Artikel top billede

Er Obama og Putin på vej i cyberkrig? USA forbereder kæmpe cyber-angreb på Rusland

USA gør sig klar til at ramme Rusland med et cyber-angreb af hidtil usete dimensioner. Herhjemme forbereder vi os også på fremtidige cyberangreb.

Den amerikanske regering forbereder i disse dage et cyber-angreb på Rusland af hidtil uset omfang.

Det rapporterer den amerikanske tv-station NBC News, der citerer flere anonyme kilder fra det amerikanske efterretningsvæsen.

Ifølge tv-stationen er der tale om et gengældesangreb, der kommer som en reaktion på de seneste måneders hackerangreb mod amerikanske politikere og medarbejdere i Det Demokratiske Parti, der har oplevet at få tusindvis af e-mails stjålet og lækket på internettet via WikiLeaks.

Læs: Russiske hackere blander sig i amerikansk valgkamp - så let var det at stjæle tusindvis af private e-mails

Statsfinansierede russiske hackere

De amerikanske myndigheder mener, at angrebene er udført af en statsfinansieret russisk hackergruppe ved navn Fancy Bear, der forsøger at påvirke den amerikanske valgkamp.

Ifølge NBC News vil det amerikanske gengældesangreb have til formål at "genere og ydmyge" ledende medlemmer af det russiske regeringsapparat, og på Præsident Obamas foranledning er CIA angiveligt igang med at udvælge mål og forberede operationerne.

Den amerikanske vicepræsident Joe Biden oplyste i søndags i tv-programmet Meet the Press, at USA "vil sende et signal til Valdimir Putin" og "det kommer til at ske på et tidspunkt som vi bestemmer, og under omstændigheder, hvor det vil have størst mulig effekt".

Konflikt kan optrappes

Kilder påpeger dog overfor NBC, at amerikansk angreb kan risikere at optrappe konflikten mellem Rusland og USA. 

"Beslutter vi os for at spolere deres netværk, så kan vi gøre det, men vi må også overveje at de også kan gøre ting, der er værre for os på andre områder," siger en efterretningskilde til den amerikanske tv-station.

Læs også: Dansk it-direktør: Dansk politis cyber-offensiv kan skade erhvervslivet

Tidligere vicedirektør for CIA Michael Morell tvivler ifølge NBC på, at USA vil angribe russiske netværk 

"Fysiske angreb på netværk er ikke noget, som USA vil forsøge sig med, fordi vi vil ikke risikere at sætte et eksempel, som andre lande bagefter vil følge op på - eksempelvis ved at udføre lignende angreb på os. Det er min opfattelse at sådan et angreb ikke bør være hemmeligt, men bør udføres i fuld offentlighed, så alle kan se det," siger han. 

Danmark forbereder sig på cyberkrig

Herhjemme er vi også begyndt at ruste os til en situation, hvor Danmark kan blive ramt af cyberangreb. 

Tidligere i denne måned offentliggjorde Forsvaret, at det vil oprette en ny cyber-enhed, der skal kunne gennemføre defensive såvel som offensive operationer. 

"Vi har behov for at kunne forsvare vores egne netværk 24 timer i døgnet, 365 dage om året, og denne enhed vil blandt andet kunne udsende CND-teams (Computer Network Defense), som med kort varsel vil kunne assistere ved vores missioner, hvis der opstår behov," lyder det på Forsvarets hjemmeside.

Oprettelsen af den cyberenhed bliver kommer efter, at Forsvarets Efterretningstjeneste i foråret offentliggjorde, at tjenesten var på jagt efter it-talenter til et helt ny hackerakademi. 

Læs også: 
Forsvaret opretter ny cyberenhed: Danmark skal kunne angribe over internettet

Forsvarets Efterretningstjeneste åbner nyt hackerakademi: Sådan søger du ind
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere