Foto: SAS Group / Knut Lövstuhagen.

SAS tvunget til udskiftning af cockpit-skærme efter WiFi-frygt

En amerikansk frygt for WiFi-interferens i flycockpit får konsekvenser i Danmark. Både SAS og Norwegian skal til at udskifte hundredvis af deres skærme.

Det skandinaviske luftfartsselskab SAS skal til at udskifte omkring 150 cockpitskærme i selskabets Boeing-fly.

Konkurrenten Norwegian står til at skulle udskifte 258 skærme i sine cockpits. 

Udskiftningerne sker som direkte konsekvens af et direktiv, som de amerikanske luftfartsmyndigheder i sidste uge har udsendt.

Direktivet omhandler frygt for, at Phase 3-skærme fra producenten Honeywell i Boeings 737- og 777-fly kan blive forstyrret af WiFi-, mobil- og anden signal-interferens.

Derfor kræves det nu, at Phase 3-skærmene skal udskiftes inden for de næste fem år. 

Computerworld har spurgt Trafikstyrelsen i Danmark, hvordan direktivet kommer til at påvirke flyene i vores hjemlige lufthavne. Her lyder svaret, at danske operatører også er berørt af direktivet.

"Men før operatøren har foretaget en inspektion af flyene eller deres udstyrslister, ved man ikke, om der aktuelt er installeret de omtalte Phase 3 Display Units," lyder det fra Trafikstyrelsen.

Inspektionen gået i gang
SAS har gennemgået sine Boeing 737-fly for at finde ud af, hvordan det amerikanske luftfartsdirektiv vil påvirke selskabets Boeing-flåde.

"En umiddelbar vurdering er indtil videre, at 150 skærme skal byttes. Dette skal [...] ske inden for 60 måneder," fortæller SAS' pressechef Trine Kromann-Nielsen.

Også hos flyselskabet Norwegian er man i gang med at gennemgå sine cockpits for Phase 3-skærme, som vil være ulovlige at bruge om fem år.

Her lyder det foreløbige svar på 258 skærme. 

Hverken SAS eller Norwegian har på nuværende tidspunkt priser på, hvor meget skærmudskiftningen vil koste. 

Falder næppe ned
At de omtalte Phase 3-skærme skulle gå i sort i nærkontakt med WiFI- og mobilsignaler, er der en del delte meninger om, som du kan læse her.

En luftfartsanalytiker påpeger, at når udskiftningen af skærmene skal ske over en årrække på hele fem år, så der er ikke den store risiko for, at flyene ligefrem falder ned fra himlen på rad og række, som følge af WiFi-interferens.

Ikke desto mindre har direktivet betydet, at der skal udskiftes skærme i godt 1.300 amerikanske fly.

"Ud fra de informationer, vi har fået, ser vi intet sikkerhedsproblem med vores skærme og forstyrrelser fra WiFI- og mobile enheder," forklarer pressechef Trine Kromann-Nielsen fra SAS.

"Det er vigtigt at notere, at det angiveligt kun er en operatør, som har oplevet fejlen, og man har ikke kunnet modbevise den. Derfor tager myndighederne, Boeing og Honeywell nu skridtet videre, og det følger SAS naturligvis," runder hun af.

Læs også:
Sådan kommer du hurtigt igennem Københavns Lufthavn med smart it
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

26. februar 2021 | Læs mere


AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Faxe Kommune prøver igen efter to kuldsejlede forsøg: Sender ERP-udbud i markedet for tredje gang
Efter at Faxe Kommune fornylig endnu engang måtte trække stort ERP-udbud tilbage, forsøger kommunen sig nu igen.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.