Lønpresser medarbejderne: Tech-giganter sagsøgt for hemmelige jobkarteller

En tidligere LG-salgschef har sagsøgt sin arbejdsgiver og Samsung i USA for at have indgået en aftale om ikke hyre hinandens medarbejdere og dermed holde lønnen nede. Sidste år blev der indgået forlig for milliarder af kroner i en lignende sag.

De to asiatiske tech-giganter LG og Samsung er anklaget for at have job-aftaler om, at de ikke må stjæle hinandens medarbejdere i USA.

Anklagen er havnet som et civilt søgsmål indgivet af en tidligere LG salgschef.

Beskyldningen lyder mere konkret på, at de to selskaber har indgået en jobaftale, som dermed også holder medarbejdernes løn kunstigt nede ved at forbyde jobskifter.

Det skriver Reuters. 

Må ikke stjæle ansatte
Sagen begyndte at rulle i 2013, da LG-salgschefen via det sociale medie LinkedIn blev kontaktet af en repræsentant fra Samsung, som havde en jobåbning.

Samme dag vendte Samsung-repræsentanten tilbage og forklarede, at der alligevel ikke kunne blive tale om et jobtilbud, da det ikke var tilladt at lokke medarbejdere fra det ene selskab til det andet.

"De to selskaber har en aftale om, at de ikke stjæler hinandens medarbejdere," lød budskabet på LinkedIn tilbage i 2013.

Reuters kan berette, at LG benægter ethvert kendskab til den slags aftaler, mens Samsung ikke har ønsket at kommentere sagen.

Er set mange gange før
Dermed står de to asiatiske selskaber med aktiviteter i USA i samme situation som flere Silicon Valley-giganter, der i 2015 indgik forlig i en lignende sag.

Det drejede sig om Apple, Google, Intel og Adobe samt Lucasfilm og Pixar, som måtte til lommerne og betale 2,8 milliarder i et forlig til de folk, som har skiftet mellem disse selskaber i perioden fra 2005 til 2009.

Læs også: Hemmelig aftale: It-giganter må ikke headhunte folk

I den nye sag mellem LG og Samsung regnes det samtidigt for totalt usandsynligt, at jobaftalerne i USA ikke er blevet indgået med et nik fra de asiatiske topfolk.

Derfor kan det godt forventes, at sagen får afstikkere i Sydkorea, hvor både LG og Samsung kommer fra.

I Danmark kunne Computerworld for små 10 år siden afsløre, at blandt andre IBM Danmark og A.P. Møller Mæersk havde indgået lignende aftaler om ikke hugge hinandens medarbejdere, hvilket du kan læse mere om her.

Læs også:
Den er god nok, softwareudvikler: Nu skal du have din helt egen agent
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Michael Meister fik et tilbud, han ikke kunne sige nej til: Her er hans plan som ny topchef for Cibicom
Interview:Michael Meister forlader snart IT Relation til fordel for rollen som topchef i danske Cibicom, hvor han skal være med til at sætte fart på væksten. Se hans plan for selskabet her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.