Facebook bygger kæmpe-datacenter i Odense

Facebook er i gang med at opføre kæmpedatacenter i Odense.

Facebook er gået i gang med at bygge et stort datacenter i Danmark.

Det kommer til at ligge i Tietgenbyen i Odense, og byggeriet er så småt gået i gang, skriver Fyens Stiftstidende.

Således er der blevet sat hegn op omkring grunden, og entreprenører er begyndt at rykke ind på grunden.

Ifølge avisen vil Facebook-anlægget komme til at bestå af to serverhaller på 26.500 kvadratmeter samt en hal på 39.000 kvadratmeter.

Avisen skriver, at Odense Kommune ingen kommentarer har til oplysningerne, mens det ikke har været muligt at få en kommentar fra Facebook selv.

Facebook har i dag også et stort datacenter i Luleå i Sverige, mens selskabet er i gang med at bygge et center uden for Dublin.

Står fyens.dk oplysninger til troede vil Facebooks datacenter i Odense dermed blive større end det datacenter på 166.000 kvadratmeter, somApple er i gang med at opføre ved Viborg.

Målrettet arbejde fra Udenrigsministeriet
Computerworld har tidligere kunne berette, at Udenrigsministeriet gennem organisationen Invest in Denmark har arbejdet på at lokke en eller flere internationale it-firmaer til at placere datacentre i Danmark.

Så sent som i foråret gav Skatterådet grønt lys for, at internationale it-virksomheder kunne opføre et datacenter i Danmark.

Læs også: Afsløring: Hemmelige forhandlinger med it-giganter om nye datacentre på dansk jord

Her tog Skatterådet stilling til et skatteteknisk spørgsmål, hvor rådet konkluderede, at en unavngiven international it-gigant godt ville kunne drive et datacenter via et dansk anpartsselskab i Danmark uden at risikere, at moderselskabet også vil blive gjort helt eller delvis skattepligtig i Danmark.

I den forbindelse oplyste Skatterådet formand, at medlemmerne af Skatterådet har tavshedligt og derfor ikke må oplyse navne på personer eller firmaer, der er omtalt i rådets afgørelser og svar.

Men af det såkaldt "bindende svar" fra Skatterådet fremgår det, at det planlagte datacenter skal hoste "websteder, data og applikationer" og, at datacenteret skal bruges til at styre "annonceindhold" rettet mod "specifikke brugere på baggrund af disse brugeres demografi".

Noget som Computerword konkluderede passede ualmindeligt god på netop Facebook og Googles forretningsmodeller.

Hverken Google eller Facebook ønskede dog pågældende tidspunkt at udtale sig til Computerworld.

Flere af de store på vej
Den overliggende tendens er dog, at flere af de store it-selskaber rykker meget hurtigt mod en fremtid baseret på cloud-computing.

Det er noget, der kræver datacentre, som kan håndtere den stærkt øgede trafik.

Det kan du læse mere om her: Cloud-markedet boomer: Slut med overvejelser for og i mod - nu sker det store ryk ud i skyen.

Således er IBM for tiden ved at bygge et stort datacenter - sit første i Norden - lige uden for Oslo, mens Apple snart går i gang med at opføre  166.000 kvadratmeter datacenter uden for Viborg.

Computerworld har ligeledes tidligere afsløret, at et stort it-selskab er ved at planlægge opførelsen af et stort datacenter ved Fredericia.

Vi ved ikke, hvilket selskab, det drejer sig om, men alene størrelsen - omkring 130.000 kvadratmeter - udelukker de fleste it-selskaber og efterlader kun en lille håndfuld mulige selskaber.

Eksempelvis ved vi, at Amazon ikke har noget datacenter i Norden, mens Google har et i Finland.

Du kan læse mere om it-kæmpernes indtog på datacentermarkedet her: Datacenter-kapløb i Norden: Nu rykker flere it-giganter ind med store datacentre.

Facebook har lige offentliggjort billeder af selskabets nordiske datacenter i Luleå i Sverige, og det kan meget vel være, at Odense-anlægget kommer til at minde om dette.

Du kan tage på rundtur i Facebooks datacenter i Luleå her: Galleri: Mark Zuckerberg giver et sjældent kig ind i Facebooks datacenter.

Læs også:

Nyt gigantisk datacenter på vej til Danmark - har irske forbindelser

Apple bygger nyt kæmpe-datacenter i Danmark: Investerer milliarder

Facebook bygger nyt kæmpe-datacenter: Skal drives af vind og vejr

Apple søger chef for det kommende kæmpe-datacenter ved Viborg: Her er kraveneYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Få styr på de 8 store megatrends - og de udfordringer der følger med
Brancher og forretningsmodeller ændrer sig konstant – og truslerne, skurkene og udfordringerne følger med. For mens hver megatrend rummer muligheder for større markeder og nye produkter, så rummer de også større risici for at blive ramt på pengepungen i takt med at finansielle tjenesteydelser som banker, forsikringsselskaber og pensionskasser står over for nye trusler. I dette whitepaper kan du derfor læse om, hvilke trends der dominerer den finansielle sektor pt. – og hvilket trusler der følger med trends som fintech, blockchain, IoT, machine learning og open banking.