Artikel top billede

Nyt batteri kan oplades på få sekunder - og holde strøm på din telefon i en uge

Ny batteri-teknologi gør det muligt at bygge super-batterier på størrelse med en fingernegl, som på få sekunder kan oplades nok til at kunne drive en mobiltelefon i en uge.

Mange steder i verden arbejdes der på at forbedre og forny teknologier til de genopladelige batterier, som findes i tusindvis af forskellige enheder - lige fra små sensorer til store lastbiler.

Blandt de væsentlige udfordringer er opladningstid samt batterilevetid. Som udgangspunkt er opladningstiden altid væsentligt længere end batterilevetiden.

I Florida, USA, har et hold forskere imidlertid nu fundet frem til en metode, som gøre batterilevetiden væsentligt længere end opladningstiden.

Ifølge forskerne kan det lille batteriet holde strøm i flere dage efter få sekunders opladning.

Batteriet er pakket med super-kapacitorer. Fysisk er det ganske smalt og minder mest om et stykke bøjeligt metal på størrelse med en fingernegl.

Hertil kommer, at batteriet ifølge forskerne kan genoplades helt op til 30.000 gange, før det er slidt op. Det er væsentligt mere end et almindeligt lithium-ion-batteri af den type, som vi typisk anvender i dag. De begynder typisk at blive 'trætte' efter nogle hundreder opladninger.

Hidtil har superkapacitator-teknologien ikke været anvendelig i batteri-produktionen på grund af deres størrelse.

Det problem har de amerikanske forskere løst ved at bygge kapacitatorerne op med ganske små wirere med en bredde på blot en nanometer.

"Med dette batteri vil man kunne oplade sin telefon på et par sekunder, og opladningen vil kunne holde i en uge," siger professor Nitin Choudhary fra projektet til den britiske avis, The Telegraph.

Batteri-teknologien er endnu ikke klar til masseproduktion. Der er ikke desto mindre tale om et markant fremskridt inden for teknologi-udviklingen på dette område.

Du kan læse forskerholdets papir om batteri-teknologien her: High-Performance One-Body Core/Shell Nanowire Supercapacitor Enabled by Conformal Growth of Capacitive 2D WS2 Layers

Læs også:

Ny batteriteknologi kan fordoble levetiden i din telefon

Så langt er den trådløse strøm kommet til dit hjem og din bil

Vild batterilevetid: Opdateret Dell-computer kan være tændt i over 20 timer

Microsoft og Tesla i samarbejde: Ny metode vil kunne øge batteri-levetid markant
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere