Arkivfoto: Københavns Lufthavne

Københavns Lufthavne flyver i skyen med nyt it-system: Du bliver lovet færre forsinkelser

Nyt it-system i Københavns Lufthavne skal sikre passagerne færre forsinkelser og give flyselskaberne langt bedre værktøjer til ruteplanlægning. Læs her om it-systemet, der er rullet ud med væsentlige besparelser på både tid og penge.

Ét system til at styre dem alle.

Det er parolen for et spritnyt it-system i Københavns Lufthavne, efter EU for et stykke tid siden har krævet bedre koordinering, færre forsinkelser og mere gennemskuelighed i den europæiske flytrafik.

Navnet på det nye it-system er A-CDM (Airport Collaborative Decision Making), og det er cloudbaseret med sikker browseradgang.

Det betyder, at flyselskaber, handlingsselskaber, lufthavnspersonale og andre personer i den københavnske lufthavn kan tilgå informationer om flyafgange og -ankomster i realtid fra de cirka 30 andre europæiske lufthavne, som i dag eller i den kommende tid benytter A-CDM.

"Det lyder måske skørt, men vi har tidligere ikke vidst så meget om de fly, der var på vej ind til os, før flyet var i luften. Med A-CDM ved vi meget mere om forsinkelser og den slags, allerede inden flyet er lettet fra eksempelvis München," forklarer it-direktør Christian Poulsen i Københavns Lufthavne.

Når op mod 30 procent af de ankommende fly på en skidt dag i luften over København kan være forsinkede, giver A-CDM et langt bedre indblik i krystalkuglen om, hvordan flytrafikken forventes at udvikle sig set over en hel dag.

Forudsigelighed giver færre forsinkelser
Den forudsigelighed i lufttrafikken kan bruges til at optimere ruteplanlægning og pladsallokering i lufthavnen, når man præcis ved, hvad der er på vej ind og ud af lufthavnen.

Alt andet lige skulle det betyde markant færre forsinkelser på vej ind og ud af Københavns Lufthavne, som i forvejen hører til i den bedre ende angående minimering af forsinkelser af sine mere end 700 daglige starter og landinger.

"Vi sikrer bedre punktlighed og mere sikker afvikling af flytrafikken med A-CDM. Så der er stor ros til EU for at søsætte dette her initiativ til sikring af bedre koordinering mellem de forskellige lufthavne," fortæller Christian Poulsen fra Københavns Lufthavne til Computerworld.

"Før kunne en forsinkelse skubbe til hele planlægningen, men nu ved vi via A-CDM lang tid i forvejen, at et fly er forsinket i et kvartet, og så vi er gearet til forsinkelsen, så den ikke går ud over andre flyafgange," fortsætter han.

Christian Poulsen kan tilføje, at lufthavnen i Kastrup havde planlagt at afsætte 50 millioner kroner og fire år på at få implementeret systemet, som dog via lufthavnens leverandør Amadeus er landet på 15 millioner kroner og gået halvandet år under den estimerede tidsplan.

Ikke helt skidt for et offentligt it-projekt.

Afviklet på hemmelig server i Tyskland
Københavns Lufthavne er begyndt at tage A-CDM i brug, efter hundredvis af personer i lufthavnen har været på uddannelse i det nye EU-system.

Strømliningen i systemet sker ved, at alt fra cateringfirmaer, flyselskaber og ground handlingvirksomheder tilføjer data til systemet.

Selve A-CDM-kernesystemet bliver hostet på en hemmelig adresse i Tyskland, hvorfra først de store, europæiske lufthavns-hubs som Frankfurt, London og Paris har haft adgang til.

Herefter kommer turen til de mindre lufthavne, hvor København så har været hurtig til at lette mod cloud-systemet.

Heathrow-lufthavnen har benyttet A-CDM i en periode, og her lyder meldingen, at antallet af forsinkede adgange er faldet med 20 procent med det nye it-system.

Da der er tale om et EU-luftplanlægninssystem, er fly-informationer fra steder som USA og Asien dog langtfra lige så strømlinet, som de er fra andre europæiske lufthavne med det samme A-CDM-system.

Læs også: 
Sådan omdanner Københavns Lufthavn fly-data til målrettede reklamer: Afstemmes nøje efter dig

SAS tvunget til udskiftning af cockpit-skærme efter WiFi-frygt

Sådan kommer du hurtigt igennem Københavns Lufthavn med smart it
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Op og ned på Java: Migrér og spar penge med Red Hat Java

Hvis du anvender Java til dine forretningskritiske applikationer, skal du træffe en beslutning om, hvordan du bruger det, og hvilken leverandør, der kan støtte dig bedst. For brugere af Oracle JDK nærmer fristen sig nemlig hurtigt for at beslutte, hvilken Java udbyder der skal bruges på lang sigt, når man kører Java-applikationer i produktion.

24. november 2020 | Læs mere


GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Banker indfører nye skrappe regler for e-handel to måneder før forventet: “Det er et uheldigt tidspunkt”
Efter at være blevet udsat er de nye betalingsregler for webshops nu trådt i kraft. Men timingen kunne ikke være værre, lyder det fra Dansk Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.