Internet of Things kommer til at ændre alt: Sådan vil du kunne koble både droner og maskiner direkte til dit ERP-system

Reportage: Det svenske ERP-selskab IFS har lanceret et software-værktøj, som på intelligent vis kan styre enheder Internet of Things (IoT). Læs her, hvordan droner med billedanalyse-software kan kobles til dit ERP-system med henblik på at spare massevis af kroner.

ERP og IoT rimer umiddelbart ikke på hinanden, men der er alligevel en vis musik i at sammenkoble enterprise resource planning og internet of things.

I hvert fald hvis man spørger ERP-selskabet IFS, som har lancereret sin såkaldte IoT Business Connector-produkt til styring og automatisering af enheder i tingenes internet.

Lanceringen er sket på selskabets store IFS World Conference 2016 i den svenske halvmillionby Göteborg, hvor IFS i denne uge har trommet omkring 1.200 konferencedeltagere sammen, hvoraf hovedparten er chefer og direktører fra selskabets kundegruppe af industrivirksomheder.

IoT Business Connector'en er IFS' bud på, hvordan en virksomhed kan forbinde teknologier i droner, smarte briller, mobiltelefoner og sensorer med hinanden.

Indsamlet data kan sidenhen integreres op mod et industrielt SCADA-system, IFS' eget ERP-system eller Microsofts Azure-cloud, som IFS har indgået partnerskab med.

Sådan virker IoT-forbinderen
Når data er indsamlet og analyseret kan en virksomhed derefter mere eller mindre automatisk træffe beslutninger baseret på, hvad data fortæller virksomheden.

"Et helt simpelt eksempel er at aflæse temperaturen i dette rum og planlægge en temperatur, som er optimal for rummet," forklarer IFS' CTO Dan Matthews til konferencedeltagerne i det store kongresrum på det imposante Gothia Hotel i Göteborg.

"Vi behøver ikke at kende temperaturen præcist hvert sekund, men vi skal løbende kunne måle os frem til en gennemsnitstemperatur. Kombineret med historiske data for, hvad der er bedst for rummet, kan vi indstille temperaturen optimalt," forklarer han.

Den intelligente drone 
ERP-selskabet med danske kunder som Maersk, Terma og Semco demonstrerer også en anden brug af sin IoT Business Connector ved at sende en drone i luften for at finde ud af, om der er væltet træer henover et jernbanespor.

Med et kamera på den GPS-indstillede drone - som ellers lige er blevet ulovligt at filme med i Sverige - kan dronen sende live-billeder til et billedanalyseprogram, som derefter kan detektere, om der er forhindringer på jernbanen.

Læs også: Sverige forbyder al fotografering fra droner - også danske regler er blevet strammet

Dermed sparer en jernbanevirksomhed mandskab, penge og ressourcer på at undersøge sine spor med menneskelige øjne.

"Ens fund i datamængderne skal jo operationaliseres, så der kan tjenes ellers spares penge på det, ellers kan det være ligegyldigt for en virksomhed," forklarer Dan Matthews til Computerworld.

Outsourcet sikkerhed
Han erkender, at der helt generelt er masser af usikkerhedsmomenter forbundet med IoT, som et nyligt hackerangreb med webcams og printere er aktuelt og bedrøveligt eksempel på.

Læs også: Printere og videokameraer nyt mål for hackerne: IoT-udstyr lægger Amazon, Spotify og Twitter ned i stort angreb

"Helt ærligt, så er vi glade for, at det eksempelvis er Microsoft i sin Azure-sky, der tager sig af IoT-sikkerheden. For der er masser af sensitive data indblandet, når en virksomhed vil effektivisere sin forretning," lyder det fra Dan Matthews.

Han fortæller, at en anden stor udfordring er at få analyseret indsamlet data på en måde, der giver mening på bundlinjen.

"Mange af vores kunder har dog scenarier, hvor IoT Business Connector kan være relevante, og så er det op til dem med vores hjælp at opstille business cases, hvor vi med hjælp med IoT-enheder kan nedbringe virksomhedens risici og sænke omkostningerne," siger Dan Matthews.

Konkurrenter følger efter
IFS' IoT Busness Connector har været fire år undervejs i udviklingen.

På prototype-niveau har løsningen været afprøvet hos blandt andre skadedyrsbekæmpelsesvirksomheden Anticimex til at holde øje med eksempelvis fældebatterier og optimal opstilling af fælderne samt hos Songa Offshore til kontrol med virksomhedens olieboreplatforme.

At et ERP-selskab kigger på at koble IoT-enheder sammen med sine forretningssystemer, forventer it-analytiker Tom Olberg fra it-konsulenthuset Herbert Nathan & Co vil blive helt almindeligt hos IFS' konkurrenter, som blandt andet tæller it-giganterne Oracle, SAP, Microsoft og IBM.

"Jeg er imponeret over initiativet, selvom der ikke er tale om helt ny teknologi, men en kombination af kendte teknologier. Så selvfølgelig vil konkurrenterne også kaste sig over IoT-integration," forklarer Tom Ollberg til Computerworld.

Han siger samtidig, at IFS har den fordel, at selskabets kunder består af tunge industrivirksomheder, som i sagens natur har masser af muligheder for at rulle IoT-enheder ud.

Læs også:
Dansk sikkerhedsfirma slår alarm: "Jeg har fundet et atomkraftværk, hvor man kunne hæve strålingsniveauet og et fængsel, hvor fængselsdørene kan åbnes fra en server"

Internet of Things giver kæmpe sikkerhedshovedpine: Kan koste firmaer livet

Internet of Things er en kæmpe sikkerhedstrussel: Vil store bøder være en løsning?mest debatterede artikler

Premium
"Jeg er nok blandt de 10 personer i Dinero, der har haft det sværest i de seneste måneder. Det er dog noget, som jeg har forsøgt at skjule. Jeg har hanket op i mig selv og forsøgt at se glad og optimistisk ud"
Af alle vores ansatte, så er jeg nok blandt de 10 personer i Dinero, der har haft det sværest i de seneste måneder. Det er dog noget, som jeg har forsøgt at skjule. Jeg har hanket op i mig selv og forsøgt at se glad og optimistisk ud, selv om jeg ikke altid har været det.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.