Artikel top billede

KMD scorer 23 millioner kroner om måneden på ikke at levere offentligt it-system til aftalt tid

KMD scorer et stort millionbeløb på ikke at levere et stort it-system til ATP til aftalt tid. Årsag: KMD leverer også det gamle og langt mere lukrative system, der skal erstattes af det nye.

Et nyt it-system, Social Pension, til ATP bliver forsinket mindst 15 måneder, og det kommer til at koste kommunerne millioner af kroner i ekstraregning til KMD, skriver TV 2 Business.

Social Pension skulle egentlig have været klar til drift 1. oktober 2017, men igangsættelsen af systemet er nu udskudt til helt hen i 2018.

Det kommer KMD til at lukrere voldsomt på. KMD står nemlig bag både det nuværende gamle system samt det nye Social Pension.

Og forskellen er til at føle på.

KMD modtager ifølge TV 2 Business nemlig i dag omkring 25 millioner kroner om måneden for det nuværende system, mens det kommende Social Pension kun kommer til at koste omkring to millioner kroner om måneden.

Det giver altså ifølge TV 2 Business KMD en gevinst på 23 millioner kroner hver eneste måned, det nye system er forsinket.

ATP-direktør Lilian Mogensen siger til mediet, at ATP for tiden har en "kritisk, konstruktiv dialog med KMD i forhold til den kontrakt, der er indgået."

KMD er også rodet ind i en sag med omfattende forsinkelser med de danske kommuner, der via deres fælles it-selskab, Kombit, for et par måneder siden truede med at lægge sag an mod KMD.

Kommunerne er vrede over, at KMD - som det er tilfældet med Social Pension - ikke til aftalt tid leverer de nye systemer, der skal afløse de dyre monopol-systemer.

Dengang lød meldingen fra Kombit, at forsinkelserne skal 'tælles i år' og at forsinkelserne betyder, at mange andre intern afhængige systemer også bliver forsinkede.

Kommunerne mener på den baggrund, at KMD skylder dem flere hundrede millioner kroner i kompensation.

"KMD har monopol lige nu, og så længe KMD ikke er færdig, skal vi betale KMD hver måned for at bruge de gamle systemer," lød kritikken dengang fra Erik Nielsen, formand for Kombit.

Det kan du læse mere om her: Kommuner kræver flere hundrede millioner kroner af KMD for manglende leverancer.

KMD: 'Parterne deler ikke opfattelse'
KMD vil ikke fortælle, hvorfor arbejdet med Social Pension er så forsinket.

Hos KMD meddeler kommunikationsdirektør Morten Langager dog, at 'parterne ikke deler opfattelse af årsagerne til forsinkelsen."

KMD vandt opgaven om at levere det nye ATP-system i foråret foran CSC, EG, IBM og Netcompany.

Det nye system skal håndtere store dele af det offentliges udbetalinger af pensioner til danskerne.

Det nuværende system er et af KMD's såkaldte monopol-systemer, som KMD gennem mange år har haft en hel stribe af.

Monopol-systemerne er systemer, som KMD i mange år automatisk og uden konkurrence har fået opgaverne med at udvikle på og drifte.

Det har gjort systemerne meget dyre.

I de senere år er KMD-systemerne imidlertid blevet sendt i udbud i en forventning om, at prisen for systemerne kan nedbringes markant, hvilket da også er tilfældet med ATP-systemet.

Tidligere har også leverandører som NNIT, EG og Netcompany vundet ordrer på de tidligere monopol-systemer.

Social Platform bygges på en standardiseret SAP-platform. Ideen er, at dette valg skal gøre det nemmere for ATP at frigøre sig fra KMD, som er blevet købt til både udvikling samt de første fem års drift af det nye system.

KMD måtte i sommer bide i det sure æble og erkende, at selskabet ikke kan overholde leveringsfristerne på hele 21 store it-systemer.

Det kan du læse mere om her: KMD opgiver at overholde leveringsfrist: Fremtids-planer for 21 store it-systemer er truet.

Skat kræver 700 millioner i erstatning

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) stævnede i september desuden KMD og Capgemini med krav om tilbagebetaling af 700 millioner kroner.

Staten kræver pengene retur for den fejlagtige leverance af Skats omstridte og fejlbehæftede inddrivelsesystem, EFI, der aldrig kom til at virke.

Du kan læse mere om stævningen her: Staten stævner KMD for 700 millioner kroner på grund af skandalesystem.

KMD mener, at det er Skat, der har ansvaret for problemerne.

Det nye inddrivelsessystem skal leveres af Netcompany, som har udarbejdet en plan for, hvordan selskabet vil undgå at løbe ind i en ny EFI-skandale.

Det kan du læse mere om her: Netcompany scorer stor Skat-kontrakt: Sådan undgår vi at bygge en ny EFI-skandale.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.