Artikel top billede

Foto: Lars Jacobsen (Foto: Mikkel William Nielsen)

Sidste år sagde smartwatch-firma nej til fem milliarder kroner - nu er det solgt for småpenge og alle ordrene annulleret

Sidste år glippede en milliard-handel, og nu lukker Pebble ned for produktionen efter at være blevet solgt for en brøkdel af sidste års tilbud.

I 2012 var smartwatch-producenten Pebble en af teknologiverdens store sensationer, da den lancerede sit første smartwatch på crowd-fundingportalen Kickstarter.

Her hentede Pebble intet mindre end 10 mio dollar i støtte fra mere end 85.000 entusiaster over hele verdenen.

Men nu er det slut.

I en opdatering på Kickstarter har virksomheden netop offentliggjort, at den er blevet opkøbt af fitness-tracker-virksomheden Fitbit.

Læs også: Pebble har solgt over en million smartwatches - og er der et nyt på vej

Giver pengene tilbage

Som en konsekvens af opkøbet vælger Pebble at betale pengene tilbage til alle, der har støttet og forudbestilt Pebbles kommende produkter Time 2, Time Round og Pebble Core.

I praksis betyder det, at Pebble lukker og slukker, mens Fitibit overtager al Pebbles teknologi og intellektuelle rettigheder. 

Det menes at Fitbit har betalt i omegnen af af 40 millioner dollar - knap 280 millioner kroner - for Pebble. Det kan lyde af meget, men set i forhold til de enorme forventninger, der har været til Pebble gennem de seneste år, er det småpenge.

Sagde nej til milliard-opkøb

Ifølge det amerikanske tech-medie Techcrunch er det blot lidt over et år siden, at Pebble afslog et købstilbud på knap 5,1 milliarder kroner fra den etablerede urproducent Citizen. 

Og så sent som i foråret afslog Pebble angiveligt også et opkøbstilbud på 70 milioner dollar - knap 485 millioner kroner - fra Intel.

Men hvordan kunne det gå så galt, spørger mange måske sig selv om? 

En del af forklaringen er, at selvom Pebble var en af pioneerne inde for smartwatches, så blev virksomheden hurtigt udfordret af store teknologi-giganter med Apple i spidsen. 

Læs også: Test: Lækkert Pebble Steel smartwatch lader dig købe et glimt af fremtiden

Afviste truslen fra Apple

En trussel som Pebbles stifter Eric Migicovsky dog afviste, da den amerikanske tv-station CNBC i efteråret 2015 spurgte ham, hvordan Pebble mærkede truslen fra Apple. 

"Apple Watch har ingen indflydelse på os," sagde han og uddybede:

"Det virker som om, at Apple forsøger at være en smartwatch-udgave af Rolex eller Tag Heuer. Vi prøver derimod at være en slags smartwach-udgave af Swatch," sagde han med henvisning til det pris-billige og succesfulde schweiziske urmærke. 

Men blot et halvt år senere meddelte Pebble, at virksomheden måtte fyre 25 procent af de ansatte, og at virksomheden i et forsøg på at holde sig ovenvande var tvunget til at optage lån og hente kapital fra investorer. 

Det amerikanske erhvervsmedie Quartz vurderer, at Pebbles største fejl er, at virksomheden er blevet forblændet af sin egen indledende succces og derfor havde en overdreven tro på virksomhedens potentiale.  

Det betød, at virksomheden ikke opdagede farerne i tide og dermed forpassede muligheden for at sælge i tiden.  

Læs også:
Apple-boss efter Watch-salget er styrtdykket: Uret bliver et af årets julegave-hits
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere