Forbruger-vagthund: Vi holder skarpt øje med dine data som betalingsmiddel

De nordiske forbrugerombudsmænd vil øge deres fokus på konsekvenserne, når forbrugerne ved eksempelvis e-handel får rabatter ved aflevering af deres persondata. For hvad er den reelle pris, når en butik ved alt om dig?

Data om forbrugere er nøglen til viden, og viden er magt.

Den tendens har længe hersket inden for it-discipliner som business intelligence og big data-indsamlinger, der er blevet stadig mere aktuelle med fremkomsten af sociale medier, ved brug af søgemaskiner og ikke mindst ved køb på e-handelssites.

Også Forbrugerombudsmændene i Danmark, Norge, Sverige Finland har noteret sig virksomhedernes datahøstning af folks oplysninger såsom specifikke køb, geografisk placering og tidligere præferencer til brug for fremtidig markedsføring.

Forbruger-vagthundene i nordiske lande har derfor taget initiativ til at holde et ekstra skarpt øje med den komplekse dataindsamling. For mens områder som telefonsalg og mail-markedsføring er beskrevet ganske klart i lovgivningen, er dataindsamling et mere mudret område at navigere i, lyder forklaringen.  

"Forbrugerne bliver ofte bedt om at udlevere personlige data for at kunne benytte helt almindelige ydelser som mobiltelefoni, betalingstjenester, transport eller sociale medier. Dermed bliver deres data også en form for betaling," lyder det på den danske Forbrugerombudsmand hjemmeside om dette data-fokus.

Læs også: Når sex-legetøj kommer online: Kvinde anlægger sag for dataindsamling under sex

Samme udfordringer i Norden
Når data bliver penge, bliver det samtidig sværere at vurdere, hvad den reelle pris er for et produkt på tværs af udbydere, mener Forbrugerombud

For mens penge er en god sammenligningsindikator for en vares værdi, er indblandingen af persondata som betalingsmiddel mod at blive tilknyttet en virksomheds database til fremtidig markedsføring en noget mere ulden valuta at gøre op.

Konsekvenserne af betalingen med data er derfor omdrejningspunktet for de nordiske forbrugerombudsmænds fremtidige fokus.

"Den digitale udvikling har givet virksomhederne nye redskaber til at benytte forbrugernes personlige oplysninger til markedsføring. Det skaber nogle nye udfordringer for forbrugerne," forklarer den danske forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen på hjemmesiden.

"Det er positivt, at vi i Norden kan samarbejde om de udfordringer, den digitale økonomi giver forbrugerne og os som myndigheder. Udfordringerne er meget lig hinanden i de nordiske lande, og vi kan helt sikkert have gavn af hinandens erfaringer," runder hun af.

Læs også:
Danske net-butikker om forbud mod dataindsamling i butikker: "Det er meget vidtgående"

Telefirma får 'dummebøde': Prisen per ulovligt opkald er 10.000 kroner
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud strategy 2020 - fokus på management teknologier til hybrid cloud og multi cloud samt compliance aspektet

På Cloud Strategy 2020 tegner vi billedet af en cloud-verden, der strækker sig langt ud over landegrænserne, og hvor mange valg skal træffes, hvis du skal have fuldt udbytte. Mød eksperter, leverandører og andre cloud-brugere og bliv inspireret til nye satsninger i din egen virksomhed.

29. september 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

30. september 2020 | Læs mere


Giv dit salg og kundeservice et løft med Dynamics 365

Microsoft har sat turbo på udviklingen af Dynamics 365, som er stærkere, mere omfattende og mere fleksibel end nogensinde før. Resultatet er et hav af nye muligheder. Både for dig, som allerede bruger dele af Dynamics' ERP-funktionalitet, og for dig som vil høste fordelene af alle de andre smarte funktioner, Dynamics 365-platformen byder på.

06. oktober 2020 | Læs mere


Premium
Anne Marie Engtoft Larsen gør klar til at rejse til USA som Danmarks nye tech-ambassadør: "Jeg har glædet mig helt vildt"
Interview: Om få dage drager Anne Marie Engtoft Larsen til Silicon Valley, hvor hun indtager embedet som Danmarks nye tech-ambassadør. "Mit mandat bliver at at fokusere på, hvordan vi skaber handling," siger hun i sit første interview som Danmarks tech-ambassadør.
Computerworld
Ups!: Gammelt fjernsyn lagde internetforbindelsen ned i hel landsby i halvandet år
I halvandet år var en hel landsby i Wales plaget af elendig bredbåndsforbindelse, som begyndte hver dag klokken syv om morgenen. Teknikere kæmpede med at løse mysteriet, men lige meget hjalp det. Årsagen viste sig at være et brugt tv, som en af byens familier havde taget i brug.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Beskyt virksomhedens data og digitale værdier i døgndrift – målrettet, hurtigt og effektivt
Et konstant skiftende trusselsbillede og ændrede behov for eksempelvis flere hjemmearbejdspladser udfordrer virksomheden drift, indtjening og – i værste fald – eksistens. Men her er ofte allerede ganske mange sikkerhedssystemer i drift, og derfor er løsningen sjældent endnu flere tiltag og lag. De vil ofte blot bidrage til forvirringen, øge antallet af alarmer og måske endda ende med at gøre virksomhedens mere sårbar. I stedet kan det give mening at vælge en ekstern leverandør, der kan overvåge og sikre de digitale aktiver fokuseret, effektivt og i døgndrift. Helt uden behov for at sætte kostbare og ressourcekrævende projekter i søen – og uden at skulle tilkøbe dyre konsulentydelser og specialressourcer. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.