Artikel top billede

Internet of Things kommer til at ændre alt: Sådan vil du kunne koble både droner og maskiner direkte til dit ERP-system

Reportage: Det svenske ERP-selskab IFS har lanceret et software-værktøj, som på intelligent vis kan styre enheder Internet of Things (IoT). Læs her, hvordan droner med billedanalyse-software kan kobles til dit ERP-system med henblik på at spare massevis af kroner.

ERP og IoT rimer umiddelbart ikke på hinanden, men der er alligevel en vis musik i at sammenkoble enterprise resource planning og internet of things.

I hvert fald hvis man spørger ERP-selskabet IFS, som har lancereret sin såkaldte IoT Business Connector-produkt til styring og automatisering af enheder i tingenes internet.

Lanceringen er sket på selskabets store IFS World Conference 2016 i den svenske halvmillionby Göteborg, hvor IFS i denne uge har trommet omkring 1.200 konferencedeltagere sammen, hvoraf hovedparten er chefer og direktører fra selskabets kundegruppe af industrivirksomheder.

IoT Business Connector'en er IFS' bud på, hvordan en virksomhed kan forbinde teknologier i droner, smarte briller, mobiltelefoner og sensorer med hinanden.

Indsamlet data kan sidenhen integreres op mod et industrielt SCADA-system, IFS' eget ERP-system eller Microsofts Azure-cloud, som IFS har indgået partnerskab med.

Sådan virker IoT-forbinderen

Når data er indsamlet og analyseret kan en virksomhed derefter mere eller mindre automatisk træffe beslutninger baseret på, hvad data fortæller virksomheden.

"Et helt simpelt eksempel er at aflæse temperaturen i dette rum og planlægge en temperatur, som er optimal for rummet," forklarer IFS' CTO Dan Matthews til konferencedeltagerne i det store kongresrum på det imposante Gothia Hotel i Göteborg.

"Vi behøver ikke at kende temperaturen præcist hvert sekund, men vi skal løbende kunne måle os frem til en gennemsnitstemperatur. Kombineret med historiske data for, hvad der er bedst for rummet, kan vi indstille temperaturen optimalt," forklarer han.

Den intelligente drone 
ERP-selskabet med danske kunder som Maersk, Terma og Semco demonstrerer også en anden brug af sin IoT Business Connector ved at sende en drone i luften for at finde ud af, om der er væltet træer henover et jernbanespor.

Med et kamera på den GPS-indstillede drone - som ellers lige er blevet ulovligt at filme med i Sverige - kan dronen sende live-billeder til et billedanalyseprogram, som derefter kan detektere, om der er forhindringer på jernbanen.

Læs også: Sverige forbyder al fotografering fra droner - også danske regler er blevet strammet

Dermed sparer en jernbanevirksomhed mandskab, penge og ressourcer på at undersøge sine spor med menneskelige øjne.

"Ens fund i datamængderne skal jo operationaliseres, så der kan tjenes ellers spares penge på det, ellers kan det være ligegyldigt for en virksomhed," forklarer Dan Matthews til Computerworld.

Outsourcet sikkerhed

Han erkender, at der helt generelt er masser af usikkerhedsmomenter forbundet med IoT, som et nyligt hackerangreb med webcams og printere er aktuelt og bedrøveligt eksempel på.

Læs også: Printere og videokameraer nyt mål for hackerne: IoT-udstyr lægger Amazon, Spotify og Twitter ned i stort angreb

"Helt ærligt, så er vi glade for, at det eksempelvis er Microsoft i sin Azure-sky, der tager sig af IoT-sikkerheden. For der er masser af sensitive data indblandet, når en virksomhed vil effektivisere sin forretning," lyder det fra Dan Matthews.

Han fortæller, at en anden stor udfordring er at få analyseret indsamlet data på en måde, der giver mening på bundlinjen.

"Mange af vores kunder har dog scenarier, hvor IoT Business Connector kan være relevante, og så er det op til dem med vores hjælp at opstille business cases, hvor vi med hjælp med IoT-enheder kan nedbringe virksomhedens risici og sænke omkostningerne," siger Dan Matthews.

Konkurrenter følger efter

IFS' IoT Busness Connector har været fire år undervejs i udviklingen.

På prototype-niveau har løsningen været afprøvet hos blandt andre skadedyrsbekæmpelsesvirksomheden Anticimex til at holde øje med eksempelvis fældebatterier og optimal opstilling af fælderne samt hos Songa Offshore til kontrol med virksomhedens olieboreplatforme.

At et ERP-selskab kigger på at koble IoT-enheder sammen med sine forretningssystemer, forventer it-analytiker Tom Olberg fra it-konsulenthuset Herbert Nathan & Co vil blive helt almindeligt hos IFS' konkurrenter, som blandt andet tæller it-giganterne Oracle, SAP, Microsoft og IBM.

"Jeg er imponeret over initiativet, selvom der ikke er tale om helt ny teknologi, men en kombination af kendte teknologier. Så selvfølgelig vil konkurrenterne også kaste sig over IoT-integration," forklarer Tom Ollberg til Computerworld.

Han siger samtidig, at IFS har den fordel, at selskabets kunder består af tunge industrivirksomheder, som i sagens natur har masser af muligheder for at rulle IoT-enheder ud.

Læs også:
Dansk sikkerhedsfirma slår alarm: "Jeg har fundet et atomkraftværk, hvor man kunne hæve strålingsniveauet og et fængsel, hvor fængselsdørene kan åbnes fra en server"

Internet of Things giver kæmpe sikkerhedshovedpine: Kan koste firmaer livet

Internet of Things er en kæmpe sikkerhedstrussel: Vil store bøder være en løsning?