Foto: Lars Jacobsen

Sidste år sagde smartwatch-firma nej til fem milliarder kroner - nu er det solgt for småpenge og alle ordrene annulleret

Sidste år glippede en milliard-handel, og nu lukker Pebble ned for produktionen efter at være blevet solgt for en brøkdel af sidste års tilbud.

I 2012 var smartwatch-producenten Pebble en af teknologiverdens store sensationer, da den lancerede sit første smartwatch på crowd-fundingportalen Kickstarter.

Her hentede Pebble intet mindre end 10 mio dollar i støtte fra mere end 85.000 entusiaster over hele verdenen.

Men nu er det slut.

I en opdatering på Kickstarter har virksomheden netop offentliggjort, at den er blevet opkøbt af fitness-tracker-virksomheden Fitbit.

Læs også: Pebble har solgt over en million smartwatches - og er der et nyt på vej

Giver pengene tilbage
Som en konsekvens af opkøbet vælger Pebble at betale pengene tilbage til alle, der har støttet og forudbestilt Pebbles kommende produkter Time 2, Time Round og Pebble Core.

I praksis betyder det, at Pebble lukker og slukker, mens Fitibit overtager al Pebbles teknologi og intellektuelle rettigheder. 

Det menes at Fitbit har betalt i omegnen af af 40 millioner dollar - knap 280 millioner kroner - for Pebble. Det kan lyde af meget, men set i forhold til de enorme forventninger, der har været til Pebble gennem de seneste år, er det småpenge.

Sagde nej til milliard-opkøb
Ifølge det amerikanske tech-medie Techcrunch er det blot lidt over et år siden, at Pebble afslog et købstilbud på knap 5,1 milliarder kroner fra den etablerede urproducent Citizen. 

Og så sent som i foråret afslog Pebble angiveligt også et opkøbstilbud på 70 milioner dollar - knap 485 millioner kroner - fra Intel. Men hvordan kunne det gå så galt, spørger mange måske sig selv om? 

En del af forklaringen er, at selvom Pebble var en af pioneerne inde for smartwatches, så blev virksomheden hurtigt udfordret af store teknologi-giganter med Apple i spidsen. 

Læs også: Test: Lækkert Pebble Steel smartwatch lader dig købe et glimt af fremtiden


Afviste truslen fra Apple
En trussel som Pebbles stifter Eric Migicovsky dog afviste, da den amerikanske tv-station CNBC i efteråret 2015 spurgte ham, hvordan Pebble mærkede truslen fra Apple. 

"Apple Watch har ingen indflydelse på os," sagde han og uddybede:

"Det virker som om, at Apple forsøger at være en smartwatch-udgave af Rolex eller Tag Heuer. Vi prøver derimod at være en slags smartwach-udgave af Swatch," sagde han med henvisning til det pris-billige og succesfulde schweiziske urmærke. 

Men blot et halvt år senere meddelte Pebble, at virksomheden måtte fyre 25 procent af de ansatte, og at virksomheden i et forsøg på at holde sig ovenvande var tvunget til at optage lån og hente kapital fra investorer. 

Det amerikanske erhvervsmedie Quartz vurderer, at Pebbles største fejl er, at virksomheden er blevet forblændet af sin egen indledende succces og derfor havde en overdreven tro på virksomhedens potentiale.  

Det betød, at virksomheden ikke opdagede farerne i tide og dermed forpassede muligheden for at sælge i tiden.  

Læs også:
Apple-boss efter Watch-salget er styrtdykket: Uret bliver et af årets julegave-hits
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
"Jeg vil selv bestemme, om jeg skal ansætte fem bestemte medarbejdere, eller om mine medarbejdere skal løbe nøgne rundt om bygningen for at nå målsætningerne"
"Jeg vil selv bestemme, om jeg skal ansætte fem bestemte medarbejdere, eller om mine medarbejdere skal løbe nøgen rundt om bygningen for at nå målsætningerne."
Computerworld
Trump kræver pludselig ‘en masse penge’ for at godkende Microsofts køb af TikTok
Præsident Donald Trump siger, at USA skal have ‘en masse penge’, hvis Microsoft skal have grønt lys til at købe kinesiske TikTok. Kina truer med at svare igen.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Når du skal designe, udvikle og implementere dokumenter i Dynamics 365
I dette whitepaper får du et overblik over de forskellige muligheder, der findes, når du skal designe, udvikle og implementere eksterne ERP-dokumenter i Dynamics 365 for Finance and Operations. I dokumentet kan du blandt andet se en sammenligning mellem Lasernet og en række andre løsninger. Bag whitepaperet står Tabellae, der over de seneste ni år har arbejdet med mere end 500 ERP-projekter og som har stor indsigt i Lasernet Output Management-systemet fra Formpipe Software.