Artikel top billede

Tesla-stifter Elon Musk vil have indført borgerløn: "Jeg har svært ved at se en anden løsning"

Elon Musk, stifter af Tesla, tror at borgerløn er den bedste løsning, hvis robotter i fremtiden vil gøre mange job overflødige.

Kunstig intelligens og robotter betyder, at der bliver færre job i fremtiden. Derfor får vi brug for at indføre en form for borgerløn, der kan sikre, at alle borgere er sikret en fast minimumsindkomst. 

Det mener Elon Musk, der er stifter af elbilsproducenten Tesla Motors og rumfartsselskabet Space X. 

Det fortæller han i et interview med den amerikanske tv-station CNBC

"Der er en rigtig god chance for, at vi ender med en universel minimumsindkomst på grund af automatiseringen. Yeah, jeg har svært ved at se, at der er nogen anden løsning på det. Jeg tror, at det er, hvad der vil ske," siger han.

Det er blot få måneder siden, at der i Schweiz var en folkeafstemning om netop dette spørgsmål.

Her stemte borgerne om at indføre en borgerløn, der vil sikre at alle borgere vil modtage 17.000 kroner hver måned uanset deres indkomst. 

Foreslaget blev dog forkastet, da 76,9 procent af afgivne stemmer sagde nej.

Tesla kan udrydde chaufførjob

Tesla er langt fremme med udviklingen af selvkørende biler.

Eksempelvis har Elon Musk tidligere proklameret, at han forventer, at en selvkørende Tesla til næste år vil være i stand til at køre tværs over USA uden indblanding fra en chauffør.

Den udvikling alene kan betyde, at millioner af chaufførjob i fremtiden bliver overflødiggjort. 

En del af de folk, der er chauffører i dag, vil formodentligt kunne få nye job, hvor de i stedet for at have ansvaret for at føre én bil vil komme til at sidde bag en computerskærm og overvåge en hel flåde af lastbiler.

"I virkeligheden vil det nok betyde, at de folk får et job, der er mere interessant end, hvis de blot skal køre en enkelt lastbil," siger Elon Musk.

Men ikke desto mindre vil der formodentligt være en lang række chauffører, der står uden job. Men også deres fremtid ser Elon Musk relativt optimistisk på.

"Folk vil overordnet set få mere tid til at gøre ting. Mere komplekse ting. Mere interessante ting. Og de vil uden tvivl få mere fritid," siger han til CNBC.

Læs også: Jobløs eller kæmpe vækst? Her er er to vidt forskellige bud på, hvordan fremtiden vil ændre dit arbejdsliv

Berømt forfatter: Vi skal have borgerløn med incitamenter
Elon Musk er langt fra den eneste, der forestiller sig en fremtid, hvor borgerløn bliver et tema.

Martin Ford, der er forfatter til ‘Robotterne Kommer', der er en af tidens mest omtalte bøger, har også argumenteret for, at borgerløn kan blive nødvendig.

"Vi må bevæge os væk fra den opfattelse, at alle skal have et job, hvis de skal have en indkomst. Den letteste metode er, at vi giver alle en garanteret minimumsindkomst. Udfordringen er dog, at vi sikrer, at borgerne samtidig føler, at de lever et meningsfuldt liv." 

"Derfor må vi sørge for at bygge incitamenter ind i den garanterede indkomst. Det kan vi eksempelvis gøre ved at give ekstra kompensation til folk, der uddanner sig og påtager sig frivilligt arbejde," sagde Martin Ford, da han tidligere på året deltog i Dansk Industris årlige topmøde.

I en ny klumme i Computerworld stiller Adam Lebech, der er branchedirektør for DI Digital, sig dog kritisk overfor ideen om borgerløn.

I stedet argumenterer han for, at et lavere arbejdsudbud som følge af automatisering ikke bør mødes af borgerløn, men ved at give incitamenter til at arbejde via jobfradrag, fleksjob og tilskud til svage på arbejdsmarkedet.

Læs hele Adam Lebech indlæg her:
Ingen grund til panik, sortsyn eller borgerløn: Digitaliseringen vil skabe masser af nye danske job

Læs også:
Derfor vil robotter og computere ikke føre til massearbejdsløshed - men til gode tider

Robotter og kunstig intelligens kan meget snart overtage halvdelen af alle job - hvornår forholder vi os til det?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere





Flere artikler om Job & Karriere

Find dit nye drømmejob i påsken: Vi har fundet 10 stillinger, som du kan søge netop nu

Kunne det friste med et it-job hos eksempelvis Kræftens Bekæmpelse, Banedanmark eller Region Midtjylland? Så skal du læse med her.

Er din karriere kørt fast? Vi har fundet 10 ledige stillinger, som du kan søge netop nu
Her er 10 spændende it-job som er ledige lige nu: Søg dem her
Vi har fundet 10 spændende it-stillinger, som du kan søge nu
Tag det næste skridt i din karriere: Her er 10 spændende stillinger, som du kan søge lige nu

Er du på udkig efter nyt it-job?

På Computerworld it-jobbank kan du hver dag søge og sortere i nye spændende it-stillinger i ind- og udland. Vi har lige nu ledige it-stillinger på siden.

Computerworld it-jobbank er et samarbejde mellem Computerworld og it-jobbank, Danmarks førende karrieresite for it-folk.

Har du spørgsmål til jobannoncerne på disse sider, så er du velkommen til at kontakte it-jobbank

Lynsøgning

Find dit næste It-Job her - Der er ledige it-stillinger lige nu