Cloud-markedet boomer: Slut med overvejelser for og imod cloud - nu sker det store ryk ud i skyen

2016 byder på vilde vækstrater på cloud-markedet. Debatten for og imod cloud i virksomhederne er fortid. Nu er det tid til det store ryk ud i skyen. Få forklaringen her.

Cloud computing har måske mere end noget andet været samtaleemnet blandt it-folk i de seneste fem til otte år.

Cloud-modellen indebærer da også en markant anderledes tilgang til, hvordan man anvender og leverer it-løsninger.

Men tro ikke, at cloud er ved at have toppet som it-trend, for faktisk ser vi en række tegn på, at cloud netop nu er ved at få det helt store gennembrud i virksomhederne.

Det skyldes to ting:

- Cloud-løsningerne og -leverandørerne er modnet

- Virksomhederne er i stigende grad klar til at satse på cloud som en it-model, og det gælder både software as a service, infrastructure as a service og platform as a service.

Konsekvenserne ses ganske tydeligt i de nyeste markedsopgørelser på cloud-området.

Så meget vokser cloud-markedet
Eksempelvis lyder det fra Gartner, at markedet for public cloud services vil vokse med 17,2 procent her i 2016 til en samlet omsætning på over 208 milliarder dollars, altså over 1,3 billioner danske kroner.

Væksten sker i høj grad inden for infrastructure as a service (IaaS), hvor omsætningen vil vokse med hele 48,8 procent her i 2016.

Software as a service (SaaS) stiger fortsat også i popularitet, og dette cloud-område vil vokse med 21,7 procent i 2016.

De høje vækstrater skyldes ifølge Gartner i høj grad, at mange virksomheder står med et behov for at modernisere it-miljøet.

"It-modernisering er i øjeblikket den vigtigste drivkraft for public cloud efterfuldt af besparelser, innovation, agilitet og andre fordele."

"Fokus på it-modernisering indikerer en mere sofistikeret og strategisk anvendelse af public cloud services," skriver Gartner.

Læs også: Bestseller-CIO sætter gang i kæmpe it-projekt: Fra legacy til moderne cloud-løsning

Også Forrester har udsendt en ny analyse af cloud-markedet, hvor vækst er den tydelige tendens.

Forrester vurderer, at public cloud-markedet vil vokse med 23 procent - altså næsten en fjerdedel - fra 2014 til 2016.

Forrester ser især cloud-platforme som den store vækst-driver, men det er hele vejen rundt, at der er positive tendenser på cloud-markedet i øjeblikket:

"Denne vækst vil være drevet af et stærkere marked for cloud-applikationer som software as a service og en øget efterspørgsel på cloud-platforme som infrastructure as a service og platform as a service," lyder det hos Forrester.

It-cheferne klar til at tage springet
Rådgivningsfirmaet McKinsey vurderer, at cloud-markedet i øjeblikket gennemgår en yderst interessant udvikling, og McKinsey fremhæver i en ny analyse, at det er noget, mange it-beslutningstagere forholder sig til.

McKinsey har interviewet 800 CIO'er og it-chefer over hele verden og fra forskellige industrier.

"Cloud-debatten er forbi - virksomhederne flytter nu en signifikant del af it-workloads til cloud-miljøer," lyder hovedkonklusionen.

"Over de kommende tre år vil virksomhederne foretage et fundamentalt skift fra at bygge it til at forbruge it," lyder det klare budskab fra McKinsey.

Cloud vinder også frem i Danmark
Det er ikke kun på globalt plan, at cloud-markedet i øjeblikket træder ind i en ny fase, hvor der er dømt ganske høje vækstrater.

Også her i Danmark vælger et stigende antal virksomheder og organisationer at satse på cloud-modellen, når it-miljøet skal moderniseres, og der skal investeres i nye it-løsninger.

Et eksempel på dette er tøjkoncernen Bestseller, hvor man øverst på CIO Pernille Genesers agenda for 2016 finder et omfattende ERP-projekt, hvor Bestseller forventer at skifte fra et gammelt, egenudviklet legacy-system, kombineret med SAP, til en cloud-baseret Microsoft Dynamics AX-løsning.

Læs hele den historie her.

Et andet eksempel er Lyngby-Taarbæk Kommune, der i 2016 opgraderer til ikke bare til Windows 10 - men også til Office 365, Outlook og Skype for Business.

Læs den historie her.

Stor cloud-konference i denne uge
På Computerworld mærker vi også en forøget cloud-interesse i øjeblikket.

I denne uge holder vi derfor en stor cloud-konference, hvor man blandt talerne finder Microsoft, Amazon, Oracle, Citrix og NetApp.

Læs mere om konferencen her.

Læs også:

Bestseller-CIO sætter gang i kæmpe it-projekt: Fra legacy til moderne cloud-løsning

Kæmpe Microsoft-opgradering i kommune: Skifter til Windows 10, Office 365, Outlook og Skype

Stor analyse af løsningerne til cloud-storage: Her er vinderne

Her er de mest populære cloud-løsninger i danske virksomheder

Opråb til it-cheferne: I har misforstået noget helt grundlæggende ved cloud computing

Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.