods hiv og sving ikke få omsætningen til at stige, viser rækken af kvartaler med konstant faldende nøgletal.

Og derfor må selskabet gribe til den næste løsning, der findes på hylden, hvis indtjeningen skal i vejret, nemlig opsigelse af et stort antal medarbejdere. Et fald i omkostningerne vil i sagens natur betyde, at indtjeningen vil stige, hvis omsætningen ikke falder tilsvarende.

Tage egen medicin

IBM har i nogle år været i gang med en stor kursændring i kølvandet på den ændring i efterspørgslen - ikke mindst over mod cloud - som i de senere år har præget it-industrien.

Topchef Virginia Rometty siger, at IBM gør 'store fremskridt' i forandrings-arbejdet, hvor selskabet vil lægge alle de ikke-lukrative opgaver bag sig og i stedet satse entydigt på forretningsområder med høje indtjenings-marginer - hvilket primært vil sige avancerede it-løsninger til erhvervslivet.

Rometty har peget på, at IBM er ved at 'repositionere IBM-porteføljen for 'higher value'.'

I udsagnet kan vi læse, at IBM efter alt at dømme nu vil opsige stort set alle de medarbejdere, der i dag er beskæftiget med hardware-produktion, efter IBM over flere omgang har solgt ud af hardware-forretningen til blandt andre kinesiske Lenovo - senest med salget af x86-forretningen.

Det kan du læse mere om her: Kinesisk it-firma køber IBM's server-forretning - betaler milliarder

Væksten skal i stedet komme fra salg af løsninger inden for big data, cloud, mobile, social og sikkerhed, hvilket i grove træk er nøjagtigt det samme, som selskaber som HP, Microsoft, Dell, CSC, Tata og andre service-leverandører slår på.

Læs også: Ingen vej uden om: Derfor skal HP splittes op i to.

Vi kan dog ikke udelukke, at selskabet også vil skære dybt ned i andre dele af organisationen og her opsige ansatte, som regnes for overflødige og mulige at erstatte med smartere processer og smartere it-systemer i fremtiden.

Læs også: IBM afviser vild fyrings-historie fra Forbes: "Latterlige" oplysninger

Presset på kerneområder

IBM har i de senere år været presset på en række af sine historiske kerneområder, hvor der både har været øget konkurrence samt pres fra kunderne om at få lavere priser på ydelserne.

Det gælder også i Danmark, hvor antallet af ansatte fra 2010 til 2013 er faldet fra 3.870 mand til 2.836.

Det svarer i hele træskolængder faktisk nogenlunde til det procentuelle antal, som IBM nu angiveligt står til at fyre i hele organisationen, hvilket indikerer, at IBM Danmark har været på forkant med udviklingen.

Det er dog fortsat uklart, om der skal fyres ansatte i den danske forretning, da IBM Danmark indtil videre ikke har nogen kommentarer til oplysningerne.

Indtil videre tyder meget dog på, at den store fyringsrunde bliver en af de afsluttende faser i IBM's exit fra hardware-markedet, og at IBM herfra toner rent flag som service-firma.

Oprydning i CSC Danmark ved vejs ende efter fyringer og krise: Her er det nye CSC.

Der var engang, hvor det blandt it-chefer hed sig, at 'ingen nogensinde er blevet fyret for at vælge IBM,' fordi selskabet nok var dyrere, men også stabilt, driftsikkert, en hel virksomhed i blå skjorte, stramt slips og grå jakkesæt, hvis kælenavn ('Big Blue') endda indeholdte det forretnings-seriøse 'blue.'

Den store fyringsrunde viser, at IBM nu er steget ned blandt almindelige dødelige.

Her kæmpes der med næb og kløer om hver eneste dollars omsætning, og alle midler skal tages i brug for at øge organisationens konkurrence-dygtighed.

Vitalt er det, at IBM's indtjening igen begynder at vokse. 11 kvartaler med fald og nedtur er så lang tid, at selv optimisterne begynder at miste tillid.

Svaret er et mindre IBM - mere agilt og mere fokuseret. Den vej er alle it-firmaer tvunget til at bevæge sig ned ad i disse år i takt med, at konkurrencen øges og kravene fra kunderne skærpes.

Læs også: IBM afviser vild fyrings-historie fra Forbes: "Latterlige" oplysninger




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere