Artikel top billede

Er Obama og Putin på vej i cyberkrig? USA forbereder kæmpe cyber-angreb på Rusland

USA gør sig klar til at ramme Rusland med et cyber-angreb af hidtil usete dimensioner. Herhjemme forbereder vi os også på fremtidige cyberangreb.

Den amerikanske regering forbereder i disse dage et cyber-angreb på Rusland af hidtil uset omfang.

Det rapporterer den amerikanske tv-station NBC News, der citerer flere anonyme kilder fra det amerikanske efterretningsvæsen.

Ifølge tv-stationen er der tale om et gengældesangreb, der kommer som en reaktion på de seneste måneders hackerangreb mod amerikanske politikere og medarbejdere i Det Demokratiske Parti, der har oplevet at få tusindvis af e-mails stjålet og lækket på internettet via WikiLeaks.

Læs: Russiske hackere blander sig i amerikansk valgkamp - så let var det at stjæle tusindvis af private e-mails

Statsfinansierede russiske hackere

De amerikanske myndigheder mener, at angrebene er udført af en statsfinansieret russisk hackergruppe ved navn Fancy Bear, der forsøger at påvirke den amerikanske valgkamp.

Ifølge NBC News vil det amerikanske gengældesangreb have til formål at "genere og ydmyge" ledende medlemmer af det russiske regeringsapparat, og på Præsident Obamas foranledning er CIA angiveligt igang med at udvælge mål og forberede operationerne.

Den amerikanske vicepræsident Joe Biden oplyste i søndags i tv-programmet Meet the Press, at USA "vil sende et signal til Valdimir Putin" og "det kommer til at ske på et tidspunkt som vi bestemmer, og under omstændigheder, hvor det vil have størst mulig effekt".

Konflikt kan optrappes

Kilder påpeger dog overfor NBC, at amerikansk angreb kan risikere at optrappe konflikten mellem Rusland og USA. 

"Beslutter vi os for at spolere deres netværk, så kan vi gøre det, men vi må også overveje at de også kan gøre ting, der er værre for os på andre områder," siger en efterretningskilde til den amerikanske tv-station.

Læs også: Dansk it-direktør: Dansk politis cyber-offensiv kan skade erhvervslivet

Tidligere vicedirektør for CIA Michael Morell tvivler ifølge NBC på, at USA vil angribe russiske netværk 

"Fysiske angreb på netværk er ikke noget, som USA vil forsøge sig med, fordi vi vil ikke risikere at sætte et eksempel, som andre lande bagefter vil følge op på - eksempelvis ved at udføre lignende angreb på os. Det er min opfattelse at sådan et angreb ikke bør være hemmeligt, men bør udføres i fuld offentlighed, så alle kan se det," siger han. 

Danmark forbereder sig på cyberkrig

Herhjemme er vi også begyndt at ruste os til en situation, hvor Danmark kan blive ramt af cyberangreb. 

Tidligere i denne måned offentliggjorde Forsvaret, at det vil oprette en ny cyber-enhed, der skal kunne gennemføre defensive såvel som offensive operationer. 

"Vi har behov for at kunne forsvare vores egne netværk 24 timer i døgnet, 365 dage om året, og denne enhed vil blandt andet kunne udsende CND-teams (Computer Network Defense), som med kort varsel vil kunne assistere ved vores missioner, hvis der opstår behov," lyder det på Forsvarets hjemmeside.

Oprettelsen af den cyberenhed bliver kommer efter, at Forsvarets Efterretningstjeneste i foråret offentliggjorde, at tjenesten var på jagt efter it-talenter til et helt ny hackerakademi. 

Læs også: 
Forsvaret opretter ny cyberenhed: Danmark skal kunne angribe over internettet

Forsvarets Efterretningstjeneste åbner nyt hackerakademi: Sådan søger du ind
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere