Artikel top billede

Foto: Lars Jacobsen (Foto: Mikkel William Nielsen)

Sidste år sagde smartwatch-firma nej til fem milliarder kroner - nu er det solgt for småpenge og alle ordrene annulleret

Sidste år glippede en milliard-handel, og nu lukker Pebble ned for produktionen efter at være blevet solgt for en brøkdel af sidste års tilbud.

I 2012 var smartwatch-producenten Pebble en af teknologiverdens store sensationer, da den lancerede sit første smartwatch på crowd-fundingportalen Kickstarter.

Her hentede Pebble intet mindre end 10 mio dollar i støtte fra mere end 85.000 entusiaster over hele verdenen.

Men nu er det slut.

I en opdatering på Kickstarter har virksomheden netop offentliggjort, at den er blevet opkøbt af fitness-tracker-virksomheden Fitbit.

Læs også: Pebble har solgt over en million smartwatches - og er der et nyt på vej

Giver pengene tilbage

Som en konsekvens af opkøbet vælger Pebble at betale pengene tilbage til alle, der har støttet og forudbestilt Pebbles kommende produkter Time 2, Time Round og Pebble Core.

I praksis betyder det, at Pebble lukker og slukker, mens Fitibit overtager al Pebbles teknologi og intellektuelle rettigheder. 

Det menes at Fitbit har betalt i omegnen af af 40 millioner dollar - knap 280 millioner kroner - for Pebble. Det kan lyde af meget, men set i forhold til de enorme forventninger, der har været til Pebble gennem de seneste år, er det småpenge.

Sagde nej til milliard-opkøb

Ifølge det amerikanske tech-medie Techcrunch er det blot lidt over et år siden, at Pebble afslog et købstilbud på knap 5,1 milliarder kroner fra den etablerede urproducent Citizen. 

Og så sent som i foråret afslog Pebble angiveligt også et opkøbstilbud på 70 milioner dollar - knap 485 millioner kroner - fra Intel.

Men hvordan kunne det gå så galt, spørger mange måske sig selv om? 

En del af forklaringen er, at selvom Pebble var en af pioneerne inde for smartwatches, så blev virksomheden hurtigt udfordret af store teknologi-giganter med Apple i spidsen. 

Læs også: Test: Lækkert Pebble Steel smartwatch lader dig købe et glimt af fremtiden

Afviste truslen fra Apple

En trussel som Pebbles stifter Eric Migicovsky dog afviste, da den amerikanske tv-station CNBC i efteråret 2015 spurgte ham, hvordan Pebble mærkede truslen fra Apple. 

"Apple Watch har ingen indflydelse på os," sagde han og uddybede:

"Det virker som om, at Apple forsøger at være en smartwatch-udgave af Rolex eller Tag Heuer. Vi prøver derimod at være en slags smartwach-udgave af Swatch," sagde han med henvisning til det pris-billige og succesfulde schweiziske urmærke. 

Men blot et halvt år senere meddelte Pebble, at virksomheden måtte fyre 25 procent af de ansatte, og at virksomheden i et forsøg på at holde sig ovenvande var tvunget til at optage lån og hente kapital fra investorer. 

Det amerikanske erhvervsmedie Quartz vurderer, at Pebbles største fejl er, at virksomheden er blevet forblændet af sin egen indledende succces og derfor havde en overdreven tro på virksomhedens potentiale.  

Det betød, at virksomheden ikke opdagede farerne i tide og dermed forpassede muligheden for at sælge i tiden.  

Læs også:
Apple-boss efter Watch-salget er styrtdykket: Uret bliver et af årets julegave-hits




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere