Test: iPhone SE er Apples den mest uambitiøse telefon - men den er billig

Apples iPhone SE er årets mest uambitiøse smartphone: Sidste års hardware i en skal fra 2013. Men leder du efter en ny telefon til at erstatte din gamle iPhone, så er SE stadig interessant.

Apple lancerede i foråret en ny, lille og billig smartphone. Lille i forhold til gennemsnitsstørrelsen på smartphone i dag, og billig set i forhold til Apples andre produkter.

Navnet er iPhone SE. SE står for Special Edition, men den ser nu ikke særlig speciel ud.

Faktisk ligner iPhone SE fuldstændig en iPhone 5 og 5S ned til mindste detalje: Samme metal, samme skærm, samme design, men med samme processor og kamera, som du finder i en iPhone 6S.

Mens iPhone 5S var en flot telefon i 2013, så kan det virke dovent at genbruge så gammelt et design.

Men hvis du er en af de mange danskere, som ikke har opgraderet fra en iPhone 5 eller 4S endnu, så kan iPhone SE trods kedeligt design stadig være en rigtig interessant telefon.

Materialer og design
Designet på iPhone SE er ikke helt identisk med en iPhone 5S.

De skrå kanter på siden af telefonen er matte i stedet for skinnende som på 5S, og Apple-logoet skinner også lidt tydeligere.

Det er fuldstændigt ligegyldige og minimale forskelle. iPhone SE er en iPhone 5S - bare med bedre hardware.

Telefonen er udstyret med den samme type 4" skærm, som du har på en iPhone 5S, og når vi siger den samme, så mener vi både skærmtype og skærmteknologi.

Apple har altså smidt en tre år gammel skærmtype med en skærmopløsning på i 640 x 1136 pixels en telefon i 2016.

Det lyder værre, end det er: Ikoner, web og apps ser flotte ud på den lille telefon, og du bliver ikke generet af meget store, tydelige pixels.

Vores største problem angår skærmopløsningen, der ikke kan vise kameraets flotte billeder til fulde. Billederne ser kedelige og flade ud, indtil du zoomer ind.

Det er synd, for kameraet er det samme 12 megapixel modul som i iPhone 6S og skyder gode og flotte billeder. Ikke på niveau med for eksempel de nye Samsung Galaxy S7 eller HTC 10, men på niveau med en iPhone 6S. Omvendt er det tåbeligt, at der kun er et 1,2 megapixel frontkamera til selfies - specielt når nu selfies fylder så meget i vores kultur i dag. Ydeevne
Mens designet er fra 2013, så er indmaden fra 2015. Apple har presset sin A9-processor ind i iPhone SE, hvilket må siges at være imponerende.

Det vil føles som at gå fra en Lada til en Ferrari, hvis du kommer fra en iPhone 4, 4S, 5 eller 5S.

iPhone SE føles faktisk en lille smule hurtigere end iPhone 6S, hvilket kan være på grund af, at processoren skal flytte rundt på færre pixels end på en iPhone 6S.

Nej det er ikke den hurtigste telefon på markedet. Den position ser ud til at være HTC 10's lige nu - men du vil ikke opleve, at den ikke kan følge med. Tværtimod.

Under Apple-logoet finder du et 1624 mAh batteri, der kun er cirka 100 mAh mindre end batteriet i en iPhone 6S. På grund af skærmens lave opløsning holder telefonen strøm i en lille evighed. Endelig findes der en iPhone, som ikke dør for strøm for mig inden vi rammer klokken 18.00.

Konklusion
Langt, langt hen ad vejen er iPhone SE et uambitiøst og kedeligt produkt uden nogen former for nyheder.

Skærmen er for lav en opløsning til, at kameraets billeder for alvor kan nydes, og frontkameraet er i en skuffende lav opløsning i 2016. 

Men ejer du en ældre iPhone, og har du ikke ønsket at købe en iPhone 6 eller 6S enten på grund af størrelse eller pris, så kan en iPhone SE være telefonen for dig.

Du får samme gode ydeevne som i en iPhone 6S, men i et velkendt design til en noget lavere pris end tidligere iPhones.

3.700 kroner hedder startprisen på en iPhone SE for en 16 GB-model.

Det er den billigste iPhone til dato, men det siger ikke meget, når du sagtens kan finde billigere alternativer  - både Windows Phone og Android-telefoner.

Men hvis du allerede har investeret i iOS-økosystemet og ikke vil bruge penge på at købe de samme apps igen hos for eksempel Android, eller ganske enkelt bare bedst kan lide iOS, så er iPhone SE en mulighed for dig for at få en opdateret, lille telefon til bukselommen.

Læs også:  Test: Ny iPad Pro på 9,7-tommer er den bedste tablet - men måske skal du købe en andenPremium
2021 bliver et usædvanligt tv-år: Producenterne vil sætte fuld fokus på billedkvalitet og pris
I stedet for at koncentrere sig om stadigt højere opløsninger og buede skærme, lægger tv-industrien i 2021 op til at satse på det helt rigtige: Billedkvaliteten og prisen.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.