Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Spritnyt regnskab fra Apple: Her er seks væsentlige oplysninger om selskabets tilstand

Vi har fundet seks væsentlige oplysninger i Apples spritnye regnskab, som fortæller os om situationen i selskabet.

iPhone-salget går en anelse bedre end forventet, men også i det seneste kvartal oplevede Apples succes-produkt tilbagegang. 

Det er blot en af nyhederne i det kvartalsregnskab, som Apple præsenterede sent tirsdag aften.

Herunder har vi samlet seks af de mest interessante oplysninger, som regnskabet gemmer på.

1. iPhone-salget fortsætter med falde

Apples har nu oplevet det tredje kvartal i træk med et faldende iPhone-salg. 

Her solgte Apple 45,5 millioner iPhones mod 48 millioner i samme kvartal sidste år. 

På trods af faldet har Apple dog alligevel solgt en anelse flere telefoner end de 45 millioner, som analytikerne på Wall Street forudså.

Den nye iPhone 7 og iPhone 7 Plus blev lanceret i slutningen af dette kvartal, og har derfor kun delvist påvirket regnskabet.

Tim Cook påpegede i det såkaldte "earnings call" i forbindelse med regnskabsaflæggelsen, at iPhone-salget blandt andet er hæmmet af en række produktionsvanskeligheder, som Apple har oplevet med iPhone 7 og iPhone 7 Plus. 

2. Folk køber billigere iPhones

Den gennemsnitlige salgspris for en iPhone er faldet fra 670 dollar i samme kvartal sidste år til 619 dollar i dette kvartal.

Det svarer til en nedgang i denne gennemsnitlige salgspris på knap 350 danske kroner.

Det er en vigtig oplysning for investorerne, der givetvis gerne havde set, at Apple ville være i stand til at kompensere for det faldende antal solgte iPhones med en højere enhedspris. 

En del af forklaringen på den faldende gennemsnitspris er formodentligt, at Apple tidligere på året introducerede den mindre og billigere iPhone SE. Af regnskabet fremgår det dog ikke, hvor stor en procentdel af salget iPhone SE stod for.

Læs også: Test: iPhone SE er Apples mest uambitiøse telefon - men den er billig

3. Første årlige omsætnings-tilbagegang

Kvartalsregnskabet udgjorde afslutningen på Apples finansår, hvor Apple for første gang i 15 år oplevede en årlig omsætningstilbagegang.

Det skete da omsætningen faldt fra 234 milliarder dollar i 2015 til 216 milliarder i det netop afsluttede år.

Den faldende omsætning hænger tæt sammen med tilbagegangen i iPhone-salget, der står for 60 procent af Apples omsætning.

Sidste gang Apple oplevede en årlige omsætningstilbagegang var i 2001. Året hvor Apple introducerede iPoden og dermed igangsatte et af erhvervshistoriens mest bemærkelsesværdige comeback.

Læs også: App Store sætter ny rekord: Pokemon Go en særdeles lukrativ forretning for Apple

4. Pokemon Go skaber fremgang i service-forretningen

Omsætningen i Apples service-forretning, der blandt andet inkluderer App Store, iCloud samt iTunes og Apple Music er vokset med 22 procent sammenlignet med samme kvartal sidste år. 

En del af forklaringen skal findes i Pokemon Go-feberen der rasede i det meste af verden henover sommeren. 

I den forbindelse har Apple administrerende direktør Tim Cook tidligere nævnt, at Apple i juni havde den højeste omsætning nogensinde i App Store. 

Som Computerworld tidligere har beskrevet, så vurderes det, at Pokemon Go er blevet hentet i et to- måske trecifret milliontal til både Androd og iOS.

Appen er gratis, men til gengæld kan brugerne investere i såkaldte Pokecoins, som de kan bruge til at købe tilbehør i spillet, hvor 100 Pokecoins koster 8 kroner.

Apple har tidligere fremhævet service-forretningen som et fremtidigt vækstområde, og Apple omsatte i dette kvartal også mere på services end på henholdsvis Mac og iPad. 

5. Salget i Kina styrtdykker

Det kinesiske marked er gået fra at være Apple største vækstområde til at være det område, hvor virksomheden oplever den største tilbagegang. 

I det netop afsluttede kvartal oplevede Apple en tilbagegang på 30 procent i Kina sammenlignet med samme kvartal sidste år. 

Apple administrerende direktør Tim Cook sagde dog i forbindelse med regnskabsaflæggelsen, at det er hans vurdering, at Apple i det kommende år igen vil opleve vækst i Kina. 

"Vi er stadigvæk meget optimistiske omkring det kinesiske marked, hvor vi fortsætter med at se en stor voksende middelklasse," sagde han.

6. Samsung-fiasko kan give Apple højere højere vækst 
Apple forudser, at virksomheden i det kommende år igen vil gå ind i en ny vækstperiode. 

I det kommende kvartal forudser Apple en omsætning på mellem 76 milliarder dollar og 78 milliarder dollar.

Det er mere optimistisk end analytikernes prognoser, der før gårsdagens regnskabsfremlæggelse forudså, at Apple ville omsætte for 75 milliarder dollar i det kommende kvartal. 

Indfrier Apple forventningerne vil det være en fremgang i forhold til samme kvartal sidste år, hvor Apple omsatte for 75,9 milliarder dollar. 

En del af den forventede omsætningsvækst kan ifølge den amerikanske avis New York Times tilskrives Samsungs fiasko med lanceringen af telefonen Note 7, der måtte trækkes tilbage fra markedet efter flere tilfælde, hvor telefonen brød i brand. 

Her er det formodentligt Apples forhåbning, at en del af de kunder, der tidligere ville have valgt en Note 7 i stedet vælger at investere i en iPhone.

Læs også:
Ny Samsung Note 7 brød i brand ombord på et fly - sådan opstod pr-katastrofen der aldrig vil stoppe

Nu er det officielt: I næste uge er Apple klar med nye Macbooks
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere