Data-boom på mobilnettet: Disse enheder og apps sluger mest data

Vores data-forbrug på mobilnettet eksploderer. Ny rapport afslører, hvilken hardware og hvilke apps, der sluger mest data.

Mere vil som bekendt have mere - og det gælder ikke mindst vores data-forbrug.

For selvom der har været tale om et regulært data-boom i de senere år, har vi kun set toppen af data-bjerget.

Alene over det seneste år er der sket en stigning på 50 procent i data-trafikken på mobilnetværk verden over.

Fra 2016 til 2022 vil trafikken til og fra vores smartphones øges med en faktor 10.

Det fremgår af Ericssons årlige mobility-rapport, der netop er udkommet, og som vi også skrev om tidligere på ugen:

5G på tærsklen af kæmpe globalt gennembrud - men vi kommer til at sakke agterud

Ifølge Ericsson vil en smartphone på det nordamerikanske marked i 2022 hente og sende 25 GB data om måneden - i dag er det 5,1 GB om måneden.

Det er næsten dobbelt så meget som her i Vesteuropa, hvor det ventes, at der vil udgangen af 2016 vil være et data-forbrug på 2,7 GB per smartphone per måned.

Vesteuropa er dog den næstmest data-ivrige region i verden, og vi kan også vente os et regulært data-boom i de kommende år, så der i 2022 vil være et data-forbrug på over 20 GB per måned per smartphone i Vesteuropa.

"De faktorer, der vil drive forbruget, inkluderer en stigning i antallet af LTE-abonnementer, forbedrede muligheder på enhederne og mere attraktive data-planer, ligesom der vil være en stigning i det data-intensive indhold," forklarer Ericsson i rapporten. Smartphonen driver data-væksten
Kigger man på data-trafikken samlet set, vurderer Ericsson i rapporten, at der vil være en vækst på 45 procent om året i de kommende år.

Det er ikke mindst smartphonen, der driver den vækst frem.

Læs også: Ny måling af 4G-netværk: Sådan står det til med 4G i Danmark

Mellem 2016 og 2022 forventes smartphone-trafikken at blive tidoblet, mens det for alle enheder vil komme otte gange så meget data-trafik.

"Ved udgangen af perioden vil over 90 procent af den mobile data-trafik komme fra smartphones," skriver Ericsson.

De øvrige enheder på de mobile netværk, pc'er, tablets og routere, vil således komme til at anvende 4G og 5G langt mindre end smartphones.

I stedet vil eksempelvis tablets i langt højere grad anvende de lokale WiFi-netværk.

Her er de store data-slugere
Ifølge Ericsson er video i dag den klart største data-sluger på de forskellige mobilnetværk, da video udgør 50 procent af den samlede trafik.

Det vil dog være steget til hele 75 procent af den samlede trafik i 2022, og video-data-trafikken vil stige med 50 procent om året frem mod 2022.

De andre kategorier, der sluger masser af data, er de sociale netværk (årlig vækst på 39 procent frem mod 2022), lyd (34 procent), software-downloads (33 procent), webbrowsing (23 procent) og fildeling (19 procent).

Når video fylder så meget, skyldes det ikke bare, at streamingtjenester som Netflix og HBO hitter, men også, at video i stigende grad er en integreret del af internettets forskellige tjenester:

"Brugen af indlejret video på sociale medier og på websider fortsætter med at vokse, og det drives af større skærme, højere opløsning og nye platforme, der understøtter live streaming," skriver Ericsson i mobility-rapporten.

Du kan læse rapporten  fuld længde her (PDF). 

Læs også:

Magtskifte på vej: Samsung og Apple mister grebet om smartphonemarkedet - konkurrenter stormer frem

5G på tærsklen af kæmpe globalt gennembrud - men vi kommer til at sakke agterud

Ny måling af 4G-netværk: Sådan står det til med 4G i Danmark

Vil du have hurtigere internet på smartphonen? Så brug 4G i stedet for WiFi
mest debatterede artikler

Premium
I dag kan du downloade det digitale kørekort: Her er hvad det kræver
Du kan nu lade dit fysiske kørekort blive derhjemme og i stedet nøjes med en app. For i dag udkommer det digitale kørekort til iPhones og Android-telefoner.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Optimér netværket til håndtering af hybrid- og multicloud infrastruktur
I januar 2020 konstaterede Gartner, at cloudcomputing var blevet ”The New Normal” – og op gennem året gjorde Covid-19 det endda helt essentielt at være i stand til at drifte infrastrukturen helt eller delvist fra skyen. Situationen har tvunget virksomheder til hastigt at omstille eller gentænke deres driftsstrategi, og hybride infrastrukturmodeller er nu mere udbredte end nogensinde før. Men mange har også været nødt til at erkende, at den stigende kompleksitet – i særdeleshed på det netværks- og sikkerhedsbaserede felt – stiller helt nye krav til de organisationer, der anvender dem. Denne hvidbog går i dybden med nogle af de mest udbredte udfordringer, som disse transformationsscenarier stiller din organisation overfor. Den giver et solidt bud på, hvordan en netværkshub baseret på Interxion-teknologi gør det muligt at gentænke og optimere netværksinfrastrukturen. Særligt med henblik på at optimere den til at kunne håndtere en hybrid- eller multicloudbaseret infrastruktur.