Artikel top billede

Google-chef sagsøger sin arbejdsgiver for 27 milliarder kroner for hemmeligt spion-program

Google er blev sagsøgt af en af selskabets egne chefer. Søgengiganten bliver anklaget for at true medarbejdere til at holde mund om eventuelle ulovligheder. Samtidig bliver medarbejdere opfordret til at stikke kolleger, der virker som whistleblowere.

En Google-produktchef har sagsøgt sin egen arbejdsgiver for 27 milliarder for selskabets interne tys-tys-program, som Google-chefen mener, er i strid med arbejdsreglerne i den amerikanske stat Californien.

Blandt andet påpeger Google-chefen, at selskabet med mottoet 'dont be evil' har oprettet et internt spion-program, hvor medarbejderne holder øje med, om deres kolleger er potentielle whistleblowere.

Mere konkret har Google således ifølge søgsmålet opstillet interne retningslinjer, der advarer ansatte mod skriftligt at henvende sig selv til Googles egne advokater om potentielt, ulovlige aktiviteter i Google.

Advarslen skyldes, at den slags skriftlige henvendelser i form af afsløringer af eksempelvis ulovligheder kan havne uden for Googles mure og dermed i favnen på myndigheder og pressefolk, hvilket i sidste ende kan skade selskabet.

Ifølge søgsmålet forbyder Googles interne fortrolighedspolitik også, at en medarbejder skriver en roman, der handler om en person, som arbejder i et tech-selskab i Silicon Valley. Den slags må kun udkomme, hvis Google har læst og godkendt det endelige udkast til romanen.

Det skriver det amerikanske tech-magasin The Information.

Læk og bliv fyret

Uden at nævne navne på hverken Sergey Brin og Larry Page hævdes det også i søgsmålet, at en Google-medstifter på et møde har sagt, at hvis nogen medarbejdere lækker fortrolig information, er det lig en fyreseddel.

Søgsmålet beskriver ifølge it-magasinet The Verge, at læk af fortroligt materiale inkluderer "alting hos Google".

Samtidig skulle der angiveligt være oprettet et internt program med titlen "Stop Læk".

Dette såkaldte spion-program skulle opfordre medarbejderne hos Google til at stikke kolleger, som udviser en suspekt opførsel ved eksempelvis at spørge ekstra meget om specifikke detaljer i et projekt.

100.000 kroner per hoved

Søgsmålet er sendt afsted som et gruppesøgsmål på vegne af selskabets 61.000 medarbejdere med i alt 12 anklagepunkter.

Hvert anklagepunkt kan udløse erstatning til Google-medarbejderne, hvis en dommer vurderer, at selskabet har brudt de californiske arbejdslove.

Får anklagerne medhold i alle punkterne, kan Google-medarbejderne ifølge The Information maksimalt se frem til en erstatning på omkring 100.000 kroner per hoved.

Google: Grundløs anklage
Google har i en skriftlig udmelding forklaret, at anklagerne i søgsmålet er uden hold i virkeligheden

"Vi vil på det kraftigste forsvare os mod anklagerne, fordi de er ubegrundede. Vi er meget engagerede i at have en åben, intern kultur. Det betyder, at vi ofte deler produktlanceringer og fortrolige forretningsinformationer med medarbejderne," forklarer en Google-talsperson til The Verge.

Forklaringen fra Google går endvidere på, at gennemsigtighed er en del af softwaregigantens kultur, og at selskabets politik angående medarbejderfortrolighed er designet til at beskytte selskabets proprietære forretningsinformationer.

"Det skal ikke forhindre medarbejderne i at videregive oplysninger om betingelserne for arbejdsforholdene eller bekymringer om arbejdspladsen," lyder det i det Googles skriftlige forklaring.

Læs også:
Er du 40 år eller ældre er du for gammel i Silicon Valley: Nu kan 'gamle' 40-årige sagsøge Google

Lønpresser medarbejderne: Tech-giganter sagsøgt for hemmelige jobkarteller
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere