Artikel top billede

Arkivfoto: Københavns Lufthavne

Københavns Lufthavne flyver i skyen med nyt it-system: Du bliver lovet færre forsinkelser

Nyt it-system i Københavns Lufthavne skal sikre passagerne færre forsinkelser og give flyselskaberne langt bedre værktøjer til ruteplanlægning. Læs her om it-systemet, der er rullet ud med væsentlige besparelser på både tid og penge.

Ét system til at styre dem alle.

Det er parolen for et spritnyt it-system i Københavns Lufthavne, efter EU for et stykke tid siden har krævet bedre koordinering, færre forsinkelser og mere gennemskuelighed i den europæiske flytrafik.

Navnet på det nye it-system er A-CDM (Airport Collaborative Decision Making), og det er cloudbaseret med sikker browseradgang.

Det betyder, at flyselskaber, handlingsselskaber, lufthavnspersonale og andre personer i den københavnske lufthavn kan tilgå informationer om flyafgange og -ankomster i realtid fra de cirka 30 andre europæiske lufthavne, som i dag eller i den kommende tid benytter A-CDM.

"Det lyder måske skørt, men vi har tidligere ikke vidst så meget om de fly, der var på vej ind til os, før flyet var i luften. Med A-CDM ved vi meget mere om forsinkelser og den slags, allerede inden flyet er lettet fra eksempelvis München," forklarer it-direktør Christian Poulsen i Københavns Lufthavne.

Når op mod 30 procent af de ankommende fly på en skidt dag i luften over København kan være forsinkede, giver A-CDM et langt bedre indblik i krystalkuglen om, hvordan flytrafikken forventes at udvikle sig set over en hel dag.

Forudsigelighed giver færre forsinkelser

Den forudsigelighed i lufttrafikken kan bruges til at optimere ruteplanlægning og pladsallokering i lufthavnen, når man præcis ved, hvad der er på vej ind og ud af lufthavnen.

Alt andet lige skulle det betyde markant færre forsinkelser på vej ind og ud af Københavns Lufthavne, som i forvejen hører til i den bedre ende angående minimering af forsinkelser af sine mere end 700 daglige starter og landinger.

"Vi sikrer bedre punktlighed og mere sikker afvikling af flytrafikken med A-CDM. Så der er stor ros til EU for at søsætte dette her initiativ til sikring af bedre koordinering mellem de forskellige lufthavne," fortæller Christian Poulsen fra Københavns Lufthavne til Computerworld.

"Før kunne en forsinkelse skubbe til hele planlægningen, men nu ved vi via A-CDM lang tid i forvejen, at et fly er forsinket i et kvartet, og så vi er gearet til forsinkelsen, så den ikke går ud over andre flyafgange," fortsætter han.

Christian Poulsen kan tilføje, at lufthavnen i Kastrup havde planlagt at afsætte 50 millioner kroner og fire år på at få implementeret systemet, som dog via lufthavnens leverandør Amadeus er landet på 15 millioner kroner og gået halvandet år under den estimerede tidsplan.

Ikke helt skidt for et offentligt it-projekt.

Afviklet på hemmelig server i Tyskland

Københavns Lufthavne er begyndt at tage A-CDM i brug, efter hundredvis af personer i lufthavnen har været på uddannelse i det nye EU-system.

Strømliningen i systemet sker ved, at alt fra cateringfirmaer, flyselskaber og ground handlingvirksomheder tilføjer data til systemet.

Selve A-CDM-kernesystemet bliver hostet på en hemmelig adresse i Tyskland, hvorfra først de store, europæiske lufthavns-hubs som Frankfurt, London og Paris har haft adgang til.

Herefter kommer turen til de mindre lufthavne, hvor København så har været hurtig til at lette mod cloud-systemet.

Heathrow-lufthavnen har benyttet A-CDM i en periode, og her lyder meldingen, at antallet af forsinkede adgange er faldet med 20 procent med det nye it-system.

Da der er tale om et EU-luftplanlægninssystem, er fly-informationer fra steder som USA og Asien dog langtfra lige så strømlinet, som de er fra andre europæiske lufthavne med det samme A-CDM-system.

Læs også: 
Sådan omdanner Københavns Lufthavn fly-data til målrettede reklamer: Afstemmes nøje efter dig

SAS tvunget til udskiftning af cockpit-skærme efter WiFi-frygt

Sådan kommer du hurtigt igennem Københavns Lufthavn med smart it
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere