Artikel top billede

Foto: Lars Jacobsen (Foto: Mikkel William Nielsen)

Sidste år sagde smartwatch-firma nej til fem milliarder kroner - nu er det solgt for småpenge og alle ordrene annulleret

Sidste år glippede en milliard-handel, og nu lukker Pebble ned for produktionen efter at være blevet solgt for en brøkdel af sidste års tilbud.

I 2012 var smartwatch-producenten Pebble en af teknologiverdens store sensationer, da den lancerede sit første smartwatch på crowd-fundingportalen Kickstarter.

Her hentede Pebble intet mindre end 10 mio dollar i støtte fra mere end 85.000 entusiaster over hele verdenen.

Men nu er det slut.

I en opdatering på Kickstarter har virksomheden netop offentliggjort, at den er blevet opkøbt af fitness-tracker-virksomheden Fitbit.

Læs også: Pebble har solgt over en million smartwatches - og er der et nyt på vej

Giver pengene tilbage

Som en konsekvens af opkøbet vælger Pebble at betale pengene tilbage til alle, der har støttet og forudbestilt Pebbles kommende produkter Time 2, Time Round og Pebble Core.

I praksis betyder det, at Pebble lukker og slukker, mens Fitibit overtager al Pebbles teknologi og intellektuelle rettigheder. 

Det menes at Fitbit har betalt i omegnen af af 40 millioner dollar - knap 280 millioner kroner - for Pebble. Det kan lyde af meget, men set i forhold til de enorme forventninger, der har været til Pebble gennem de seneste år, er det småpenge.

Sagde nej til milliard-opkøb

Ifølge det amerikanske tech-medie Techcrunch er det blot lidt over et år siden, at Pebble afslog et købstilbud på knap 5,1 milliarder kroner fra den etablerede urproducent Citizen. 

Og så sent som i foråret afslog Pebble angiveligt også et opkøbstilbud på 70 milioner dollar - knap 485 millioner kroner - fra Intel.

Men hvordan kunne det gå så galt, spørger mange måske sig selv om? 

En del af forklaringen er, at selvom Pebble var en af pioneerne inde for smartwatches, så blev virksomheden hurtigt udfordret af store teknologi-giganter med Apple i spidsen. 

Læs også: Test: Lækkert Pebble Steel smartwatch lader dig købe et glimt af fremtiden

Afviste truslen fra Apple

En trussel som Pebbles stifter Eric Migicovsky dog afviste, da den amerikanske tv-station CNBC i efteråret 2015 spurgte ham, hvordan Pebble mærkede truslen fra Apple. 

"Apple Watch har ingen indflydelse på os," sagde han og uddybede:

"Det virker som om, at Apple forsøger at være en smartwatch-udgave af Rolex eller Tag Heuer. Vi prøver derimod at være en slags smartwach-udgave af Swatch," sagde han med henvisning til det pris-billige og succesfulde schweiziske urmærke. 

Men blot et halvt år senere meddelte Pebble, at virksomheden måtte fyre 25 procent af de ansatte, og at virksomheden i et forsøg på at holde sig ovenvande var tvunget til at optage lån og hente kapital fra investorer. 

Det amerikanske erhvervsmedie Quartz vurderer, at Pebbles største fejl er, at virksomheden er blevet forblændet af sin egen indledende succces og derfor havde en overdreven tro på virksomhedens potentiale.  

Det betød, at virksomheden ikke opdagede farerne i tide og dermed forpassede muligheden for at sælge i tiden.  

Læs også:
Apple-boss efter Watch-salget er styrtdykket: Uret bliver et af årets julegave-hits
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere