Google-chef sagsøger sin arbejdsgiver for 27 milliarder kroner for hemmeligt spion-program

Google er blev sagsøgt af en af selskabets egne chefer. Søgengiganten bliver anklaget for at true medarbejdere til at holde mund om eventuelle ulovligheder. Samtidig bliver medarbejdere opfordret til at stikke kolleger, der virker som whistleblowere.

En Google-produktchef har sagsøgt sin egen arbejdsgiver for 27 milliarder for selskabets interne tys-tys-program, som Google-chefen mener, er i strid med arbejdsreglerne i den amerikanske stat Californien.

Blandt andet påpeger Google-chefen, at selskabet med mottoet 'dont be evil' har oprettet et internt spion-program, hvor medarbejderne holder øje med, om deres kolleger er potentielle whistleblowere.

Mere konkret har Google således ifølge søgsmålet opstillet interne retningslinjer, der advarer ansatte mod skriftligt at henvende sig selv til Googles egne advokater om potentielt, ulovlige aktiviteter i Google.

Advarslen skyldes, at den slags skriftlige henvendelser i form af afsløringer af eksempelvis ulovligheder kan havne uden for Googles mure og dermed i favnen på myndigheder og pressefolk, hvilket i sidste ende kan skade selskabet.

Ifølge søgsmålet forbyder Googles interne fortrolighedspolitik også, at en medarbejder skriver en roman, der handler om en person, som arbejder i et tech-selskab i Silicon Valley. Den slags må kun udkomme, hvis Google har læst og godkendt det endelige udkast til romanen.

Det skriver det amerikanske tech-magasin The Information.

Læk og bliv fyret
Uden at nævne navne på hverken Sergey Brin og Larry Page hævdes det også i søgsmålet, at en Google-medstifter på et møde har sagt, at hvis nogen medarbejdere lækker fortrolig information, er det lig en fyreseddel.

Søgsmålet beskriver ifølge it-magasinet The Verge, at læk af fortroligt materiale inkluderer "alting hos Google".

Samtidig skulle der angiveligt være oprettet et internt program med titlen "Stop Læk".

Dette såkaldte spion-program skulle opfordre medarbejderne hos Google til at stikke kolleger, som udviser en suspekt opførsel ved eksempelvis at spørge ekstra meget om specifikke detaljer i et projekt.

100.000 kroner per hoved
Søgsmålet er sendt afsted som et gruppesøgsmål på vegne af selskabets 61.000 medarbejdere med i alt 12 anklagepunkter.

Hvert anklagepunkt kan udløse erstatning til Google-medarbejderne, hvis en dommer vurderer, at selskabet har brudt de californiske arbejdslove.

Får anklagerne medhold i alle punkterne, kan Google-medarbejderne ifølge The Information maksimalt se frem til en erstatning på omkring 100.000 kroner per hoved.

Google: Grundløs anklage
Google har i en skriftlig udmelding forklaret, at anklagerne i søgsmålet er uden hold i virkeligheden

"Vi vil på det kraftigste forsvare os mod anklagerne, fordi de er ubegrundede. Vi er meget engagerede i at have en åben, intern kultur. Det betyder, at vi ofte deler produktlanceringer og fortrolige forretningsinformationer med medarbejderne," forklarer en Google-talsperson til The Verge.

Forklaringen fra Google går endvidere på, at gennemsigtighed er en del af softwaregigantens kultur, og at selskabets politik angående medarbejderfortrolighed er designet til at beskytte selskabets proprietære forretningsinformationer.

"Det skal ikke forhindre medarbejderne i at videregive oplysninger om betingelserne for arbejdsforholdene eller bekymringer om arbejdspladsen," lyder det i det Googles skriftlige forklaring.

Læs også:
Er du 40 år eller ældre er du for gammel i Silicon Valley: Nu kan 'gamle' 40-årige sagsøge Google

Lønpresser medarbejderne: Tech-giganter sagsøgt for hemmelige jobkarteller
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Michael Meister fik et tilbud, han ikke kunne sige nej til: Her er hans plan som ny topchef for Cibicom
Interview:Michael Meister forlader snart IT Relation til fordel for rollen som topchef i danske Cibicom, hvor han skal være med til at sætte fart på væksten. Se hans plan for selskabet her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.